Relatia scoala-familie, o necesitate

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Relatia scoala - familie, o necesitate?:

Relatia scoala - familie , o necesitate ?

Traditie si inovatie:

Traditie si inovatie "Parintii care au primit ei însisi o educatie sunt deja niste modele dupa care se îndreapta copiii. Dar pentru a-i face pe acestia mai buni, este necesar sa facem din pedagogie un studiu; altfel nu este nimic de sperat de la dânsa, iar educatia este încredintata unor oameni cu pregatire rea" (Kant, Im. 1992, p.15). "Astazi, ca totdeauna, ei (n.n. - adica "speculantii frumoaselor principii", care în locul unei legi pentru întemeierea instructiei generale "au urzit o cabala") striga: "raspândirea luminii si culturii în masa poporului"; în vremea aceasta însa poporul daca ar fi întrebat, le-ar raspunde: "boieri dumneavoastra, lumina ca lumina, nu zicem ca nu-i buna; dar, pâna una alta, dati-ne mijloace de hrana, scapati-ne de briciul administratiei" "(Eminescu, M. 1991, p.156).

Perspectiva istorica:

Perspectiva istorica Educatia parintilor- ca si educatia adultilor- apare necesara atat pentru educarea copiilor , cat si pentru o cale de emancipare spirituala si sociala. Au existat întotdeauna educatori excelenti si parinti iubitori, care nu si-au pus probabil atâtea probleme si totusi au reusit foarte bine; dar poate ca acest lucru era mai usor într-o lume statornica, în care TRADITIA avea ultimul cuvânt. Accelerarea transformarilor sociale, democratice, emanciparea femeii (la preocuparile materne si gospodaresti adaugându-se preocuparile profesionale si de studiu), modificarea statutului copilului, dispersia familiei, încercarea de a restitui prestigiul educatiei familiale (pe care l-a avut pâna la introducerea învatamântului obligatoriu), au dus la întelegerea faptului ca sistemul de educatie ramâne neputincios daca se izbeste de indiferenta sau de opozitia parintilor.

Relatia parinte-copil:

Relatia parinte-copil Consideratia pentru copil "are semnificatia de recunoastere intima si profunda a valorii persoanei copilului si de încredere în potentialul lui de dezvoltare" (Osterrieth, P., 1973). Sentimentul de siguranta - singurul care permite copilului sa se emancipeze si sa-si dobândeasca personalitatea - depinde de urmatoarele conditii (Osterrieth, P., 1973, p.71-72): 1. Protectia împotriva loviturilor din afara; 2. Satisfacerea trebuintelor elementare; 3. Coerenta si stabilitatea cadrului de dezvoltare; 4. Sentimetul de a fi acceptat de ai sai: a) ca membru al familiei; b) ca fiinta umana.

Finalitatea educatiei parintilor:

Finalitatea educatiei parintilor Pentru îndeplinirea functiei fundamentale a familiei - de securizare a copilului - si a rolului sau socializator, aculturant si individualizator, finalitatea definitorie a educatiei parintilor devine formarea constiintei educative a parintilor, a necesitatii unui efort constient pe masura evolutiei nevoilor (inclusiv de educatie) ale copilului.

Motive pentru care scoala si familia stabilesc legaturi intre ele:

Motive pentru care scoala si familia stabilesc legaturi intre ele Parintii sunt juridic responsabili de educatia copiilor lor Învatamântul nu este decât o parte din educatia copilului; o buna parte a educatiei se petrece în afara scolii; Influenta atitudinii parentale asupra rezultatelor scolare ale elevilor, în special asupra motivatiilor învatarii, Unele comportamente ale parintilor pot fi favorizate datorita dialogului cu scoala; Grupurile sociale implicate în institutia scolara (în special parintii si profesorii) au dreptul sa influenteze gestiunea scolara.

Obstacole in calea relatiei scoala-familie:

Obstacole in calea relatiei scoala-familie Reprosurile care li se fac parintilor: apatia (nu vin la reuniuni anuntate); lipsa de responsabilitate (asteapta initiativa profesorilor); timiditate (lipsa de încredere în sine); participare cu ingerinte (critica cu impertinenta scoala); preocupari excesive (exclusive) pentru randamentul scolar (notele copilului); rolul parental rau definit (nu înteleg corect functiile si rolurile în educatia copilului); contacte limitate cu scoala (numai în situatii exceptionale, de criza în comportarea copilului); conservatorism (reactii negative la idei noi).

Obstacole in calea relatiei scoala-familie:

Obstacole in calea relatiei scoala-familie Reprosurile care li se fac profesorilor sunt: dificultati de a stabili relatia cu adultii (trateaza parintii ca pe copii si nu ca parteneri în educatia copilului, decizând autoritar la reuniunile cu parintii); definirea imprecisa a rolului de profesor (oscileaza între autonomia traditionala si perspectivele noi ale parteneriatului); lipsa pregatirii acestora privind relatia scoala-familie.

Evolutia relatiei familie-scoala:

Evolutia relatiei familie-scoala Etapa scolii autosuficiente : scoala este considerata o institutie închisa , care nu influenteaza mediul familial si nu se lasa influentata de el; Etapa de incertitudine profesionala : profesorii încep sa recunoasca influenta factorilor familiali asupra rezultatelor scolare dar parintii continua sa creada ca scoala este autosuficienta , acuzarea familiei pentru proastele rezultate scolare ; Etapa de dezvoltare a încrederii mutuale : parintii si profesorii descopera împreuna încrederea unora fata de altii ; relatia cu familiile este din ce în ce mai încurajata de scoala ; consiliul scolar include reprezentanti ai ( asociatiilor ) parintilor , cu rol decizional în toate problemele educationale ; organizatiile de parinti sunt acceptate si încurajate în activitatea scolara .

Recomandari adresate cadrelor didactice :

Recomandari adresate cadrelor didactice • Cadrele didactice trebuie să formuleze aşteptări realiste în raport cu nivelul de participare al părinţilor şi cu energia necesară favorizării acestei participări. • Întâlnirile cu grupurile de părinţi trebuie să-i implice activ în procesul de învăţământ. Părinţii preferă într-adevăr să fie participanţi activi, mai degrabă decât simpli auditori. • Proiectele gestionate la nivel de clasă sunt mai eficiente decât cele realizate exclusiv la nivel de şcoală • Cadrele didactice trebuie stimulate să-şi reevalueze ideile preconcepute faţă de părinţi. Anumite iniţiative de colaborare sunt, de altfel, ineficiente întrucât îi reduc pe părinţi la un rol de subordonaţi faţă de cadrele didactice. Parintii sunt parteneri autentici care pot concepe si pune in practica obiectul colaborarii.