Current Affairs Quiz March 2012

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

All general knowledge questions are related to the major events happened in the month of December 2012. For more GK and current affairs visit www.onlinegkguide.com

Comments

Presentation Transcript

Current Affairs Quiz for the Month of March 2012:

Current Affairs Quiz for the Month of March 2012 Visit: http://www.onlinegkguide.com/test-and-quizzes/current-affairs/March-2012-quiz / Copyright @ www.onlineGKguide.com

1.) Which of the following EU countries did not sign the fiscal compact agreement?:

1.) Which of the following EU countries did not sign the fiscal compact agreement? Britain and Czech Republic Britain and Italy France and Sweden France and Italy Answer: Britain and Czech Republic Copyright @ www.onlineGKguide.com

2.) Which war-torn Arab country did Indian external affairs minister visit in March 2012?:

2.) Which war-torn Arab country did Indian external affairs minister visit in March 2012? Tunisia Libya Syria Egypt Answer: Egypt Copyright @ www.onlineGKguide.com

3.) Which EU country has decided to check details of all the passenger from the non-European economic area in the country?:

3 .) Which EU country has decided to check details of all the passenger from the non-European economic area in the country? France Bulgaria Slovakia England Answer: England Copyright @ www.onlineGKguide.com

4.) Who has been appointed new chief of Pak ISI?:

4.) Who has been appointed new chief of Pak ISI? Hyder Ibrahim Saif Islam Zaheerul Islam Mohammed Syeed Answer: Zaheerul Islam Copyright @ www.onlineGKguide.com

5.) Name the only Indian University which has registered its presence in World’s top 400 universities list compiled by the Times Higher Education World University rankings.:

5 .) Name the only Indian University which has registered its presence in World’s top 400 universities list compiled by the Times Higher Education World University rankings. Jawahar Lal Nehru University Delhi University IIm Ahmedabad IIT Bombay Answer: IIT Bombay Copyright @ www.onlineGKguide.com

6.) Which Indian States has introduced human right as a subject in the school syllabus with an aim to promote awareness among the students about their constitutional rights in March 2012?:

6.) Which Indian States has introduced human right as a subject in the school syllabus with an aim to promote awareness among the students about their constitutional rights in March 2012? Tripura Mady Pradesh Rajasthan Bihar Answer: Tripura Copyright @ www.onlineGKguide.com

7.) Meri Rafter pe Suraj Ki Kiran Naaz Kare” is a state prayer of which state?:

7.) Meri Rafter pe Suraj Ki Kiran Naaz Kare” is a state prayer of which state? Asom Gujurat Bihar Madhy Pradesh Answer: Bihar Copyright @ www.onlineGKguide.com

8.) Name the state in which union government has put in place a new law that bans videography in tribal areas to provide. Proper security to the Jarawa tribe?:

8.) Name the state in which union government has put in place a new law that bans videography in tribal areas to provide. Proper security to the Jarawa tribe? Odisha Andhra Pradesh Lakshadeep Andman Nicobar Islands Answer: Andman Nicobar Islands Copyright @ www.onlineGKguide.com

9.) Who has been elected chief minister of Manipur after the recently held election?:

9.) Who has been elected chief minister of Manipur after the recently held election? G. Gaikhangam Okram Ibobi Singh Thoudam Devendra Phuzathnag Tonsing Answer: Okram Ibobi Singh Copyright @ www.onlineGKguide.com

10.) Which of the following states has presented its fourth successive Zero deficit budget in March 2012?:

10.) Which of the following states has presented its fourth successive Zero deficit budget in March 2012? Asom Haryana Kerala Rajasthan Answer: Kerala Copyright @ www.onlineGKguide.com

11.) F. Sherwood Rowland, died on March 10, was a famous….:

11.) F. Sherwood Rowland, died on March 10, was a famous…. Poet Musician Political Activist Scientist Answer: Scientist Copyright @ www.onlineGKguide.com

12.) Who has lent his voice to the iconic character of Bheeshma Pitamah in an upcoming animation film Mahabharat, produced by PEN India?:

12.) Who has lent his voice to the iconic character of Bheeshma Pitamah in an upcoming animation film Mahabharat, produced by PEN India? Sunny Deol Amitabh Bachchan Nana Patekar Salman Khan Answer: Amitabh Bachchan Copyright @ www.onlineGKguide.com

13.) Joachim Gauck, a protestant pastor and anti-communist activist has recently been elected president of…:

13.) Joachim Gauck, a protestant pastor and anti-communist activist has recently been elected president of… Georgia Hungary German Croatia Answer: German Copyright @ www.onlineGKguide.com

14.) Which of the following countries has planned to launch about 100 satellites in the sky by 2015?:

14.) Which of the following countries has planned to launch about 100 satellites in the sky by 2015? Russia China USA India Answer: China Copyright @ www.onlineGKguide.com

15.) Scientists have recently detected presence of Oxygen in the atmosphere of which planet’s moon?:

15.) Scientists have recently detected presence of Oxygen in the atmosphere of which planet’s moon? Mars Jupiter Venus Saturn Answer: Saturn Copyright @ www.onlineGKguide.com

16.) Which States has successfully cloned the world’s first pashmina goat?:

16.) Which States has successfully cloned the world’s first pashmina goat? Himachal Pradesh Uttarakhand Jammu & Kashmir Karnataka Answer: Jammu & Kashmir Copyright @ www.onlineGKguide.com

17.) Who has been appointed new army chief of India?:

17.) Who has been appointed new army chief of India? Lt. Gen. Bikaram singh Lt. Gen. Tejinder Singh Lt. Gen. Suraj Pal Singh Lt. Gen. J.P. Singh Answer: Lt. Gen. Bikaram singh Copyright @ www.onlineGKguide.com

18.) Kamlu Happy’ is… :

18.) Kamlu Happy’ is… A Music album An animation film A rock band None of these Answer: An animation film Copyright @ www.onlineGKguide.com

19.) Name the veteran actor of Bollywood, who starred in several hit filsm as ‘Love in smile,’ ‘Phir Wohi Dil Laya Hoon,’ died on March 9, 2012.:

19.) Name the veteran actor of Bollywood, who starred in several hit filsm as ‘Love in smile,’ ‘Phir Wohi Dil Laya Hoon,’ died on March 9, 2012. Rajendra Shankar Bhatt Sobha Brahma Joy Mukherjee None of these Answer: Joy Mukherjee Copyright @ www.onlineGKguide.com

20.) Which of the following is not true about union budget 2012-13?:

20.) Which of the following is not true about union budget 2012-13? Fiscal deficit in this budget is targeted at 5.1 percent of the GDP. Savings Bank account interest up Rs 10,000 exepted from tax. No change in service tax rate. Rs30,000 crore will be raised from tax. Answer: No change in service tax rate. Copyright @ www.onlineGKguide.com

21.) What is the main source of government expenditure planned in budget 2012-13?:

21.) What is the main source of government expenditure planned in budget 2012-13? Interest Payment Central Plan Defence Subsidy Answer: Central Plan Copyright @ www.onlineGKguide.com

22.) What rate of growth did Indian economy achieve during 2011-12?:

22.) What rate of growth did Indian economy achieve during 2011-12? 6.9% 9.6% 7.3% 4.8% Answer: 6.9% Copyright @ www.onlineGKguide.com

23.) Which of the following countries has recently become the largest importer of conventional weapons replacing China?:

23.) Which of the following countries has recently become the largest importer of conventional weapons replacing China? Saudi Arabia Iran India Pakistan Answer: India Copyright @ www.onlineGKguide.com

24.) Indian Air Force has recently launched a military exercise in northeast. What was it code-name?:

24.) Indian Air Force has recently launched a military exercise in northeast. What was it code-name? Prahar Pralay Sanhar Sanyong Answer: Pralay Copyright @ www.onlineGKguide.com

25.) Who wrote the famous book ‘Two Mothers? :

25.) Who wrote the famous book ‘Two Mothers? Khalid Mohmmed A.N. Sharma Vikram Seth Gagan Seth Answer: Khalid Mohmmed Copyright @ www.onlineGKguide.com

26.) Where did the Asian Cup Cricket-2012 held?:

26.) Where did the Asian Cup Cricket-2012 held? India Pakistan Bangladesh Sri. Lanka Answer: Bangladesh Copyright @ www.onlineGKguide.com

27.) Rahul Dravid, one of the greatest Indian batsman, announced his retirement from all forms of international cricket. He made an eventful ODI debut against…:

27.) Rahul Dravid, one of the greatest Indian batsman, announced his retirement from all forms of international cricket. He made an eventful ODI debut against… England Sri. Lanka Pakistan West Indies Answer: Sri. Lanka Copyright @ www.onlineGKguide.com

28.) Sachin scored his much-awaited 100 international at which of the following playground?:

28.) Sachin scored his much-awaited 100 international at which of the following playground? Mirpur Dhaka Karachi None of these Answer: Dhaka Copyright @ www.onlineGKguide.com

29.) Who has been announced best actor in the 59th National Film Awards?:

29.) Who has been announced best actor in the 59th National Film Awards? Girish Kulkarni Shahrukh Khan Akshay Kumar Amir Khan Answer: Girish Kulkarni Copyright @ www.onlineGKguide.com

30.) Who has recently been chosen for the Dada Saheb Phalke Award-2011?:

30.) Who has recently been chosen for the Dada Saheb Phalke Award-2011? Joy Mukherjee Soumitra Chatterjee A.A. Manavalan Partho Ghose Answer: Soumitra Chatterjee Copyright @ www.onlineGKguide.com

Hope it was helpful for you.:

Hope it was helpful for you. Thank You! Copyright @ www.onlineGKguide.com

authorStream Live Help