Current Affairs Quiz August 2012

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

All general knowledge questions are related to the major events happened in the month of December 2012. For more GK and current affairs visit at www.onlinegkguide.com

Comments

Presentation Transcript

Current Affairs Quiz for the Month of August 2012:

Current Affairs Quiz for the Month of August 2012 Visit: http://www.onlinegkguide.com/test-and-quizzes/current-affairs/august-2012-quiz/ Copyright @ www.onlineGKguide.com

1.) Who has recently been elected Libyan president by the newly-elected Congress?:

1.) Who has recently been elected Libyan president by the newly-elected Congress? Mohammed magarief Meles Zenawi Syed Nasim Ahmed Ulku Adatepe Answer: Mohammed magarief Copyright @ www.onlineGKguide.com

2.) Which among the following country becomes the full member of MERCOSUR in August 2012?:

2.) Which among the following country becomes the full member of MERCOSUR in August 2012? Argentina Venezuela Brazil Uruguay Answer: Venezuela Copyright @ www.onlineGKguide.com

3.) Name the US Singer, who sang San Francisco, the unofficial anthen of the counterculture movement of the 1960s, died in Los Angeles on August 18. :

3.) Name the US Singer, who sang San Francisco, the unofficial anthen of the counterculture movement of the 1960s, died in Los Angeles on August 18. Tony Martin Scott McKenzie Maeve Binchy Tony Scott Answer: Scott McKenzie Copyright @ www.onlineGKguide.com

4.) Which Indian state has adopted contributory pension model for its workers in August 2012?:

4.) Which Indian state has adopted contributory pension model for its workers in August 2012? Maharashtra West Bengal Kerala Assam Answer: Kerala Copyright @ www.onlineGKguide.com

5.) Which Indian state has signed a memorandum of understanding with four independent power producers in August for setting up five biomass power projects?:

5.) Which Indian state has signed a memorandum of understanding with four independent power producers in August for setting up five biomass power projects? Punjab Madhya Pradesh Rajasthan Haryana Answer: Haryana Copyright @ www.onlineGKguide.com

6.) Which among the following has been declared state bird of Delhi in August 2012?:

6.) Which among the following has been declared state bird of Delhi in August 2012? Black necked Crane Greater Flamingo House Sparrow Pigeon Answer: House Sparrow Copyright @ www.onlineGKguide.com

7.) Who has been elected chief executive officer of the newly-elected Gorkhaland Territorial Administration in August 2012?:

7.) Who has been elected chief executive officer of the newly-elected Gorkhaland Territorial Administration in August 2012? Pradeep Pradhan Bimal Gurung Mohan Uparaity None of these Answer: Bimal Gurung Copyright @ www.onlineGKguide.com

8.) Which Indian state has implemented right to hearing act on August 1, 2012?:

8.) Which Indian state has implemented right to hearing act on August 1, 2012? Delhi Gujarat Rajasthan Tamil Nadu Answer: Rajasthan Copyright @ www.onlineGKguide.com

9.) Which iconic song has been voted as the song of the century by the HT readers in August 2012?:

9.) Which iconic song has been voted as the song of the century by the HT readers in August 2012? Chaiyya Chaiyya Tere Bina Zindagi Dum Maaro Dum kal ho na ho Answer: Dum Maaro Dum Copyright @ www.onlineGKguide.com

10.) Which university of International repute has introduced a new academic dress code in August 2012?:

10.) Which university of International repute has introduced a new academic dress code in August 2012? Cambridge University Ozford University Harvard University IIT kanpur Answer: Ozford University Copyright @ www.onlineGKguide.com

11.) According to the new norms for securitization of NBFC loans, how much among non-banking finance company will have to retain of the loan being sold to another entity?:

11.) According to the new norms for securitization of NBFC loans, how much among non-banking finance company will have to retain of the loan being sold to another entity? 10 per cent 8 per cent 5 per cent 12 per cent Answer: 5 per cent Copyright @ www.onlineGKguide.com

12.) According toe SEBI’s July bulletin which among the following has become the world’s largest bourse in terms of the number of trades in equity segment for the first six months of 2012?:

12.) According toe SEBI’s July bulletin which among the following has become the world’s largest bourse in terms of the number of trades in equity segment for the first six months of 2012? NSE Eurex NYSE BSE Answer: NSE Copyright @ www.onlineGKguide.com

13.) Who has been chosen for the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award-2012?:

13.) Who has been chosen for the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award-2012? Vijay Kumar and Deepika Kumari Vijay Kumar and Sudha Singh Vijay Kumar and Yogeswar Dutt Yogeswar Dutt and Deepika Kumari Answer: Vijay Kumar and Yogeswar Dutt Copyright @ www.onlineGKguide.com

14.) Name the Indian Physicist who has been honoured on July 31, 2012 with Yuri Milner Award, the biggest monetary prize in the world?:

14.) Name the Indian Physicist who has been honoured on July 31, 2012 with Yuri Milner Award, the biggest monetary prize in the world? Ashok Sen Satendranath Bose Homi Jahangir Bhabha Satish Dhawan Answer: Ashok Sen Copyright @ www.onlineGKguide.com

15.) Who among the following has been conferred for the Nishan-i-Imtiaz Samman by Pakistan government on the eve of its independence day on August 14?:

15.) Who among the following has been conferred for the Nishan-i-Imtiaz Samman by Pakistan government on the eve of its independence day on August 14? Josh Malihabadi Gopi Chand Narang Mehdi Hasan Pt. Ravishankar Answer: Mehdi Hasan Copyright @ www.onlineGKguide.com

16.) Why is Wen Xia Yu famous?:

16.) Why is Wen Xia Yu famous? She is newly-elected prime minister of Philippines She is new CEO of Samsung She wins the Miss World crown None of these Answer: She wins the Miss World crown Copyright @ www.onlineGKguide.com

17.) Which rank did India possess at the London Olympic held in July-August 2012?:

17.) Which rank did India possess at the London Olympic held in July-August 2012? 20th 55th 58th 93rd Answer: 55th Copyright @ www.onlineGKguide.com

18.) . India had the best ever performance at the London Olympic. How many gold it won?:

18.) . India had the best ever performance at the London Olympic. How many gold it won? Six Two Four None Answer: None Copyright @ www.onlineGKguide.com

19.) Which country has joined WTO in August 2012 after 18 years of negotiations?:

19.) Which country has joined WTO in August 2012 after 18 years of negotiations? Russia South Africa Venezuela Taiwan Answer: Russia Copyright @ www.onlineGKguide.com

20.) Which among the following won the U-19 World Cup Cricket-2012 held at Townsville, Australia?:

20.) Which among the following won the U-19 World Cup Cricket-2012 held at Townsville, Australia? New Zealand India England Australia Answer: India Copyright @ www.onlineGKguide.com

21.) Name the Tennis player who won Rogers Cup-2012 held on August 13?:

21.) Name the Tennis player who won Rogers Cup-2012 held on August 13? Petra Kvitova Li Na Angelique kerber Serena Williams Answer: Petra Kvitova Copyright @ www.onlineGKguide.com

22.) Which country is not linked with a new 7,800-km undersea data cable that was recently opened to traffic in Asia?:

22.) Which country is not linked with a new 7,800-km undersea data cable that was recently opened to traffic in Asia? Singapore Japan Malaysia India Answer: India Copyright @ www.onlineGKguide.com

23.) Scientists of which country have developed a unique video game that will help fight depression in adolescents? :

23.) Scientists of which country have developed a unique video game that will help fight depression in adolescents? United States Germany New Zealand Japan Answer: New Zealand Copyright @ www.onlineGKguide.com

24.) What is Curiosity?:

24.) What is Curiosity? A Women programme on National Television A software programme for business A nuclear-powered robot, sent to Mars Study of human behaviour Answer: A nuclear-powered robot, sent to Mars Copyright @ www.onlineGKguide.com

25.) Which of the following is not among the six traditional crafts of Kashmiri Origin, which have been granted Geographical Indications by the Government of India?:

25.) Which of the following is not among the six traditional crafts of Kashmiri Origin, which have been granted Geographical Indications by the Government of India? Pashmina Suzni Embroidery Kani Shawl None of these Answer: None of these Copyright @ www.onlineGKguide.com

26.) Which among did government fix as base price for auctioning pan-India second generation 2G mobile-phone spectrum on August 3?:

26.) Which among did government fix as base price for auctioning pan-India second generation 2G mobile-phone spectrum on August 3? Rs. 14,000 cr Rs. 18,000 cr Rs. 20,000 cr Rs. 12,000 cr Answer: Rs. 14,000 cr Copyright @ www.onlineGKguide.com

27.) Who among the following topped the list of 100 most powerful women compiled by Forbes in August 2012?:

27.) Who among the following topped the list of 100 most powerful women compiled by Forbes in August 2012? Sonia Gandhi Angela Markel Michelle Obama Mamata Banerjee Answer: Angela Markel Copyright @ www.onlineGKguide.com

28.) A double AC train was flagged off on August 24 from…:

28.) A double AC train was flagged off on August 24 from… Delhi to Locknow Mumbai to Ahmedabad Delhi to Jaipur Delhi to Shimla Answer: Delhi to Jaipur Copyright @ www.onlineGKguide.com

29.) Which nuclear plant has been granted permission for the loading of fuel by Atomic Energy Regulatory Board in August 2012?:

29.) Which nuclear plant has been granted permission for the loading of fuel by Atomic Energy Regulatory Board in August 2012? Koodankulam Rawatbhatta Jaitpura Narora Answer: Koodankulam Copyright @ www.onlineGKguide.com

30.) Where was the Organisation of Islamic Co-operation Meet held in August 2012?:

30.) Where was the Organisation of Islamic Co-operation Meet held in August 2012? Mecca Damascus Tehran Baghdad Answer: Mecca Copyright @ www.onlineGKguide.com

Hope it was helpful for you.:

Hope it was helpful for you. Thank You! Copyright @ www.onlineGKguide.com

authorStream Live Help