Η πολιορκία και η έξοδος

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Η πολιορκία και η έξοδος του Μεσολογγίου.:

Η πολιορκία και η έξοδος του Μεσολογγίου .

PowerPoint Presentation:

Το Δεκέμβρη του 1825 ο στρατός και ο στόλος του Ιμπραήμ έφτασαν στο Μεσολόγγι και η πολιορκία έγινε στενότερη. Ο Αιγύπτιος στρατηγός, αντικρίζοντας το Μεσολόγγι, πίστεψε πως θα το έπαιρνε εύκολα. Λένε μάλιστα πως είπε στον Κιουταχή: «Αυτός ο παλιοφράχτης είναι το Μεσολόγγι που πασχίζεις τόσους μήνες τώρα να κυριέψεις και δεν μπορείς;» Κι ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση.

PowerPoint Presentation:

Έφερε μεγαλύτερα κανόνια, άνοιξε νέα χαρακώματα και με ελαφριά καράβια. Έσφιξε τον κλοιό από τη μεριά της λιμνοθάλασσας. Ο Μιαούλης όμως και πάλι κατάφερε να περάσει λίγα τρόφιμα στα νησάκια της λιμνοθάλασσας. Οι Μεσολογγίτες όχι μόνο απέκρουσαν τις επιθέσεις, αλλά και κατάφεραν να απομακρύνουν τους Αιγύπτιους και να τους προκαλέσουν σοβαρές απώλειες. Ο Ιμπραήμ τότε αναγκάστηκε να ζητήσει τη σύμπραξη του Κιουταχή. Η κατάσταση στο Μεσολόγγι άρχισε να χειροτερεύει για τους πολιορκημένους. Τα τρόφιμα είχαν τελειώσει. Οι κάτοικοι τρέφονταν με αρμυρίκια της λιμνοθάλασσας, σκουλήκια, γάτες, σκύλους, ποντικούς.

PowerPoint Presentation:

Το νερό ήταν λιγοστό κι από μολυσμένα πηγάδια. Οι αρρώστιες θέριζαν τον πληθυσμό και αποδυνάμωναν τους υπερασπιστές. Οι Αιγύπτιοι κατάφεραν, ύστερα από μεγάλες προσπάθειες, να πάρουν δυο από τα νησάκια της λιμνοθάλασσας, το Βασιλάδι και τον Ντολμά. Οι Έλληνες όμως υπερασπίστηκαν με επιτυχία το νησάκι Κλείσοβα. Εκεί μάλιστα τραυματίστηκε ο Κιουταχής και σκοτώθηκε ο γαμπρός τού Ιμπραήμ. Ενώ όμως στο Μεσολόγγι οι υπερασπιστές του σαν ένας άνθρωπος αντιστέκονταν καρτερικά, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να τους ανακουφίσει.

PowerPoint Presentation:

Ο στόλος είχε παραμεληθεί κι ο Μιαούλης μάταια επιχείρησε με λίγα καράβια να σπάσει τον αποκλεισμό. Το Μεσολόγγι δεν είχε πια να περιμένει βοήθεια από πουθενά. Τότε οι πολιορκημένοι πήραν την ηρωική απόφαση να επιχειρήσουν έξοδο , περνώντας μέσα από τα εχθρικά στρατεύματα. Η έξοδος θα γινόταν σύμφωνα με σχέδιο που προέβλεπε να χωριστούν σε τρία σώματα και να βγουν συγχρόνως.

PowerPoint Presentation:

Κι ενώ τα δύο σώματα τραβούσαν μπροστά να περάσουν πολεμώντας μέσα από το εχθρικό στρατόπεδο, στο τρίτο σώμα ακούστηκαν φωνές: «Οπίσω, οπίσω, μωρέ παιδιά», που προκάλεσαν μεγάλη σύγχυση και πανικό. Τα γυναικόπαιδα οπισθοχώρησαν προς την πόλη, όπου στο μεταξύ είχαν εισβάλει και οι Τούρκοι. Πολλοί ήταν συγκεντρωμένοι στην μπαρουταποθήκη και , όταν μπήκαν μέσα και οι Τούρκοι, ο γερο-πρόκριτος Χρίστος Καψάλης έβαλε φωτιά και τινάχτηκαν όλοι στον αέρα. Στους δρόμους, στα σπίτια και στους προμαχώνες οι Έλληνες συνέχιζαν το μάταιο πια αγώνα. Οι Τούρκοι κατέλαβαν το Μεσολόγγι και το μετέβαλαν σ' ένα σωρό από ερείπια.

PowerPoint Presentation:

Ήρθαν και σε συνεννόηση με τους καπεταναίους της Στερεάς να χτυπήσουν κι αυτοί απ' έξω την ίδια ώρα τον εχθρό, για να διευκολύνουν την έξοδο. Οι άρρωστοι, οι γέροι και οι βαριά πληγωμένοι αποφασίστηκε να μείνουν στην πόλη και να αντισταθούν ως το τέλος. Ξημέρωνε Κυριακή των Βαΐων (11 Απριλίου 1826). Από τη νύχτα δόθηκε το σύνθημα κι άρχισε η ηρωική έξοδος. Ο αιφνιδιασμός, όμως, στον οποίο υπολόγιζαν οι Μεσολογγίτες, δεν πέτυχε, γιατί το σχέδιο τους είχε γίνει γνωστό και ο εχθρός αγρυπνούσε και τους περίμενε.

PowerPoint Presentation:

Το Μεσολόγγι, με τη γενναία αντίστασή του έναν ολόκληρο χρόνο, βοήθησε αποφασιστικά τον Αγώνα. Η θυσία του κέρδισε το θαυμασμό όλων των λαών της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις τους αναγκάστηκαν να επέμβουν και να πιέσουν το σουλτάνο να σταματήσει τον πόλεμο.

PowerPoint Presentation:

182 6 – 6o έτος της Επανάστασης. Δεκέμβριος 1825: ο Ιμπραήμ , φτάνει στο Μεσολόγγι και αρχίζει να το πολιορκεί µόνος του. Έχει μεγάλες απώλειες και αναγκάζεται να ζητήσει τη σύμπραξη του Κιουταχή. Η κατάσταση στο Μεσολόγγι χειροτερεύει . • Τα τρόφιµα τελειώνουν. • Νερό λιγοστό. • Οι αρρώστιες θερίζουν. • Χάνουν δύο νησάκια στη λιμνοθάλασσα. • Ο Μιαούλης δεν µπορεί πια να σπάσει τον αποκλεισµό & να ανεφοδιάσει.

PowerPoint Presentation:

Σχέδιο εξόδου. Κυριακή των Βαΐων (11 Απριλίου 1826) Απριλίου 1826) χωρισµός σε 3 σώµατα ταυτόχρονη έξοδος. ταυτόχρονο χτύπηµα από τους καπεταναίους της Στερεάς. παραµονή στην πόλη γέρων, αρρώστων & πληγωµένων Έξοδος Αποτυχία αιφνιδιασµού - το σχέδιο είχε γίνει γνωστό στους Τούρκους. Σκοτώνονται πάρα πολλοί και το Μεσολόγγι µετατρέπεται σε ερείπια. ( Ο Χρίστος Καψάλης: ανατίναξη µπαρουταποθήκης) Σύγχυση & πανικός κατά την έξοδο - τα γυναικόπαιδα οπισθοχωρούν στην πόλη.

PowerPoint Presentation:

Η θυσία των Μεσολογγιτών επηρέασε θετικά την τύχη του Αγώνα: κέρδισε το θαυµασµό των λαών της Ευρώπης. οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πίεσαν το σουλτάνο να σταµατήσει τον πόλεµο Δεν κλαίγαν για το σκοτωμό που θα σκοτώνονταν, μα κλάιγαν για το σκλαβωμό που θα σκλαβώνονταν. Έξοδος Πολιορκία