het oostends verleden (1)

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide 1: 

start

Slide 2: 

terug naar de tijd van toen in oostende...

Slide 3: 

Wij gaan terug in de tijd, bij de ene dia al wat verder dan de andere…en waar wij het konden achterhalen werd het jaartal vermeld.De tijd verslindt de steden… en ook Oostende ontsnapte er niet aan.Veel kijkplezier ! Telkens klikken voor het vervolg !

Slide 4: 

De Grote Markt (Wapenplein) met de kiosk en het stadhuis dat vernietigd werd tijdens de tweede wereldoorlog. Pas in de jaren ‘50 verrees op die locatie het Feest- en Cultuurpaleis dat ondertussen al plaats diende te ruimen voor een shoppingcenter. Auto’s vielen toen in het straatbeeld niet of nauwelijks te bespeuren.

Slide 5: 

Gondelvaren in ‘Den Hof’ (Leopoldpark) anno 1907. De muziekkiosk en de bruggetjes zijn bewaard gebleven.

Slide 6: 

Een rustige picknick in de zomerse duinen van Raversyde, het eertijdse Walraversyde, toen slechts een klein gehucht dat deels aanleunde bij Mariakerke en anderzijds bij Middelkerke.

Slide 7: 

Nog een kijk op de Visserskaai waarbij zowel de huizen als de boten getuigen zijn van een ver Oostends verleden…

Slide 8: 

De ‘Grote Kerke’ met het standbeeld voor de oorlogsslachtoffers, dat nog gedeeltelijk bewaard werd aan de zijkant van de kerk. Links op de foto het ‘Waterhuis’, dat heden ten dage nog steeds bestaat. (foto uit 1928)

Slide 9: 

Zicht uit 1946 op de Vindictivelaan. De zijstraat ervan is de huidige Dekenijstraar die uitgeeft op de zijkant van de Grote Kerke.

Slide 10: 

Het destijds bekende hotel Central op de hoek van de Louisastraat (links) en de Brabantstraat (rechts). Links voor op de foto : een terras werd, in afwachting van nieuwbouw, door de Central ingericht op de plaats waar de stedelijke bibliotheek gevestigd was en vernietigd tijdens de tweede wereldoorlog. (foto jaren vijftig)

Slide 11: 

Café friture restaurant St.Michel op de hoek van de Jozef II-straat en de St. Pietersstraat (in het verlengde van de Kerkstraat). Dit café wordt op heden nog steeds uitgebaat. Als we de reclame op het venster goed kunnen lezen, kostte een Super Stella 7 frank… in euro 0,17 !

Slide 12: 

Ook de Raversydestraat in Mariakerke heeft ondertussen een grondige facelift ondergaan. Links een groenten- en fruitwinkel En in het midden het toen bekende Terminuspension.

Slide 13: 

Een partijtje voetbal op het strand aan het Kursaal. In het midden van de foto het gebouw met torentje : het vroegere Hotel Wellington, dat in de jaren ’80 plaats ruimde voor het Andromeda-hotel.

Slide 14: 

Een zomerse wandeldag tijdens de Belle Epoque op de zeedijk (eigenlijk de Albert I Promenade). Rechts het toenmalig kursaal. De zijstraat rechts is de Westhelling.De opvatting van ‘zomerse kledij’ had toen blijkbaar een andere invulling…

Slide 15: 

Links het gemeentehuis van deelgemeente Zandvoorde, voor de jaren zeventig nog een zelfstandige gemeente was in de schaduw van Oostende.

Slide 16: 

Een zonnige stranddag tijdens de fifties. De bikini was toen nog iets voor de durvers… en een monokini behoorde toen nog tot de stoutste dromen. Laat staan… een naaktstrand…

Slide 17: 

Zicht op de Visserskaai. Mits enig zoekwerk kan men er op heden nog enkele huizen terugvinden. Rechts bemerkt met de Cirkelstraat en links de Nieuwstraat.

Slide 18: 

Panoramisch zicht van de haven de (nieuwe) vismijn het (zee)station de oude statie de cierk (oude vismijn) de Visserskaai d’oude watertoren Aan ‘t Bosje de oude statie

Slide 19: 

Het ‘Badenpaleis’, zoals vroeger de Thermae genoemd werd. Wat opvalt is de kleine stadstram die toen nog voldoende was om de reizigers te vervoeren. Ook paard-en-koets waren gebruikelijke vervoerselementen om de begoede stand naar de Wellington Hippodroom te brengen. In die tijd kon ook het Ostend Thermal-water op een redelijke bekendheid rekenen om haar heilzame (?) werking. De bouwwerken van het stedelijk zwembad, zorgden ervoor dat de waterbron buiten werking viel en een einde kwam aan alweer een stukje Oostende dat voorgoed naar het rijk der herinneringen verbannen werd.

Slide 20: 

De Leopoldlaan met zicht op het Kursaal. Toen was het omzeggens nog even veilig op straat als op de voetpaden… Een auto was toen nog een zeldzame bezienswaardigheid…

Slide 21: 

Een binnenzicht van het Kursaal : de speelzaal… van alle tijden.

Slide 22: 

Een luchtfoto met zicht op het Kursaal, de Leopoldlaan, de grote hotels op de zeedijk en naar boven toe, de Leopoldlaan, aansluitend op Den Hof (Leopoldpark).

Slide 23: 

De verre voorvader van de stadsbus… de stadstram, hier in de Van Iseghemlaan, bekeken van aan ‘t Paard en kijkend richting Kursaal en Monacoplein.

Slide 24: 

En tot slot de Grote Markt (Wapenplein) met de kiosk die de tand des tijds doorstaan heeft. Waar de Kerlinga was, vindt men nu Mc Donalds en de Falstaff. Het grote gebouw links op de hoek, vroeger hotel, bestaat nog steeds en mijmert, samen met de kiosk, over het Oostende van toen…

Slide 25: 

en tot een volgende keer !