Семинарски рад из Биологије

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Семинарски рад из Биологије Систем органа за варење домаћих животиња:

Семинарски рад из Биологије Систем органа за варење домаћих животиња Ментор: Доц. др Слађана Петронић Аутори: Зорица Секулић Ранко Николић Маја Чампрић Горан Јовић Жарко Миркановић Светлана Микић Ђорђе Максимовић

Систем за органа за варење живине:

Систем за органа за варење живине Ранко Николић

PowerPoint Presentation:

Чине га: кљун са усном дупљом, језик, пљивачне жљезде, жријело, једњак, вољка, жљездани желудац, мишићни желудац, танко цријево, два слијепа цријева, дебело цријево и клока. Кљун је грађен од горњег и доњег рожнатог дијела. Усна дупља је без зуба, јер живина не жваће храну. Језик је слабо покретан, чврст, узан и на врху зашиљен. Ждријело се наставља на усну дупљу. Ј едњак се наставља на ждријело и пружа се дуж врата изнад душника. Вољка служи као резервоар за смјештај хране.

PowerPoint Presentation:

Желудац живине се састоји од: жљезданог и мишићног дијела. Танко цријево се наставља на мишићнио дио желуца као дванаестопалачно, празно и вито цријево. Слијепо цријево је прво дио дебелог цријева. За живину карактеристично је то што имају два симетрична слијепа цријева. Дебело цријево је завршни дио цријева који прелази у проширење – клоаку . Органима за варење још припадају и јетра , гуштерача , слезина и грудна жљезда. Варење хране у живине.

PowerPoint Presentation:

Слика бр. 1 – Приказ органа за варење домаће кокошке

authorStream Live Help