Beriman Kpd Rasul

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

BERIMAN KEPADA NABI DAN RASUL BAHAGIAN AQIDAH TINGKATAN 3

PowerPoint Presentation:

NABI : Lelaki pilihan Allah yang diberikan wahyu untuk dirinya sahaja, tanpa disuruh menyampaikan kepada orang lain. Rasul : Lelaki pilihan Allah yang diberikan wahyu untuk dirinya dan disuruh untuk menyampaikan kepada orang lain. PENGERTIAN NABI DAN RASUL

PowerPoint Presentation:

ءَامَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنزِلَ إِلَيهِ مِن رَّبِّهِ وَالمُؤمِنُونَ كُلُّ ءَامَنَ بِاللهِ وَمَلئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لاَ نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِّن رُّسُلِهِ وَقَالُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ (البقرة : 285 ) Rasul telah beriman kpd Al-Quran yg diturunkan kpdnya drpd Tuhannya. Demikian pula orang yg beriman, semua beriman kpd Allah & malaikatNya, kitabNya & rasulNya. (Mereka mengatakan) : “Kami tidak membezakan seseorang pun (dengan yang lain) drpd rasulNya.” Dan mereka mengatakan ; “Kami mendengar & kami taat.” Mereka berdoa ; “Ampunilah kami ya Tuhan kami dan kepada Engkau tempat kami kembali.” Dalil Wajib Beriman Kepada Nabi Dan Rasul

PowerPoint Presentation:

Rasul adalah utusan Allah. Oleh itu mentaati Rasul bererti mentaati perintah Allah. Begitu sebaliknya. Setiap mukmin wajib mentaati perintah rasul dan meninggalkan larangannya. Orang yang tidak mentaati perintah rasul bererti dia tidak beriman kepada rasul. Orang tidak beriman kepada rasul bererti dia tidak beriman kepada Allah. Tidak beriman kepada Allah balasannya akan masuk ke dalam neraka. WAJIB MENTAATI PERINTAH RASUL

CIRI-CIRI ORANG YANG BERIMAN DENGAN AJARAN RASUL:

CIRI-CIRI ORANG YANG BERIMAN DENGAN AJARAN RASUL Yakin bahawa ajaran Rasul adalah benar. Mentaati semua perintah Rasul & meninggalkan segala larangannya . Mencontohi akhlak, peribadi Rasul. Menjadi ajaran Rasul sebagai rujukan utama. Sentiasa memuliakan Rasul.

PowerPoint Presentation:

Menyeru manusia mentauhidkan Allah. Membawa ajaran agama yg benar & diredai Allah ; iaitu Islam. Memberi petunjuk & rahmat kpd orang beriman. Menyampaikan wahyu Allah kpd manusia. Menyampaikan berita gembira & amaran. Menjelaskan perkara yang menjadi perselisihan manusia. Memberi tunjuk ajar & contoh akhlak terpuji. TUGAS-TUGAS RASUL

PowerPoint Presentation:

Adam. 2. Idris. 3. Nuh. 4. Hud. 5. Salleh. 6. Ibrahim. 7. Lut. 8. Ismail. 9. Ishak. 10. Yaakob. 11. Yusuf . 12. Ayub. 13. Zulkifli. 14. Syuib. 15. Musa. 16. Harun. 17. Daud. 18. Sulaiman. 19. Ilyas. 20. Ilyasak. 21. Yunus. 22. Zakaria. 23. Yahya. 24. Isa. 25. Muhammad saw. 25 NAMA RASUL

RASUL ULUL AZMI:

RASUL ULUL AZMI Pengertian : Rasul-rasul yang tinggi tahap ketabahan, kecekalan dan kesabarannya serta banyak menghadapi ujian , tentangan dan penderitaan ketika menyeru manusia kepada agama Allah swt.

PowerPoint Presentation:

NABI MUHAMMAD SAW NABI NOH A.S NABI IBRAHIM A.S NABI MUSA A.S NABI ISA A.S RASUL ULUL AZMI

RASUL ULUL AZMI:

RASUL ULUL AZMI NABI MUHAMMAD SAW : Menerima tentangan daripada kafir Quraisy dan keluarga sendiri sehingga sampai ke peringkat hendak dibunuh.

RASUL ULUL AZMI:

RASUL ULUL AZMI NABI NOH A.S : Menerima tentangan hebat daripada kaumnya termasuk anak dan isterinya. Allah tenggelamkan penentangnya dengan banjir besar.

RASUL ULUL AZMI:

RASUL ULUL AZMI NABI IBRAHIM A.S : Ditentang oleh kaum dan ayahnya. Baginda dibakar hidup-hidup oleh Raja Namrud tetapi terselamat.

RASUL ULUL AZMI:

RASUL ULUL AZMI NABI MUSA A.S : Menerima tentangan daripada kaumnya dan Raja Firaun. Baginda terselamat daripada buruan Firaun dan tenteranya.

RASUL ULUL AZMI:

RASUL ULUL AZMI NABI ISA A.S : Menerima tentangan hebat daripada kaum Bani Israil. Baginda diburu untuk dibunuh tetapi terselamat. Allah SWT mengangkat baginda ke langit.

SIFAT-SIFAT RASUL:

SIFAT-SIFAT RASUL

CIRI-CIRI KEPIMPINAN RASUL:

CIRI-CIRI KEPIMPINAN RASUL

KESAN BERIMAN KEPADA RASUL:

KESAN BERIMAN KEPADA RASUL

AKIBAT MENOLAK SUNNAH RASUL:

AKIBAT MENOLAK SUNNAH RASUL

RASUL BERSIFAT MAKSUM:

RASUL BERSIFAT MAKSUM MAKSUM BERMAKSUD : Rasul-rasul terpelihara daripada melakukan dosa sama ada dosa kecil atau dosa besar. Sekiranya Rasul tidak bersifat maksum, iaitu melakukan dosa seperti manusia lain atau mereka melakukan perkara yang boleh menjatuhkan martabatnya sudah pasti orang ramai tidak percaya dengan ajarannya. SEBAB RASUL PERLU BERSIFAT MAKSUM : Untuk menjamin kewibawaannya sebagai manusia pilihan Allah. Rasul menjadi contoh teladan terbaik kepada manusia dari segi akhlak, percakapan dan tingkahlaku. Rasul diutuskan dengan tanggungjawab yang sangat besar dan mulia untuk menyampaikan ajaran dan hukum-hukum Allah SWT.

MUKJIZAT RASUL:

MUKJIZAT RASUL MUKJIZAT BERMAKSUD : Perkara luar biasa yang menyalahi adat, dikurniakan oleh Allah SWT kepada Nabi dan Rasul dan tidak boleh ditandingi oleh manusia.

TUJUAN RASUL DIKURNIAKAN MUKJIZAT:

TUJUAN RASUL DIKURNIAKAN MUKJIZAT Untuk membuktikan kepada orang ramai bahawa dirinya adalah Rasul atau Nabi pilihan Allah SWT. Menjadi bukti bahawa ajaran yang disampaikan adalah benar. Menyakinkan kepada orang ramai dengan ajaran yang disampaikan oleh rasul-rasul. Mengukuh dan memantapkan orang yang telah menerima ajaran Rasul.

PERKARA LUAR BIASA YANG LAIN DARI MUKJIZAT:

PERKARA LUAR BIASA YANG LAIN DARI MUKJIZAT KERAMAT : Perkara luar biasa yang dikurniakan Allah SWT kepada wali Allah atau orang soleh kerana taat dan tekunnya melaksanakan perintah Allah dan menjauhi perkara mungkar. Contohnya : Saidina Omar Al-Khattab ketika berkhutbah ditunjukkan keadaan tentera Islam sedang dikepung oleh tentera musuh, lantas beliau berkata “Naiklah ke atas bukit”. Kata-kata ini didengar dan dipatuhi oleh tentera Islam. MA’UNAH : Pertolongan Allah SWT kepada orang yang tidak jelas keadaannya sama ada baik atau jahat. IRHAS : Tanda permulaan kerasulan seperti awan melindungi Rasulullah SAW daripada cahaya panas sebelum dilantik menjadi rasul.

PERKARA LUAR BIASA SELAIN DARI MUKJIZAT :

PERKARA LUAR BIASA SELAIN DARI MUKJIZAT SIHIR : Perkara luar biasa dilakukan dengan cara mempelajari sebab musababnya seperti menggunakan tangkal, jampi dan lainnya. Ia boleh ditandingi dan dikalahkan oleh orang yang mengetahui cara-cara mengalahkannya. ISTIDRAJ : Sebagai pendorong kepada orang-orang yang fasiq supaya bertambah lagi kefasiqannya.

HABIS DAH !:

HABIS DAH ! BELAJARLAH DENGAN TEKUN DAN BERSUNGGUH-SUNGGUH

authorStream Live Help