Η κιβωτόσ του Νωε και οι δεκα εντολεσ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Η κιβωτόσ του Νωε και οι δεκα εντολεσ:

Η κιβωτόσ του Νωε και οι δεκα εντολεσ Από τις μαθήτριες: Κατερίνα Κ. Γεωργία Κ.

Η κιβωτόσ του Νώε :

Η κιβωτόσ του Νώε Η κιβωτός του Νώε ήταν, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο βιβλίο της Γένεσης της Βίβλου, μεγάλη κιβωτός την οποία διέταξε στο Νώε ο Θεός να κατασκευάσει λόγω του μεγάλου κατακλυσμού που επρόκειτο να φέρει. Σύμφωνα με τη Βίβλο ο Θεός ευχαριστήθηκε από το πόσο δίκαιος ήταν ο Νώε και αποφάσισε να εκλέξει αυτόν ως σωτήρα του ανθρωπίνου είδους αλλά και των άλλων ειδών ζωής από το μεγάλο κατακλυσμό. Μήνυσε στο Νώε να κατασκευάσει μια κιβωτό με τετράγωνα ξύλα και να την ασφαλτώσει από μέσα και από έξω.

Η κιβωτόσ του Νώε :

Η κιβωτόσ του Νώε Συγκεκριμένα η βίβλος αναφέρει τριακοσίων πήχεων το μήκος της κιβωτού και πεντήκοντα πήχεων το πλάτος και τριάκοντα πήχεων το ύψος αυτής κατάγαια διώροφα και τριώροφα ποιήσεις αυτήν. Μέσα σε αυτή τη κιβωτό ο Νώε έβαλε την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τους τρεις γιους του με τις γυναίκες τους καθώς και ζευγάρια από όλα τα ζώα της υφηλίου. Μετά από τον κατακλυσμό και τον αφανισμό του διεφθαρμένου γένους των ανθρώπων, η κιβωτός προσάραξε στην κορυφή του όρους Αραράτ

Ο ΝΩΕ ΚΑΙ Η ΚΙΒΩΤΟΣ:

Ο ΝΩΕ ΚΑΙ Η ΚΙΒΩΤΟΣ Με το πέρασμα του καιρού, ο θεός είδε ότι οι άνθρωποι είχαν γίνει πολύ αμαρτωλοί.. Η δικαιοσύνη του δεν μπορούσε να βαστάξει αυτή την κατάσταση. Έτσι ο θεός είπε στο Νώε: "Το τέλος κάθε ανθρώπου πλησιάζει. θα καταστρέψω κάθε ζωή πάνω στη γη, γιατί η αμαρτία των ανθρώπων πλήθυνε και έφτασε στο απροχώρητο". Ο Νώε ένιωσε βαθιά λύπη. Ήξερε όμως ότι ο θεός είχε δίκιο. Ο θεός κατόπι τον πρόσταξε να φτιάξει μια κιβωτό,, που να μην έχει παρά ένα φεγγίτη και μια πόρτα στα πλευρά του. Κατά τα άλλα, το σκάφος εκείνο θα έπρεπε να είναι κλειστό και θα είχε τρία πατώματα.

Ο ΝΩΕ ΚΑΙ Η ΚΙΒΩΤΟΣ:

Ο ΝΩΕ ΚΑΙ Η ΚΙΒΩΤΟΣ ... Ο θεός εξήγησε κατόπι στον πιστό Νώε ότι θα έκανε κατακλυσμό, πολλή βροχή, που θα πλημμύριζε όλη τη γη και θα πνιγόταν έτσι κάθε ζωντανή ύπαρξη. "θα μπεις σ' αυτή", του είπε, "συ και οι γιοι σου, η γυναίκα σου και οι γυναίκες των παιδιών σου. θα βάλεις επίσης μέσα στην κιβωτό απ' όλα τα ζώα ένα ζευγάρι, αρσενικό και θηλυκό. Μαζί θα έχεις και τρόφιμα, αρκετά για σας και για τα ζώα που θα πάρετε μαζί σας". Ο Νώε, που η καρδιά του ήταν δοσμένη στο θεό, ένιωσε μέσα του μεγάλη ευγνωμοσύνη γι' Αυτόν. Κατάλαβε γι' άλλη μια φορά ότι ο Κύριος αγαπά τους φίλους του και δεν θέλει το κακό του.

Η κιβωτοσ του νωε:

Η κιβωτοσ του νωε

Οι δεκα εντολεσ:

Οι δεκα εντολεσ Οι Δέκα εντολές, λεγόμενες και "Δεκάλογος", είναι ένας κατάλογος δέκα ηθικών εντολών, οι οποίες, σύμφωνα με τη Βίβλο, υπαγορεύτηκαν στον Μωυσή από τον Θεό στο όρος Σινά και του δόθηκαν, (χαραγμένες σε δύο πέτρινες πλάκες. Οι εντολές αυτές αποτέλεσαν τη βάση ενός ολόκληρου κώδικα ηθικής και θρησκείας, πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης, που αποτελούν ως πρώτη Διαθήκη τις βασικές ηθικές αρχές του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού.

Οι δεκα εντολεσ είναι οι εξησ::

Οι δεκα εντολεσ είναι οι εξησ : . Εγώ ειμί Κύριος ο Θεός σου, ουκ έσονται σοι θεοί έτεροι πλην εμού. 2. Ου ποιήσεις σ ’ εαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα, όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις υδασιν υποκάτω της γης. 3. Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω· 4. Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου· τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεω σου· 5. Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γένηται, και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης. 6. Ου μοιχεύσεις. 7. Ου κλέψεις. 8. Ου φονεύσεις. 9. Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή. 10. Ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί. 1 ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΣΟΥ. ΜΗ ΛΑΤΡΕΥΕΙΣ ΑΛΛΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ. 2 ΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙΣ ΕΙΔΩΛΑ ΚΑΙ ΜΗ ΤΑ ΛΑΤΡΕΥΕΙΣ. 3 ΜΗΝ ΟΡΚΙΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΜΑΤΑΙΑ. 4 ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΩΣ ΗΜΕΡΑ ΑΡΓΙΑΣ . 5 ΝΑ ΤΙΜΑΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. 6 ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ. 7 ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΤΗΣΕΙΣ. 8 ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΨΕΙΣ. 9 ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΣ ΨΕΜΑΤΑ. 10 ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΗΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΣΟΥ

οι δεκα εντολεσ:

οι δεκα εντολεσ Μετά από ένα ταξίδι στην έρημο για περίπου 3 μήνες, οι Ισραηλίτες ήρθαν στο Όρος Σινά. Ο Μωυσής αποφάσισε να πάει στο βουνό για να μιλήσει στο Θεό. Τρεις ημέρες μετά ο Μωυσής μίλησε στον Θεό ένα μεγάλο γουργουρητό και μια λάμψη φωτός εμφανίστηκε πάνω από το βουνό.. Πάνω από το βουνό υπήρχε ένα παχύ σύννεφο με φωτισμό και βροντές, και το βουνό τίναξε από τον ήχο των σαλπίγγων. Το βουνό έτρεμε και οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι.

Οι δεκα εντολεσ:

Οι δεκα εντολεσ Ο Μωυσής ανέβηκε στο βουνό και πάλι να ακούσουν το λόγο του Θεού. Ο Θεός είπε στον Μωυσή: «Πήγαινε κάτω με τους ανθρώπους και να τους πω να μην ακολουθείτε το βουνό, το βουνό είναι μια ιδιαίτερη θέση, επειδή είμαι εδώ." Ο Μωυσής προειδοποίησε τους Ισραηλίτες να μην πάει κοντά στο βουνό. Μετά λέγοντάς τους Ισραηλίτες το μήνυμα ο Θεός του είχε δώσει, πήγε στο βουνό για μια ακόμη φορά. Αυτή τη φορά έμεινε για 40 ημέρες. Αυτή τη φορά ο Θεός έδωσε στο Μωυσή τις Δέκα Εντολές γραμμένο σε δύο λίθινες πλάκες. Κάθε δισκίο είχε πέντε νόμους γραμμένο σε αυτό, που είπε στους Εβραίους πως ο Θεός ήθελε να τους συμπεριφέρονται.

Η Κιβωτόσ τησ Διαθήκησ:

Η Κιβωτόσ τησ Διαθήκησ