Presentation_Nikolay_Nikolaev

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Презентация на PowerPoint:

Красиви кътчета от моята РОДИНА Гр. ПАНАГЮРИЩЕ

Презентация на PowerPoint:

Причината да посетя Панагюрище с моето семейство е, че е град с многогодишна история и културни забележителности .

Презентация на PowerPoint:

В околностите на града има десетки тракийски могили . В една от тях – могилата „Мрамор“ е разкрито погребение на тракийски вожд . Недалеч от могилата “ Мрамор ” през 1949 г. е открито световноизвестното днес Панагюрско съкровище. Съкровището е намерено случайно от братята тухлари Павел, Петко и Михаил Дейкови, докато копали земята за глина. Изработено е от чисто злато и тежи 6,164 кг. Копия на деветте уникални съда са изложени в Историческия музей в града, а оригиналите обикалят музеите по света и в България.

Презентация на PowerPoint:

Амфора-ритон Злато, вис. 39 см, диам. 14 см, тегло 1635 г. Бордюри по устието, фриз с преплетени палмети и лотосови цветове. Яйцевидно тяло, без поставка/крак. Широк фигурален фриз. В центъра – двукрила врата, фланкирана от йонийски колони с капители с лъвски глави и крилати сфинксове в основата им. Наоколо – 7 мъжки фигури. Вдясно е изобразена фигурата на брадат старец, загърнат в дълга дреха и опрян на тояга. Останалите мъже са войни , голи под преметнатите си мантии и въоръжени с мечове. Един от тях е с малка брада, с тояга в ръка и високи обувки и наблюдава оракула. Друг с рог дава сигнал за атака на вратата. Между затварящите се крила се виждат глави и ръцете на криещ се старец. Фризът е отделен от яйцевидното дъно с палметна линия.

Презентация на PowerPoint:

На историческия хълм Маньово бърдо се намира Мемориалният комплекс „Априлци". В подножието му е най-старата панагюрска църква – „Св. Теодор Тирон", строена в средата на XVI в. Кубетата на тази църква са покрити със злато. Катедралният храм на Панагюрище е църквата „Свети Георги“ в самия център, на метри от музейния ансамбъл и площадчето с паметник на Райна Княгиня, издигнат в чест на юбилея на Априлското въстание. Друг музей е родната къща на Райна Попгеоргиева. В двора на къщата е паметникът на Райна Княгиня и гробът на нейния баща отец Георги Футеков, убит жестоко от турците.

Презентация на PowerPoint:

Изготвил: Николай Николаев Ученик от IV б клас Клуб „Компютърен Знайко 1“