Freinet για ιστοσελίδα

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

Εφαρμογές πρακτικών Freinet στο γυμνάσιο Καρέα Βασιλική Σέρβου ΠΕ86 Σχολικό έτος 2018-19

Slide2:

Παιδαγωγική Φρενέ Στην παιδαγωγική Φρενέ στο κέντρο κάθε μαθησιακής διαδικασίας τίθεται το παιδί και οι ανάγκες του. Βασίζεται στην ελεύθερη έκφραση, στη ζωή, στα πραγματικά ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των παιδιών. Κεντρικός σκοπός της Συνεργατικής Παιδαγωγικής είναι να αναδείξει τα επιτεύγματα των παιδιών χτίζοντας την αυτοεκτίμηση τους. Σύμφωνα, με τον Φρενέ, αυτό που καθορίζει τη ζωή των ανθρώπων, αυτό που προκαλεί και προσανατολίζει τις σκέψεις τους, αυτό που δικαιώνει την ατομική και κοινωνική τους συμπεριφορά είναι η εργασία, που είναι η βασική κινητήρια δύναμη, στοιχείο προόδου και αξιοπρέπειας, σύμβολο ειρήνης και αδελφοσύνης. Ο πραγματικός παιδαγωγικός στόχος είναι το κάθε παιδί να αναπτύξει στο έπακρο την προσωπικότητά του στους κόλπους μιας ορθολογική κοινότητας που την εξυπηρετεί και το εξυπηρετεί. Αυτό δεν είναι παρά ένα ιδανικό, που ωστόσο δε θεωρεί μάταιο να εκθέσει.

Slide3:

Οι βασικές αρχές της παιδαγωγικής Φρενέ: Η παιδαγωγική της εργασίας: οι μαθητές ενθαρρύνονται να μάθουν κατασκευάζοντας προϊόντα ή προσφέροντας υπηρεσίες. Η μάθηση που βασίζεται στην δοκιμή και στο λάθος. Συνεργατική μάθηση : οι μαθητές συνεργάζονται στην διαδικασία της παραγωγής. Κέντρα ενδιαφέροντος: τα ενδιαφέροντα των παιδιών και η φυσική τους περιέργεια είναι τα σημεία εκκίνησης για μία διαδικασία μάθησης. Η μέθοδος του περιβάλλοντος: αυθεντική μάθηση με την χρήση των πραγματικών εμπειριών των παιδιών. Δημοκρατία: Όταν τα παιδιά διοικούν δημοκρατικά, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την εργασία τους και για ολόκληρη την κοινότητα.

Slide4:

Τεχνικές της παιδαγωγικής Φρενέ. Μερικές από τις τεχνικές της παιδαγωγικής Φρενέ είναι: Τι Νέα; Συμβούλιο τάξης. Τυπογραφείο (Σχολική Εφημερίδα, Ελεύθερο κείμενο, Μικρά βιβλία). Σχολική αλληλογραφία. Ψηφιακή αφήγηση. Σχολική Βιβλιοθήκη, Κινηματογράφος. Ζώνες μάθησης και συμπεριφοράς.

Slide5:

Εφαρμόστηκαν στις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος πληροφορικής οι τεχνικές: Τι Νέα;, Τυπογραφείο: (Εφημερίδα), και τα Μικρά Βιβλία.

Slide6:

Τι Νέα; Η δράση “Τι Νέα;” έγινε με τα τμήματα της Α Γυμνασίου. Αρχικά ξεκινήσαμε με το “Τι Νέα;” άτυπα και χωρίς γραμματέα. Ξεκινήσαμε φιλικά ρωτώντας τι Νέα; και ακούσαμε τα δικά τους νέα και είπα και τα δικά μου. Στη συνέχεια τους μίλησα για την τεχνική και ανακοίνωσα τους κανόνες του “Τι Νέα;”: ότι μπορούμε να μιλήσουμε για ένα γεγονός, να διηγηθούμε μία ιστορία, να διαβάσουμε ένα άρθρο από την επικαιρότητα, να παρουσιάσουμε ένα αντικείμενο ή ένα ζώο, τα χόμπι μας, να δείξουμε μία φωτογραφία κ.α. Μέσα από το “Τι Νέα;” προέκυψαν τα περισσότερα άρθρα του 1ου τεύχους της εφημερίδας που εκδώσαμε και πήρε και ομώνυμο τίτλο. Το “Τι Νέα;” έφερε στην τάξη και θέματα από τον έξω κόσμο, στην δική μας περίπτωση έφερε και τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι των μαθητών/ τριών όπως τα μακραμέ βραχιολάκια, πολυμερή πηλό, κατασκευές, μοντελισμός, αθλητισμός. Επίσης έφερε τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση των μαθητών για περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα κλπ.

Slide7:

Τυπογραφείο -Εφημερίδα Συνεχίσαμε με το τυπογραφείο. Η παιδαγωγική τεχνική του τυπογραφείου είναι κυρίαρχη στην τάξη Freinet. Η ιδιαιτερότητα αυτής της παιδαγωγικής τεχνικής, συνίσταται στη δυνατότητα που δίνεται στους μαθητές να τυπώνουν ελεύθερο κείμενο, στο οποίο παρουσιάζονται ελεύθερες ιδέες. Η συνεργασία στην εργασία αποτελεί διδακτική και ηθική προτεραιότητα.

Slide8:

Τυπογραφείο - Εφημερίδα Ανακοίνωσα στους μαθητές/τριες και των τριών τάξεων αν θέλουν να γράψουν κάποια άρθρα σχετικά με αυτά που είπαν στο “Τι Νέα;” ή και με κάποιο άλλο θέμα. Στους μαθητές/τριες που επρόκειτο να γράψουν τέθηκαν ερωτήματα προς προβληματισμό και σκέψη: Γιατί γράφουμε; (Γράφω για να ο διαβάσουν κάποιοι άλλοι και διαβάζω αυτό που έγραψαν οι άλλοι.) Τι γράφουμε; (Ότι θέλουμε. Το θέμα είναι ελεύθερο. Τα θέματα μπορούν να αντληθούν από το “Τι Νέα;” ) Πότε γράφουν τα παιδιά; (Όταν έχουν ελεύθερο χρόνο.) Που γράφουν; ( Στο χαρτί και στη συνέχεια στον κειμενογράφο.) Πως γράφουν; (Όπως μπορούν. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν λεξικά κλπ.)

Slide9:

Τυπογραφείο - Εφημερίδα Τα παιδιά που έφεραν άρθρα δούλεψαν πολύ ατομικά στο σπίτι και μαζί μου για διορθώσεις.  Κάποιες παρεμβάσεις και διορθώσεις έγιναν στην ολομέλεια των τμημάτων των παιδιών που συμμετείχαν στην εφημερίδα όπου εφαρμόστηκαν οι νόμοι που εγγυώνται την “ψυχολογική ασφάλεια”: δεν κοροϊδεύω, ακούω όποιον μιλάει, ζητάω τον λόγο για να μιλήσω, ότι λέγεται εδώ δεν βγαίνει παραπέρα χωρίς την άδειά μας . Έτσι οι διορθώσεις έγιναν μέσα σε κλίμα κατανόησης, ασφάλειας και απουσίας στιγματισμού. Το πρώτο τεύχος της εφημερίδας διαβάστηκε σε όλα τα τμήματα που κάνω μάθημα μέσω υπολογιστή. Αρχικά η εφημερίδα δημοσιεύτηκε στην η-τάξη του σχολείου και στην συνέχεια στην ιστοσελίδα του σχολείου. https://eclass.sch.gr/courses/G117166/ http://gym-karea.att.sch.gr/newspaperq1/ Το πρώτο σποράκι φυτεύτηκε και έφερε κάποιους καρπούς, του χρόνου θα φέρει περισσότερους, γιατί θα βγάλουν και οι καρποί που έφερε σποράκια, που θα πέσουν στο έδαφος και θα φυτρώσουν νέοι καρποί.

Slide10:

Τυπογραφείο –Μικρά Βιβλία Εφάρμοσα τα μικρά βιβλία σε ότι δυσκολεύει περισσότερο τους μαθητές μου. Εφάρμοσα λοιπόν την τεχνική στις μονάδες μέτρησης της χωρητικότητας της μνήμης.

Slide11:

Τυπογραφείο –Μικρά Βιβλία

Slide12:

Τυπογραφείο –Μικρά Βιβλία

Slide13:

Τυπογραφείο –Μικρά Βιβλία

Slide14:

Τυπογραφείο – Μικρά Βιβλία

Slide15:

Τυπογραφείο περισσότερα ελεύθερα κείμενα, ηλεκτρονικό περιοδικό. Πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων είπα στους μαθητές μου να γράψουν μία ιστορία αληθινή ή φανταστική ή ένα όνειρο και οι μαθητές μου ανταποκρίθηκαν και έφεραν τις παρακάτω καταπληκτικές ιστορίες: https://schoolpress.sch.gr/vservou19/?cat=6 Ένας μαθητής μας έφερε μία κατασκευή που μας την παρουσίασε στο Τι Νέα; https://schoolpress.sch.gr/vservou19/?p=36

Slide16:

Συνεργατική δραστηριότητα, άρθρο Στα πλαίσια του STEM Discovery Week 2019 υλοποιήσαμε μία δραστηριότητα μέτρησης της απόστασης με υπερηχητικό αισθητήρα. Η δραστηριότητα υλοποιήθηκε σε όλες τις τάξεις που διδάσκω. Το τελικό άρθρο ( https://schoolpress.sch.gr/vservou19/?p=56 )προέκυψε από συνεργασία των μαθητών κύρια της Α Τάξης και κάποιων από την Β & Γ Τάξη. Η δραστηριότητα προέκυψε από προβληματισμούς των μαθητών στο Τι Νέα προηγούμενους μήνες από τους μαθητές της Α΄ Τάξης. Τότε αναπτύχθηκε ένα σύστημα ασφάλειας με υπέρυθρους αισθητήρες το οποίο πρόεκυψε από την επιθυμία ενός μαθητή να φτιάξει μία συσκευή ασφαλείας. Η επιθυμία αυτή εκφράστηκε στο Τι Νέα και το σχετικό άρθρο της κατασκευής μπήκε στο 1 ο τεύχος της εφημερίδας μας .

Slide17:

Μικρά βιβλία ανατροφοδότησης Κλείσαμε την σχολική χρονιά με μικρά βιβλία ανατροφοδότησης:

Slide22:

2 ο τεύχος της εφημερίδας μας ηλεκτρονικό περιοδικό. Τα ελεύθερα κείμενα, η συνεργατική δραστηριότητα για το Stem Discovery Week , κατασκευή μικρό αμαξάκι, και τα μικρά βιβλία δημοσιεύτηκαν στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ζητείται τίτλος. Πατήστε στην παραπάνω εικόνα για να διαβάσετε το περιοδικό μας.

Slide23:

Πηγές: Εικόνα φόντου: https://skasiarxeio.files.wordpress.com/2014/01/res6_2.jpg Célestin Freinet, θεσμική και κριτική παιδαγωγική, Δέσποινα Καρακατσάνη, Ιωάννης Μαρκαντές, Τρύφων Σπυρόπουλος, Γιώργος Λεχουρίτης, Χαράλαμπος Μπαλτάς, Σοφία Λάχλου, Άγγελος Πατσιάς, κ.ά. επιμέλεια: Σοφία Λάχλου, Χαράλαμπος Μπαλτάς, Δέσποινα Καρακατσάνη https://tvxs.gr/news/paideia/sxoleio-toy-laoy https://bit.ly/2WPG4lv https://bit.ly/1UMQzBB