Current Affairs Quiz May 2012

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

All general knowledge questions are related to the major events happened in the month of December 2012. For more GK and current affairs visit www.onlinegkguide.com

Comments

Presentation Transcript

Current Affairs Quiz for the Month of May 2012:

Current Affairs Quiz for the Month of May 2012 Visit: http://www.onlinegkguide.com/test-and-quizzes/current-affairs/May-2012-quiz/ Copyright @ www.onlineGKguide.com

1.) The NATO Summit was held at….in May 2012? :

1.) The NATO Summit was held at….in May 2012? Chicago Washginton New York Camp David Answer: Chicago Copyright @ www.onlineGKguide.com

2.) Who has been elected new predident of frrance on May 5, 2012?:

2.) Who has been elected new predident of frrance on May 5, 2012? Nicolas Sarkozy Francois Hollande Jean-Marc Ayrault None of these Answer: Francois Hollande Copyright @ www.onlineGKguide.com

3.) Who among the following has been placed at number on among the World’s 20 Power Moms in the Forbes list?:

3.) Who among the following has been placed at number on among the World’s 20 Power Moms in the Forbes list? Dilma Rousseff Sonia Ghandi Hillary Clinton Aung San Suu Kyi Answer: Hillary Clinton Copyright @ www.onlineGKguide.com

4.) Which European government has come up with new laws that stubout the sale of Cannabis to Foreigners?:

4.) Which European government has come up with new laws that stubout the sale of Cannabis to Foreigners? France Sweden Denmark The Netherlands Answer: The Netherlands Copyright @ www.onlineGKguide.com

5.) Which country has declared itself nuke-free in May 2012 for the first time in 42 years?:

5.) Which country has declared itself nuke-free in May 2012 for the first time in 42 years? Germany India Japan France Answer: Japan Copyright @ www.onlineGKguide.com

6.) The Camp David Declarationis associated with…:

6.) The Camp David Declarationis associated with… G-8 Summit G-20 Summit NATO Summit None of these Answer: G-8 Summit Copyright @ www.onlineGKguide.com

7.) Which Indian state has declared Urban water Policy for 2012?:

7.) Which Indian state has declared Urban water Policy for 2012? Bihar Madhya Pradesh Haryana Karnataka Answer: Haryana Copyright @ www.onlineGKguide.com

8.) Parliament has passed the North-Eastern areas ( Reorganisation) and Other related Laws (Amendment) Bill to allow for the creation of high courts in which of the following state(s)?:

8.) Parliament has passed the North-Eastern areas ( Reorganisation) and Other related Laws (Amendment) Bill to allow for the creation of high courts in which of the following state(s)? Manipur Meghalaya Tripura All of these Answer: All of these Copyright @ www.onlineGKguide.com

9.) Name the Indian state which has recognized housework officially first time in India.:

9.) Name the Indian state which has recognized housework officially first time in India. Rajasthan Goa Delhi Maharashtra Answer: Goa Copyright @ www.onlineGKguide.com

10.) Which Indian state has abolished the practice of reservation in promotions for government employees in May 2012?:

10.) Which Indian state has abolished the practice of reservation in promotions for government employees in May 2012? Uttar Pradesh Bihar West Bengal Uttarakhand Answer: Uttar Pradesh Copyright @ www.onlineGKguide.com

11.) The Lok Sabha on May 15, approved a bill to grant scheduled tribe status to which community?:

11.) The Lok Sabha on May 15, approved a bill to grant scheduled tribe status to which community? Dogra Paharia Medara None of these Answer: Medara Copyright @ www.onlineGKguide.com

12.) Who wrote the famous book ‘The House holder’?:

12.) Who wrote the famous book ‘The House holder’? Amitabha Bagchi Vijay darda Naresh Chandra Josh Hemant Sahay Answer: Amitabha Bagchi Copyright @ www.onlineGKguide.com

13.) The U-21 Ranking of National Higher Education Systems lists counties best at proving higher education. Which rank does India possess in this list?:

13.) The U-21 Ranking of National Higher Education Systems lists counties best at proving higher education. Which rank does India possess in this list? 5th 13th 48th 8th Answer: 48th Copyright @ www.onlineGKguide.com

14.) Which Indian is conferred the Grand Cordon of the Order of the rising Sun title by Japan for this contribution in strengthening economic relations between Japan and India?:

14.) Which Indian is conferred the Grand Cordon of the Order of the rising Sun title by Japan for this contribution in strengthening economic relations between Japan and India? Prabab Mukherjee Ratan Tata C. Rangarajan Sonia Gandhi Answer: Ratan Tata Copyright @ www.onlineGKguide.com

15.) Music Maestro A.R. Rahman has been conferred with his first American honorary doctorate by the……….:

15.) Music Maestro A.R. Rahman has been conferred with his first American honorary doctorate by the………. Miami University Chicago University New York University None of these Answer: Miami University Copyright @ www.onlineGKguide.com

16.) Who among the following took over as the chairman of NASSCOM on April 30?:

16.) Who among the following took over as the chairman of NASSCOM on April 30? S.K. Srivastva S.K. Mittal Shakti Sinha N. Chandrasekaran Answer: N. Chandrasekaran Copyright @ www.onlineGKguide.com

17.) Name the woman who has made history by becoming the oldest woman to scale the World’s highest mountain, Mount Everest on May 19, 2012?:

17.) Name the woman who has made history by becoming the oldest woman to scale the World’s highest mountain, Mount Everest on May 19, 2012? Sobha Ahotkar Tamae Watanabe Julla Robbinson None of these Answer: Tamae Watanabe Copyright @ www.onlineGKguide.com

18.) . India’s biggest-eve war games in the Thar Desert, which was conducted against the backdrop of studies on transformation of the army in the border areas of Rajasthan was named………….:

18.) . India’s biggest-eve war games in the Thar Desert, which was conducted against the backdrop of studies on transformation of the army in the border areas of Rajasthan was named…………. Shoor Veer Mission Virat Rajasthan Thundar None of these Answer: Shoor Veer Copyright @ www.onlineGKguide.com

19.) What is Ins Dweeprakshak? :

19.) What is Ins Dweeprakshak? Sea-based aircraft carrier Nuclear submarine Latest base of Indian Navy None of these Answer: Latest base of Indian Navy Copyright @ www.onlineGKguide.com

20.) Which among the following has become the largest importer f arms by surpassing China?:

20.) Which among the following has become the largest importer f arms by surpassing China? Saudi Arabia North Korea India Iran Answer: North Korea Copyright @ www.onlineGKguide.com

21.) Which Indian film has been named among 10 Greatest Movies of the Millennium by Time magazine?:

21.) Which Indian film has been named among 10 Greatest Movies of the Millennium by Time magazine? Awara Mother India Devdas Pakeeja Answer: Devdas Copyright @ www.onlineGKguide.com

22.) Pulitzer prize winner, a combat photographer who carved out new standards for covering, died on May 20, 2012. Name the person.:

22.) Pulitzer prize winner, a combat photographer who carved out new standards for covering, died on May 20, 2012. Name the person. Robin Gibb ‘ Horst Faas Gavin Korea Mourice Sendak Answer: Horst Faas Copyright @ www.onlineGKguide.com

23.) Which country has launched mapping satellite Tianhul-I-02 on May 6, 2012?:

23.) Which country has launched mapping satellite Tianhul-I-02 on May 6, 2012? China Japan South Korea Iran Answer: China Copyright @ www.onlineGKguide.com

24.) Which disease, has been declared as notifiable by centre on May 16, 2012?:

24.) Which disease, has been declared as notifiable by centre on May 16, 2012? Polio Cancer TB Malaria Answer: TB Copyright @ www.onlineGKguide.com

25.) Indian Parliament celebrated its…. Anniversary of first sitting on May 13, 2012.:

25.) Indian Parliament celebrated its…. Anniversary of first sitting on May 13, 2012. 50th 60th 55th 58th Answer: 60th Copyright @ www.onlineGKguide.com

26.) India’s Tourist visa on arrival policy facility has been recently extended for nationals of France, Germany and…..:

26.) India’s Tourist visa on arrival policy facility has been recently extended for nationals of France, Germany and….. USA Pakistan Russia Japan Answer Russia Copyright @ www.onlineGKguide.com

27.) Who has been appointed brand ambassador for sanitation campaign by the union ministry of rural development? :

27.) Who has been appointed brand ambassador for sanitation campaign by the union ministry of rural development? Amitabh Bachchan Vidya Balan Amir Khan Sushil Kumar Answer: Vidya Balan Copyright @ www.onlineGKguide.com

28.) Government of India has appointment a new expert group to recommend a new estimation methodology for poor aimed at linking government subsidies. Who will lead the expert group?:

28.) Government of India has appointment a new expert group to recommend a new estimation methodology for poor aimed at linking government subsidies. Who will lead the expert group? Rangarajan Bimal Jalan S. Tendulkar Shashi Tharoor Answer: Rangarajan Copyright @ www.onlineGKguide.com

29.) The Reserve Bank of India has issued guidelines for implementation of Basel III capital regulation in India. It will be implemented from…..:

29.) The Reserve Bank of India has issued guidelines for implementation of Basel III capital regulation in India. It will be implemented from….. January 1, 2013 April 1, 2013 January 1, 2015 April 1, 2016 Answer: January 1, 2013 Copyright @ www.onlineGKguide.com

30.) Which among the following is the Major importer of Indian Tobacco?:

30.) Which among the following is the Major importer of Indian Tobacco? Saudi Arbia Singapore UAE Yemen Answer: UAE Copyright @ www.onlineGKguide.com

Hope it was helpful for you.:

Hope it was helpful for you. Thank You! Copyright @ www.onlineGKguide.com

authorStream Live Help