Κεφ.3 Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ' ΕΝΟΤΗΤΑ Γ΄ Κεφ.3 Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο

Comments

Presentation Transcript

Κεφ.3 Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο :

Κεφ.3 Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο

PowerPoint Presentation:

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Πότε ξεκίνησε η επανάσταση στην Πελοπόννησο; Που και πότε Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε τους αγωνιστές; Ποιο ήταν το σχέδιο του Κολοκοτρώνη (Γέρος του Μοριά); Π αρακολουθήστε το video και απαντήστε στα ερωτήματα.

PowerPoint Presentation:

Σύμφωνα με τα σχέδια της Φιλικής Εταιρείας, η Πελοπόννη σος θα ήταν το κέντρο της επανάστασης . Oι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή αυτή ήταν: 1. H γεωγραφική της θέση στο νοτιότατο άκρο της βαλκανικής χερσονήσου έκανε δύσκολη τη γρήγορη μεταφορά στρατευμάτων στην περιοχή, καθώς β ρισκόταν μακριά από τα ισχυρά στρατιωτικά κέντρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 2. H ορεινή μορφολογία του εδάφους εμπόδιζε τη χρήση του ιππικού , ενώ τα στενά περάσματα διευκόλυναν την αντιμετώπιση πολυάριθμων και καλύτερα οργανωμένων δυνάμεων από μικρές ομάδες ενόπλων ( κλεφτοπόλεμος ). Κων/ πολη Θεσ/ νικη Θεσσαλία H γεωγραφική της θέση της Πελοποννήσου ευνοούσε την έκρηξη και εδραίωση της επανάστασης.

PowerPoint Presentation:

3. Η σύνθεση του πληθυσμού ευνοούσε τη γρήγορη εξάπλωση της επανάστασης. H αναλογία μουσουλμάνων-χριστιανών υπερέβαινε τη σχέση 1 προς 10. 4. Η έντονη διοικητική και οικονομική παρουσία των προκρίτων της Πελοποννήσου, που διέθεταν δικά τους σώματα ενόπλων, αποτελούσαν ευνοϊκές συνθήκες για την επικράτηση της επανάστασης στην Πελοπόννησο. 5. Τ ο προνομιακό καθεστώς της Μάνης, που δεν υπαγόταν στον Τούρκο διοικητή της Πελοποννήσου, αλλά διοικούνταν από χριστιανό μπέη. 6. Η πλειονότητα των τοπικών ηγετών τις παραμονές της επανάστασης είχε μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία. Ένοπλοι Μανιάτες

PowerPoint Presentation:

H δράση των Φιλικών στην Πελοπόννησο και οι πληροφορίες για επικείμενη εξέγερση ανησύχησαν το Σουλτάνο, που αντέδρασε τοποθετώντας το φθινόπωρο του 1820 ως Διοικητή τον περίφημο Χουρσίτ-πασά που ήταν έμπειρος στην αντιμετώπιση εξεγέρσεων. Αυτό ανησύχησε τους διστακτικούς για την εκδήλωση της επανάστασης προύχοντες. Σύντομα όμως, στις αρχές Ιανουαρίου 1821, ο Χουρσίτ με τον κύριο όγκο των στρατιωτικών δυνάμεών του αναχώρησε για την Ήπειρο με σκοπό την καταστολή της ανταρσίας του Αλή- πασά. Χουρσίτ Πασάς. Εκδ. Adam Friedel . Επιζωγραφισμένη λιθογραφία, Λονδίνο - Παρίσι, 1829.

PowerPoint Presentation:

Την ίδια εποχή έφτασε στην περιοχή ο Παπαφλέσσας ( Γ ρηγόριος Δικαίος) με σκοπό την επίσπευση της επανάστασης. Όμως παρά τις προσπάθειες του Παπαφλέσσα και την απόφαση που πάρθηκε για έναρξη της επανάστασης στα τέλη Μαρτίου, οι προύχοντες παρέμεναν διστακτικοί. Στο μεταξύ, ο Κολοκοτρώνης επέστρεψε κρυφά στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μάνης, ενώ έντονη κινητικότητα παρατηρούνταν στις τάξεις των κλεφτών. Ο Παπαφλέσσας (Γρηγόριος Δικαίος)

PowerPoint Presentation:

Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν οι πρώτες πολεμικές προετοιμασίες, όπως ήταν η λειτουργία των μπαρουτόμυλων στη Δημητσάνα. Oι κινήσεις αυτές και οι φήμες για επικείμενη εξέγερση των χριστιανών θορύβησε τους Οθωμανούς που σταδιακά άρχισαν να συγκεντρώνονται στην οχυρωμένη Τριπολιτσά και στα κάστρα των άλλων σημαντικών πόλεων. Άποψη της Δημητσάνας(επάνω). Βίντεο μιας σύντομης περιήγησης στο μουσείο Υδροκίνησης της Δημητσάνας που περιλαμβάνει και μπαρουτόμυλο ( κάτω).

PowerPoint Presentation:

Η ένταση στις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων μεγάλωνε συνεχώς . Από τα μέσα Μαρτίου του 1821 σε πολλές επαρχίες άρχισαν επιθέσεις κλεφτών σε βάρος μουσουλμάνων, καθώς και λεηλασίες σπιτιών που εγκατέλειψαν οι μουσουλμανικές οικογένειες για να βρο υ ν καταφύγιο στα κάστρα. Η ένταση που μεγάλωνε, ο φόβος αντιποίνων από την Οθωμανική εξουσία και η πίεση των κλεφτών και των Φιλικών οδήγησαν ακόμη και τους πιο διστακτικούς από τους προκρίτους να κηρύξουν την επανάσταση στις περιοχές τους. Έτσι , στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου κηρύχτηκε η επανάσταση στη Γορτυνία, τα Καλάβρυτα, την Πάτρα, τη Μάνη, την Καλαμάτα, τη Γαστούνη, τη Bοστίτσα (Αίγιο) και τελικά σε ολόκληρο το Μοριά (Πελοπόννησος). Από τα γεγονότα που ξεχώρισαν είναι η κατάληψη της Καλαμάτας από τους Mανιάτες του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, στις 23 Μαρτίου. Η κατάληψη της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821.

PowerPoint Presentation:

Την ίδια περίοδο οι πρώτες ομάδες των επαναστατών άρχισαν τις πολιορκίες των φρουρίων (Μεθώνη, Κορώνη, Πύλος, Ναύπλιο , Μονεμβασιά κ.ά.) . To πρώτο δίμηνο τα προβλήματα υπήρξαν πολλά και οι επιτυχίες σχεδόν ανύπαρκτες. Oι προετοιμασίες για την επανάσταση ήταν ανεπαρκείς και οι πολιορκίες πραγματοποιούνταν από στρατούς, χωρίς κανόνια και επαρκή πυρομαχικά. Λίγοι είχαν όπλα πέρα από μαχαίρια και αγροτικά εργαλεία και ακόμη λιγότεροι γνώριζαν πράγματι να πολεμούν. Έτσι , στις εξόδους που πραγματοποιούσαν οι Οθωμανοί για να βρουν εφόδια, οι πολιορκητές έτρεχαν σε φυγή και το στρατόπεδό τους διαλυόταν . Ευτυχώς ο πόλεμος με τον Αλή- πασά των Ιωαννίνων που απασχολούσε μεγάλο μέρος των οθωμανικών δυνάμεων προσέφερε στους Πελοποννήσιους την ευκαιρία να οργανωθούν και να συγκροτήσουν αξιόμαχο στράτευμα. Τα κάστρα Μονεμβασιάς (επάνω) και Μεθώνης (κάτω)

PowerPoint Presentation:

Η αρχηγία των στρατιωτικών δυνάμεων των επαναστατημένων δόθηκε στον Θ. Κολοκοτρώνη . Αυτός κατέστρωσε ένα σχέδιο που προέβλεπε την πολιορκία και κατάληψη της Τριπολιτσάς , που ήταν το στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο των Οθωμανών στην Πελοπόννησο. Έτσι από το καλοκαίρι το βάρος έπεσε στην πολιορκία της Τριπολιτσάς που κράτησε ως τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη. Ειδικά τον τελευταίο μήνα, ο κλοιός έγινε ασφυκτικός, τα εφόδια της πόλης εξαντλήθηκαν και πλήθος χριστιανών συγκεντρώθηκαν στο ελληνικό στρατόπεδο προσδοκώντας μερίδιο στα λάφυρα που θα αποκόμιζαν από την κυρίευση της πόλης. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

PowerPoint Presentation:

Την πτώση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821) ακολούθησαν σκηνές τυφλής βίας. Χιλιάδες Οθωμανών, άμαχοι στην πλειονότητά τους, αλλά και οι Εβραίοι της πόλης έγιναν θύματα μιας απερίγραπτης σφαγής που κράτησε τρεις μέρες. Η κατάληψη της Τριπολιτσάς στερέωσε την επανάσταση στην Πελοπόννησο και τόνωσε την αυτοπεποίθηση των επαναστατημένων ραγιάδων που έβλεπαν πια ότι οι Οθωμανοί δεν ήταν ανίκητοι. Η πολιορκία της Τριπολιτσάς