Ενότητα 19 Από την επανάσταση ως την έξωση Όθωνα

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Ενότητα 19η :

Από την 3η Σεπτεμβρίου έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ενότητα 19 η ΚΟΥΦΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΙΡΗΝΗ 3 Ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου 2011 - 2012

Η καθιέρωση της συνταγματικής μοναρχίας:

Η καθιέρωση της συνταγματικής μοναρχίας Ψηφίζεται σύνταγμα (1844) με το οποίο καθιερωνόταν το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας .

Περιεχόμενο Συντάγματος 1844:

Περιεχόμενο Συντάγματος 1844 Η εκτελεστική εξουσία ασκείτο από το βασιλιά διά των υπουργών που διόριζε και έπαυε ο ίδιος. Η νομοθετική εξουσία ασκείτο από το βασιλιά, τη γερουσία και τη βουλή. Η δικαστική εξουσία ασκείτο από τους δικαστές που διόριζε και έπαυε ο βασιλιάς. Διέθετε και φιλελεύθερα στοιχεία (άρθρα για ατομικές ελευθερίες).

Η διαμάχη αυτοχθόνων-ετεροχθόνων:

Η διαμάχη αυτοχθόνων-ετεροχθόνων Κατά τη διάρκεια της εθνοσυνέλευσης εκδηλώθηκε σύγκρουση αυτοχθόνων ( Ελλήνων γεννημένων στις περιοχές που εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος ) και ετεροχθόνων ( Ελλήνων γεννημένων έξω από τα σύνορα του ελληνικού κράτους ). Αιτία της διαμάχης ο διορισμός στη διοίκηση ετεροχθόνων λόγω μόρφωσης .

Η διαμάχη αυτοχθόνων-ετεροχθόνων:

Η διαμάχη αυτοχθόνων-ετεροχθόνων Λόγω των πιέσεων απαγορεύτηκε ο διορισμός ετεροχθόνων σε διοικητικές θέσεις , πλην του στρατού και της εκπαίδευσης, και η εκλογή τους ως βουλευτών έξω από του οικισμούς τους (εκλέγονταν μόνο σε οικισμούς ετεροχθόνων που διέθεταν ορισμένο αριθμό κατοίκων).

Η λειτουργία του πολιτεύματος:

Η λειτουργία του πολιτεύματος Η καθιέρωση κοινοβουλευτικών θεσμών ήταν θετική εξέλιξη. Ο βασιλιάς, ωστόσο, είχε υπερεξουσίες που νόθευαν το δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματος. Τα κόμματα ανέπτυσσαν δράση χωρίς να είναι θεσμικά αναγνωρισμένα.

Η λειτουργία του πολιτεύματος:

Η λειτουργία του πολιτεύματος Ο νικητής των εκλογών του 1844 Ιωάννης Κωλέττης του γαλλικού κόμματος χρησιμοποίησε αθέμιτα μέσα για να εκλεγεί ( καλπονοθεία, εκβιασμούς, χρηματισμούς ψηφοφόρων )

Η λειτουργία του πολιτεύματος:

Η λειτουργία του πολιτεύματος Κατά την πρωθυπουργία του (1844-1847) ο Κωλέττης: Συνεργάστηκε με τον Όθωνα. Δε σεβόταν το σύνταγμα. Αγνόησε τη βουλή. Χρησιμοποίησε τα χρήματα του κράτους για να εξυπηρετήσει τους ψηφοφόρους του.

Μεγάλη Ιδέα και αλυτρωτισμός:

Μεγάλη Ιδέα και αλυτρωτισμός Η επιδίωξη απελευθέρωσης αλύτρωτων Ελλήνων από την Οθωμανική κυριαρχία . Εισηγητής της ο Κωλέττης . Η κυρίαρχη ιδεολογία του ελληνισμού και η επίσημη κρατική πολιτική μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Μεγάλη Ιδέα και αλυτρωτισμός:

Μεγάλη Ιδέα και αλυτρωτισμός Αίτια αποδοχής της από την ελληνική κοινωνία: η φτώχεια του ελληνικού κράτους και ο μεγάλος αριθμός υπόδουλων Ελλήνων στα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ορισμένοι όπως ο Μαυροκορδάτος και το αγγλικό κόμμα υποστήριζαν πως πρώτα έπρεπε να αναπτυχθεί η Ελλάδα οικονομικά και μετά να επιδιώξει την επέκταση της.

Ο Κριμαϊκός πόλεμος (1854-1856) και ο ελληνισμός:

Ο Κριμαϊκός πόλεμος (1854-1856) και ο ελληνισμός Το 1854 ξέσπασε ρωσοτουρκικός πόλεμος στην Κριμαία. Οι αγγλογάλλοι υποστήριζαν τους Τούρκους. Ήττα των Ρώσων.

Ο Κριμαϊκός πόλεμος (1854-1856) και ο ελληνισμός:

Ο Κριμαϊκός πόλεμος (1854-1856) και ο ελληνισμός Οι Έλληνες οργάνωσαν εξεγέρσεις στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Οι αγγλογάλλοι κατέλαβαν τον Πειραιά (1854-1857) απαιτώντας από την Ελλάδα ουδετερότητα.

Ο Κριμαϊκός πόλεμος (1854-1856) και ο ελληνισμός:

Ο Κριμαϊκός πόλεμος (1854-1856) και ο ελληνισμός Οι Τούρκοι πιεζόμενοι από τις Δυνάμεις παρέχουν ισότητα σε όλους τους υπηκόους τους ανεξάρτητα από φυλή και θρήσκευμα ( Χάτι Χουμαγιούν , 1856 ) και ξεκινά περίοδος ανάπτυξης του υπόδουλου ελληνισμού. Η ελληνική κοινή γνώμη έχασε την εμπιστοσύνη της στις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις και τα παλαιά κόμματα (αγγλικό, γαλλικό, ρωσικό) έπαψαν να υπάρχουν .

Η έξωση του Όθωνα (1862):

Η έξωση του Όθωνα (1862) Η νέα γενιά πολιτικών, με φιλελεύθερες ιδέες, ζητάει αλλαγές. Το κοινωνικό ρεύμα εναντίον του Όθωνα διογκώνεται. Την 1 Φεβρουαρίου 1862, στο Ναύπλιο, ξεσπά επανάσταση. Τον Οκτώβριο του 1862 στασιάζει η φρουρά της Αθήνας και ο Όθωνας εκδιώκεται από τη χώρα. Πεθαίνει έκπτωτος στο Μόναχο (1867).