Българска култура и спортно развитие

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Българска култура и спортно развитие:

Българска култура и спортно развитие Представена от Александър Гаджински от 8.12.2013г.

PowerPoint Presentation:

Дан Колов Най-известният българин в борбата през 20 век е Дан Колов. Той е бил непобедим. Дан Колов е първият европей- ски шампион на България. Той печели европейското злато през 1936 г. на шампионата в Париж.Дан Колов е роден на 27 декември 1892 г. в Сенник, България.Починал е на 26 март 1940 г. в Сенник,България на 47 г.

PowerPoint Presentation:

Ивет Лалова Ивет Лалова е родена на 18 май 1984 г. в град София, България. Ивет Лалова е най-бързата лекоатлетка в България.Омъжва се за италианския спринтьор Симоне Колио в град Риети, Италия на 21 септември 2013 г. Ивет Лалова е 4-та на 200 м от Световното младежко първенство през 2001 г. в Дебренец, Унгария. През 2003 г. на Европейското първенство за юноши и девойки до 19 г. в Тампере, Финландия печели титлите на 100 м и 200 м. Сега е на 29 г.

Стефка Костадинова:

Стефка Костадинова Стефка Георгиева Костадинова е българска спортистка и състезателка по лека атлетика, световна рекордьорка в дисциплината скок на височина. Родена е на 25 март 1965 г. в Пловдив. Завършва Средно спортно училище „Васил Левски“ (Пловдив). Кариерата си започва с гимнастика и плуване. Отличията и успехите на Стефка Костадинова са: 7 златни медала от световни първенства, eвропейски шампион в зала и на открито, Олимпийски шампион от летните олимпийски игри в Аталанта през 1996 г., Cребърен медал от летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. На 30 август 1987 г. На Световното първенство по лека атлетика в Рим, Италия, поставя световен рекорд в скока на височина от 209 см. Този рекорд още не е подобрен (към 6 март 2013 г.). През 1997 г. се отказва официално от състезателната си кариера. През 1989 г. се омъжва за своя треньор Николай Петров, но по-късно се разделя с него.

Димитър Бербатов :

Димитър Бербатов Димитър Бербатов е български футболист, централен нападател на ФК Фулъм. Притежава отлично пласиране, техника на овладяване на топката, перфектен пас и поглед върху играта. На 28-годишна възраст надминава постижението на Христо Бонев от 47 гола за Националния отбор на България и съответно се превръща в рекордьор по брой отбелязани голове (48) за отбора.Отначало играе в юношеския отбор на „орлетата“ (Пирин Благоевград), а след това от 1999 година — в ЦСКА (София) и от 2001 година — в Байер Леверкузен. С Манчестър Юнайтед печели два пъти титлата в Английската висша лига и споделена златна обувка за най-добър реализатор в първенството.На 24 февруари 2013 г. става първият български футболист, изиграл 200 мача в английското първенство .

Николай Гяуров:

Николай Гяуров Николай Георгиев Гяуров е български оперен певец . Николай Гяуров е роден на 13 септември 1929 г. в село Лъджeне. Учи оперно пеене в Софийската музикална академия, а след това продължава обучението си в Москва. Връща се в България и прави дебюта си в Базилио. След това започва невероятната Софийската народна опера през 1955 г. също като Дон му кариера по целия свят. Забележителни са ролите му на Мефистофел във „Фауст“ на Шарл Гуно, на Филип II в „Дон Карлос“ на Джузепе Верди, на Дон Жуан в едноименната опера от Волфганг Амадеус Моцарт и Борис Годунов в операта на Модест Мусоргски.

authorStream Live Help