Η κατοικία των Αρχαίων Ελλήνων

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Εικόνες από τα σπίτια:

Η κατοικία των Αρχαίων Ελλήνων

Εικόνες από τα σπίτια:

Για τις κατοικίες των αρχαίων Ελλήνων, πλουσίων και φτωχών, έχουμε γνώσεις ελιππείς ή ασαφείς ή αντιφατικές. Εντούτοις, πρόκειται για ένα θέμα που κινεί το ενδιαφέρον όχι μόνο του επιστήμονα αρχαιολόγου και αρχιτέκτονα, αλλά και του κάθε ανθρώπου που θέλει να ασχοληθεί. Σε γενικές γραμμές, η κατασκευή των σπιτιών γίνεται από φτηνά υλικά και η διάταξή τους είναι απλή και φυσική. Τα δωμάτια έβλεπαν σε εσωτερικές αυλές. Μπροστά από το σπίτι υπήρχε μια μικρή πλακόστρωτη αυλή. Η είσοδος ήταν συνήθως στη βόρεια πλευρά. Λόγω κλίματος, το σπίτι δεν μπορούσε να λειτουργήσει ως χώρος κοινωνικών συναναστροφών. Μόνο κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. άρχισαν τα σπίτια να είναι προσεγμένα, κάτι που ως τότε συνέβαινε μόνο στους μεγάλους ναούς, στα δημόσια κτίρια και στα ανάκτορα.

Εικόνες από τα σπίτια:

Στην αρχαία Ελλάδα (12ος – 1ος αι. π.Χ.) οι κατοικίες ήταν ορθογώνιες . Ο προσανατολισμός του σπιτιού ήταν γενικά προς το νότο ώστε η αυλή, τα βόρεια δωμάτια και ο επάνω όροφος να εκμεταλλεύονται το φυσικό φως το χειμώνα και να αποφεύγουν τον πολύ ήλιο το καλοκαίρι, όταν αυτός βρίσκεται πολύ ψηλά. Στη βόρεια πλευρά του σπιτιού φυτεύονταν αειθαλή δέντρα (ελιές) ώστε να εμποδίζεται ο χειμωνιάτικος άνεμος να πέφτει κατευθείαν στο σπίτι. Αντίθετα, στη νότια πλευρά υπήρχαν φυλλοβόλα δέντρα ώστε το χειμώνα να περνάνε οι ακτίνες του ήλιου για να θερμαίνεται το σπίτι και το καλοκαίρι να προσφέρουν σκιά. Τα θεμέλια των σπιτιών ήταν λίθινα. Ως υλικά κατασκευής χρησιμοποιούνταν η πέτρα με συνδετικό πηλό χώμα και το ξύλο, ενώ οι επιφάνειες των τοίχων καλύπτονταν από λευκό ή χρωματιστό ασβεστοκονίαμα*. Ο βόρειος τοίχος του σπιτιού γινόταν παχύτερος και με λίγα ανοίγματα. Η στέγη σκεπάζονταν από κεραμίδια.

Εικόνες από τα σπίτια:

Μια στενόμακρη είσοδο, που βρισκόταν συνήθως στην ανατολική και σπάνια στη νότια πλευρά του κτιρίου, οδηγούσε σε μια τετράπλευρη ακάλυπτη εσωτερική αυλή (αίθριο). Στο κέντρο της υπήρχε ένα πηγάδι καθώς και ένας βωμός, όπου πραγματοποιούνταν οι θρησκευτικές τελετές. Το αίθριο αποτελούσε την κύρια πηγή φωτισμού και αερισμού της οικίας. Γύρω από το αίθριο βρίσκονταν τα δωμάτια. Δωμάτια υπήρχαν συνήθως στις τρεις πλευρές και σπάνια στις τέσσερις πλευρές του κτιρίου.

Εικόνες από τα σπίτια:

Ο ανδρώνας ήταν δωμάτιο με κλίνες και σε αυτό γίνονταν τα συμπόσια. Χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους άνδρες του σπιτιού και τους καλεσμένους τους. Η καθημερινή ζωή της οικογένειας εξελίσσονταν στον οίκο, δωμάτιο που συνήθως βρισκόταν στο ισόγειο, στη βόρεια πλευρά της αυλής. Στο γυναικωνίτη οι γυναίκες περιορίζονταν, ύφαιναν, έγνεθαν, φρόντιζαν τα παιδιά τους.

Εικόνες από τα σπίτια:

Εικόνες από τα σπίτια Τάνια Καρατενίζη Α1

authorStream Live Help