(new edite)Apakah itu Sarang Burung

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Burung walit:

Burung walit Burung layang-layang

Burung Walit :

Burung Walit

BIOLOGI BURUNG WALIT:

BIOLOGI BURUNG WALIT Ciri-ciri: Kelajuan terbang 170 km/jam. Bersaiz kecil (7.5 – 13 sm.) Berkaki kecil dan pendek-lemah, mempunyai kuku. yang mencengkam kuat. Tidak berupaya di tanah. Makanan asas adalah serangga. Makan, minum, tidor dan mengawan semasa terbang. Kekal dan setia dengan pasangan. Anak burung meninggalkan sarang setelah berumur 3 bulan. 1-2 biji telur setiap “ clutch “ Jangka hayat 10-25 Tahun. Umur 6 bulan mula buat sarang. Sarang di tuai 3 kali setahun. Burung walit akan kembali ke tempat asal untuk buat sarang dan bertelor.

PowerPoint Presentation:

Burung walit hanya terdapat di rantau ini iaitu di Indonesia, Vietnam, Selatan Thai, Filipina dan Malaysia. Duit di langit tuaian di bumi bertuah

Industri Sarang Burung Walit Termasuk Dalam Program Transformasi Ekonomi (ETP):

Industri Sarang Burung Walit Termasuk Dalam Program Transformasi Ekonomi (ETP)

MEJADI JUTAWAN SENYAP SARANG BURUNG WALIT :

MEJADI JUTAWAN SENYAP SARANG BURUNG WALIT

Fakta-Fakta Industri Sarang Burung :

Fakta-Fakta Industri Sarang Burung Para pengguna sarang burung berasal dari Hong Kong, China, Taiwan, Singapore, USA, Malaysia & lain-lain masyarakat Cina di dunia sejumlah 1.5 billion. Berasaskan Asia Bird’s Nest Conference 2005, Hong Kong sahaja telah mengimport 204,000 kg sarang burung pada tahun 2004, dengan jumlah nilai RM 1,000,000,000.00 Harga sarang burung mentah berada di antara RM 1,000 - RM 6,000.00 per kilogram. Ianya bergantung kepada qualiti dan permintaan pasaran sarang burung sedunia.

Apakah itu Sarang Burung? :

Apakah itu Sarang Burung? Sarang Burung yang dinyatakan ini adalah salah satu dari jenis burung walit yang membuat sarang dengan menggunakan air liurnya sendiri Dihasilkan oleh 2 spesis walit, iaitu i) White-nest walit (Aerodramus fuciphagus) ii) Black-nest walit (Aerodramus maximus) Sarang Burung merah (Berdarah) Sarang Burung merah (Maharaja Putih) Sarang Burung kuning (Sutera Keemasan)

Perbezaan di antara Sarang Burung berwarna putih, kuning dan juga merah ? :

Perbezaan di antara Sarang Burung berwarna putih, kuning dan juga merah ? Perbezaannya adalah dari segi jenis burung apa yang membuat sarang itu, jika sarang itu putih maka ia dibuat oleh jenis spesis burung walit yang dipanggill “Aerodramus Fuciphaga” dan jenis sarang berwarna hitam pula dibuat oleh jenis burung walit yang dipanggil ” Aerodramus maximus”. Harga bagi sarang yang berwarna hitam adalah lebih murah berbanding sarang yang berwarna putih. Sarang yang berwarna putih adalah lebih berkualiti. Tetapi ada juga sarang yang berwarna merah dan jenis ini adalah pelik sedikit kerana ia boleh dihasilkan oleh kedua-dua jenis burung walit. Warna sarang burung merah ini dipercayai datang dari warna darah burung berkenaan. Tetapi kajian menunjukkan ia berlaku dari tindakbalas kimia di antara air liur burung itu dengan sejenis batu yang terdapat di dalam sesetengah gua. Terdiri daripada 3 jenis sarang burung: Sarang Burung Berdarah (Merah); Sarang Burung Sutera Keemasan (Kuning) sarang Burung Maharaja Putih (Putih).

Perbezaan di antara Sarang Burung gua dan rumah burung Ternakan :

Perbezaan di antara Sarang Burung gua dan rumah burung Ternakan

Perbezaan di antara Sarang Burung secara liar (gua) dan secara ternak (rumah burung) :

Perbezaan di antara Sarang Burung secara liar (gua) dan secara ternak (rumah burung) J : Sarang burung yang datangnya dari rumah penternakan dipercayai lebih berkualiti tinggi berbanding yang datangnya dari gua. Ini adalah kerana sarang burung dari gua kebanyakannya lebih mengandungi bulu burung dan juga kotoran semulajadi. Walaupun jenis ternakan adalah dari proses membuat sarang yang sama tetapi ia dilakukan dalam persekitaran manusia seperti rumah terbiar, bangunan tinggi dan. Secara amnya, bentuk sarang yang dihasilkan melalui ternakan adalah lebih licin dan elok berbanding dengan yang datangnya dari gua yang banyak terlekat bulu burung dan juga kotoran.

Nilai Perubatan Tradisional Masyarakat Cina :

Nilai Perubatan Tradisional Masyarakat Cina Dari segi kepentingan nilai perubatan tradisi Cina, sarang burung berada di tahap kedua selain ginseng. Masyarakat Cina percaya, sarang burung adalah pemangkin pertumbuhan sel dan kulit. Penggunaan sarang burung secara jangka panjang akan mencantikkan permukaan kulit. Sarang burung juga memberi manfaat kepada golongan tua dan lemah untuk mengukuhkan daya ketahanan mereka terhadap penyakit. Lee Ngan Woon (1999), Bird Nest Recipes. Berdasarkan kitab perubatan Cina yang terpenting, Compendium of Materia Medical, terbukti sarang burung berfungsi untuk kesihatan paru-paru,buah pinggang, perut dan ginjal.

Kandungan Kimia Sarang Burung :

Kandungan Kimia Sarang Burung • 9% moisture • 20% inorganic ash • 32.3% protein (Glycoprotein , kolagen & 17 jenis amino acids) • 38.7% carbohydrate (sialic acid, hexosamines, hexoses, deoxyexose). (Sumber daripada Dr. Lim Chan Koon (2002), Swiftlets of Borneo.

17 jenis asid amino:

17 jenis asid amino Essential Leucine Valine Threonine Phenylalanine Lysine Isoleucine Methionine Semi-essential Tyrosine Serine Arginine Glycine Histidine Cysteine Non-essential Aspartic Acid Glutamic Acid Proline Alanine Salah satunya di teliti oleh barat sebagai pelawan strok dan kancer

Apakah yang anda tahu tentang sarang burung?:

Apakah yang anda tahu tentang sarang burung? Sarang Burung mengandungi protein (protein larut air & protein aktif) yang mudah diserap oleh badan manusia. Ia terdiri daripada glikoprotein, kolagen 18 jenis asid amino penting, vitamin, serat, karbohidrat, kalsium, zat besi, kalium, fosforus, magnesium iodin. Bahan yang paling penting ialah faktor perangsang mitogen-MSF & faktor pertumbuhan epidermis-EGF yang dikenali sebagai “Gen Kecantikan”. Memperbaiki sistem imunisasi badan Menyerikan wajah dan melicinkan kulit, mengandungi ejen anti penuaan.

Glikoprotein yang terdapat pada sarang burung walit mampu menggalakkan pertumbuhan sel-sel pada organ badan manusia :

Glikoprotein yang terdapat pada sarang burung walit mampu menggalakkan pertumbuhan sel-sel pada organ badan manusia Sarang burung walit menggalakkan pembiakan sel Pembahagian sel Penggantian sel yang rosak Organ-organ menjadi sihat dan kuat. Kulit menjadi lebih anjal, keremajaan, halus, licin dan berseri. Anda rasa muda semula

TESTIMONI:

TESTIMONI NAMA : EN. IBRAHIM BIN SAMAN NO PHONE : 013-9216167 KESAN : SELEPAS MINUM BIRD NEST PLUS SELAMA 1 BULAN KULIT BERTAMBAH ANJAL, HALUS & BERSERI, BERTENAGA, BERSEMANGAT, KEMBALI YAKIN, DAN RASA MUDA SEMULA.

PowerPoint Presentation:

NAMA : CIK YURNALIS AL-BOHARIE BT. ABD RAHMAN NO PHONE : 017-5161314 MASALAH : JERAWAT BATU, RAMBUT BERCABANG DAN ALAHAN MAKANAN KESAN : SELEPAS MINUM BIRD NEST PLUS SELAMA 2 MINGGU KULIT BERTAMBAH LICIN, MASALAH ALAHAN PADA SESETENGAH MAKANAN TELAH PULIH. JERAWAT BATU DAN RAMBUT BERCABANG SEMAKIN BAIK

PowerPoint Presentation:

NAMA : MEK JAH BT. RAFIE ASAL : KG. BENTONG, SALOR 15100, KOTA BAHRU, KELANTAN MASALAH : STOKE AKIBAT TERKEJUT MENDENGAR BERITA KEMALANGAN ANAK KESAN : SELEPAS MINUM WALIT PLUS M7 DRPD PERSADA SELAMA 2 MINGGU, ALHAMDULLILAH BADAN SUDAH BOLEH BERGERAK SEMULA, BOLEH BERCAKAP SEMULA, DAN PEREDARAN DARAH MULA LANCAR KEMBALI.

PowerPoint Presentation:

NAMA : KHALID BIN SULONG NO PHONE : 013-9820148 MASALAH : MENGALAMI KECEDERAAN AKIBAT KEMALANGAN JALAN RAYA YG SERIUS. (KULIT MUKA KOYAK, TULANG LUTUT PECAH, DAN TEKANAN DARAH TIDAK STABIL CARA AMBILAN : 4 BOTOL BIRD NEST PLUS SECARA BERTERUSAN SELAMA 2 BULAN SETENGAH KESAN : LUKA AKIBAT KECEDERAAN CEPAT KERING, TULANG PADA LUTUT KEMBALI SEMBUH, MASALAH JANTUNG DAN TEKANAN DARAH KEMBALI NORMAL

PowerPoint Presentation:

NAMA : ZUVIYAH BT. AWANG NO PHONE : 017-6380706 MASALAH: PRA MONOPUS, DARAH TINGGI, KENCING MANIS, MIGRIN CARA PENGAMBIILAN : 3 BOTOL BIRD NEST PLUS SECARA BERTERUSAN KESAN : HAID KEMBALI NORMAL, DARAH TINGGI & KENCING MANIS SERTA MIGRAIN KEMBALI PULIH

Menurut Kajian Perubatan Cina:

Menurut Kajian Perubatan Cina Kajian perubatan Cina di Beijing mendapati sarang burung Walet merupakan agen pemutihan kulit dan juga baik untuk kesihatan mata. Bagi penghidap asma, ia juga dikatakan merupakan agen terbaik memulihkan sistem pernafasan dan memperkuatkan paru-paru. Hasil daripada berbagai macam eksperimen dan penelitian menunjukkan bahawa sarang burung bermanfaat sebagai: • Zat kolagen yang terkandung dalam setiap sarang burung Walit dapat melancarkan pembuluh darah, meningkatkan nafsu makan serta memperbaiki saluran pencernaan. • Sarang burung walit dapat mengurangkan kahak dan menyembuhkan batuk. Ini juga merupakan nutrisi bagi paru-paru dan menguatkan saluran pernafasan.

WANITA HAMIL:

WANITA HAMIL • Pengambilan sarang burung walit semasa kehamilan dapat mengurangi rasa sakit pada punggung, Juga dapat mempercepat proses penyembuhan setelah melahirkan bayi, mempercepatkan pemulihan bentuk badan serta memperbaiki tisu-tisu yang rosak. mengambilnya sebelum bersalin dapat membantu bayi menpunyai daya tahanan yang kuat, kulit yang cantik, halus & berseri, memperkuatkan paru-paru bayi, serta menggalakkan perkembangan otak.

KANAK-KANAK:

• Untuk kanak-kanak, sarang burung walit dapat membesarkan daya serap nutrisi yang ada pada setiap makanan, dan memperkuatkan paru-paru . Menguatkan daya tahanan badan, mengalakkan pertumbuhan serta perkembangan otak, menambahkan selera makan. KANAK-KANAK

REMAJA:

REMAJA meningkatkan metabolisme, menguatkan badan & lebih melicinkan kulit

Untuk Wanita :

Pemakanan secara teratur dapat meningkatkan daya metabolisme, memperbaiki kulit serta melambatkan proses penuaan. Merangsang pertumbuhan & pembahagian sel-sel, pembinaan tisu-tisu, mengawal sistem endokrin, kulit menjadi lebih cantik, licin & anjal semula, mengurangkan kedut, membantu kesihatan rambut, sendi & tulang. Untuk Wanita

Untuk orang tua:

Untuk orang tua Untuk orang tua, pemakanan secara teratur dapat menguatkan urat dan tulang, serta meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit. anti penuaan, menguatkan sendi,tulang serta mencegah osteoprosis.

PARA PEROKOK:

PARA PEROKOK Merupakan makanan yang amat baik kepada para perokok, serta dapat mengurangkan kesan yang ditimbulkan daripada nikotin untuk mencegah serangan barah (cancer).

Kebaikan sarang burung :

Kebaikan sarang burung Memastikan kulit anda lebih cantik, licin & anjal semula Menggalakkan perkembangan otak serta menguatkan daya ingatan anda Menguatkan penyambungan di antara tisu2 Menguatkan fungsi jantung serta mengimbangkan tekanan darah Bertindak sebagai agen antioksida dan anti penuaan bagi mencegah kanser Membantu mengekalkan kesihatan rambut, sendi & tulang serta mencegah osteoporosis Mengaktifkan sistem pengimunan, membekalkan tenaga dan mempercepatkan kadar metabolisme badan

KHASIATNYA:

KHASIATNYA Melancarkan sistem aliran darah yang betul Melegakan pernafasan Membetulkan system urat saraf Memperbaiki sistem buah pinggang Memutih, melicinkan muka (untuk lelaki dan wanita terutama sekali wanita mengandung untuk bayi) Menghilangkan kedut kedut muka (untuk wanita dan lelaki) Menyegarkan mata Asma (lelah) Membuang air dalam paru paru (sekiranya anda mengalami sakit paru2 berair) Agen memperbaiki hepatitis B Meninggikan IQ (orang dewasa dan kanak kanak) Batuk batuk kronik Awet muda (lelaki dan wanita) Untuk tenaga batin

KEISTIMEWAAN SARANG BURUNG PERSADA:

KEISTIMEWAAN SARANG BURUNG PERSADA 100% sarang burung tulen. Proses pembasmian kuman dalam vakum bertekanan tinggi, tidak perlu didinginbekukan selepas dibuka; Dipilih daripada Sarang Burung yang asli & berkualiti tinggi; Tidak mengandungi pengawet, pewarna dan perasa tiruan; serta Dijamin HALAL

MINUMLAH PATI SARANG BURUNG WALIT TANPA WAS WAS DAN BERSEDIALAH MENJADI JUTAWAN INDUSTRI SARANG BURUNG WALIT. TERIMA KASIH!!!:

MINUMLAH PATI SARANG BURUNG WALIT TANPA WAS WAS DAN BERSEDIALAH MENJADI JUTAWAN INDUSTRI SARANG BURUNG WALIT. TERIMA KASIH!!!

authorStream Live Help