Ιστορία Γ΄, 9η Ενότητα - 3. Η καθημερινή ζωή των Μινωιτών

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Ιστορία Γ΄, 9η Ενότητα - 3. Η καθημερινή ζωή των Μινωιτών Παρουσίαση μαθήματος

Comments

Presentation Transcript

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ιστορία Γ΄, 9 η Ενότητα Β. Ο Μινωικός Πολιτισμός Ηλιάδης Ηλίας 3 . Η καθηµερινή ζωή των Μινωιτών

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Οι Μινωίτες  ήταν άνθρωποι  χαρούµενοι .  Χαίρονταν τη ζωή και αγαπούσαν τη φύση και τις διασκεδάσεις. Ζούσαν σε καλοφτιαγµένα πέτρινα σπίτια, που είχαν έναν ή δύο ορόφους, µ εγάλα παράθυρα και αποθήκες. Αναπαράσταση τελετής από το ανάκτορο της Κνωσού. Αρχάνες : Από το λεγόμενο χώρο του Αρχείου του ανακτορικού κτηρίου προέρχεται το πήλινο ομοίωμα σπιτιού με πέντε χώρους, περίστυλο δώμα και εξώστη. Το ομοίωμα αποδίδει με ακρίβεια τα αρχιτεκτονικά στοιχεία: πόρτες, παράθυρα, κίονες κ.ά. και με εγχαράξεις τους δρόμους και τις ξυλοδεσιές. Η στέγη του δώματος ήταν από φθαρτά υλικά. Ας φανταστούμε το κτίσιμο και τη ζωή μιας μινωικής οικίας…

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Πολλοί από τους άνδρες ήταν  έµποροι και ναυτικοί.  Άλλοι ήταν τεχνίτες ή καλλιτέχνες. Άλλοι ασχολούνταν µε το ψάρεµα , τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η καρπερή γη της Κρήτης έδινε άφθονο σιτάρι, κριθάρι, ελιές, και σταφύλια.  Πρόχους με ανάγλυφη και ζωγραφιστή διακόσμηση από ναυτίλους, βράχια, κοχύλια και κοράλλια σε δικτυωτό φόντο που υποδηλώνει το θαλάσσιο βυθό. 1450 π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Πηγή πληροφόρησης: Ελληνικός πολιτισμός Πρόχους με ακιδωτή και ζωγραφιστή διακόσμηση από ναυτίλους. 1400-1350 π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Πηγή πληροφόρησης: Ελληνικός πολιτισμός Κρατήρας με ανάγλυφη και ζωγραφιστή διακόσμηση από ολόγλυφα άνθη κρίνου. Φαιστός 1800-1700 π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Πινάκιο - κύπελο με γεωμετρικές και φυτικές διακοσμήσεις. Φαιστός, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Γεφυρόστομη πρόχους με σύνθετη σπειροειδή φυτική διακόσμηση. Φαιστός, 1800-1700 π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Πιθαράκι με διακόσμηση ψαριών, σπειρών και δικτυωτών. Από τα ελάχιστα καμαραϊκά αγγεία με θέματα παρμένα από τη φύση. Φαιστός, 1800-1700 π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Πηγή πληροφόρησης: Ελληνικός πολιτισμός

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ρυτό των Θεριστών Το γνωστό ωοειδές «Ρυτό των Θεριστών» από στεατίτη. Διακοσμείται με ανάγλυφη παράσταση πομπής ανδρών που κρατούν εργαλεία θερισμού, τραγουδούν στο ρυθμό του σείστρου και βαδίζουν με επικεφαλής ραβδούχο άνδρα, αξιωματούχο ή ιερέα, που φορά φολιδωτό μανδύα. 1500 - 1450 π.Χ . Έπαυλη Αγίας Τριάδας. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Πηγή πληροφόρησης: followodysseus.gr Η β' όψη του ρυτού. Άνδρες που προχωρούν και τραγουδούν με τη συνοδεία του σείστρου. Ανάπτυγμα της παράστασης του αγγείου.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Ήταν επίσης πολύ ανεπτυγµένη και η µ ελισσοκοµία . Ένα µ έρος από τα προϊόντα τους το έφερναν στο παλάτι και το αποθήκευαν στις τεράστιες  αποθήκες.  Αυτό ήταν φόρος που πλήρωναν υποχρεωτικά στο Μίνωα. Χρυσό κόσμημα των μελισσών Το χρυσό κόσμημα των μελισσών που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, είναι διάσημο αρχαιολογικό εύρημα από τον Χρυσόλακκο , τον ταφικό περίβολο της νεκρόπολης των Μαλίων . Το κόσμημα αποτελείται από περίαπτο δύο μελισσών. Παριστάνονται την στιγμή που πετούν αντικρυστά, ενώ κρατούν ανάμεσα στα πόδια τους μια κηρήθρα. Επάνω από τα κεφάλια τους βρίσκεται ένας χρυσός συρμάτινος κλωβός, που περικλείει στο εσωτερικό του ένα χρυσό σφαιρίδιο. Στα φτερά και το κεντρί κρέμονται φλουριά με κοκκιδωτή διακόσμηση. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν όλες οι προηγμένες τεχνολογίες της εποχής. Εξαιρετικό έργο Μινωικής χρυσοχοΐας με συνδυασμό σφυρήλατης, συρματερής και κοκκιδωτής διακόσμησης. 1600 - 1500 π.Χ .. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Πηγές πληροφόρησης : Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, followodysseus.gr

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Όλοι οι άνδρες ντύνονταν απλά. Φορούσαν ένα µόνο µ ικρό ύφασµα τυλιγµένο γύρω από τη µ έση τους, που λέγεται ζώµα . Σχεδιαστική αναπαράσταση από την καθημερινή ζωή των Μινωιτών .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Αντίθετα  τα ρούχα των γυναικών ήταν κοµψά και πολυτελή.  Φορούσαν φανταχτερές µ ακριές φούστες, κοντές ποδιές, λεπτά πουκάµισα , πανωφόρια κι εσάρπες. ΄΄Οι Κυρίες με τα γαλάζια΄΄. Τοιχογραφία από το παλάτι της Κνωσού ( αναπαραγωγή στο metmuseum NY ).

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Βάφονταν και χτενίζονταν µε φροντίδα, όπως και οι σηµερινές γυναίκες. Στο κεφάλι φορούσαν καπέλα, κορδέλες και κοσµήµατα . Ασχολούνταν µε τις δουλειές του σπιτιού και µε την υφαντική. Σκηνές από την καθημερινή ζωή των γυναικών στη Μινωική Κρήτη.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Σε όλα σχεδόν τα σπίτια υπήρχαν αργαλειοί. Ύφαιναν υφάσµατα µ άλλινα και λινά, αλλά και υφάσµατα πολύ λεπτά και διάφανα µε ωραία σχέδια. Σκηνές από την καθημερινή ζωή των γυναικών στη Μινωική Κρήτη (σχεδιαστική αναπαράσταση).

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Είχαν τις ίδιες ελευθερίες και τα ίδια δικαιώµατα µε τους άνδρες. Έπαιρναν κι αυτές µ έρος σε γιορτές, σε αγωνίσµατα και στο κυνήγι. Σχεδιαστική αναπαράσταση από την καθημερινή ζωή των Μινωιτών .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Τα παιδιά των Μινωιτών γυµνάζονταν από µ ικρά . Έπαιζαν, όπως και τα σηµερινά παιδιά, κυνηγητό και πάλη αλλά και παιχνίδια επιτραπέζια, όπως το  ζατρίκιο,  που µ οιάζει µε το σηµερινό σκάκι, πεσσούς και αστραγάλους. Ταυροκαθάψια Tα αγωνίσματα των ταυροκαθαψίων αποτελούσαν ίσως μέρος των γιορτών της άνοιξης και συμβόλιζαν τη σύλληψη του ιερού ταύρου. Κατά τη διάρκεια αυτού του αθλήματος, οι ταυροκαθάπτες πιάνονταν από τα κέρατα ενός ταύρου, εκτελούσαν ένα επικίνδυνο άλμα στον αέρα, επάνω από τη ράχη του ζώου, και κατόπιν προσγειώνονταν στο έδαφος. Οι διάφορες παραστάσεις ταυροκαθαψίων δείχνουν τους αθλητές σε ποικίλες στάσεις. Οι αγωνιζόμενοι δεν έφεραν βαρύ οπλισμό, αλλά μερικές φορές κρατούσαν δίχτυα για να παγιδεύουν το θύμα και λόγχες, με τις οποίες όμως δε σκότωναν αλλά τραυμάτιζαν ελαφρά τον ταύρο με σκοπό να τον ερεθίσουν. Το έθιμο αυτό φαίνεται ότι συνδέεται με το μύθο του Μινώταυρου, σύμφωνα με τον οποίο επτά νέοι και επτά νέες από την Αθήνα στέλνονταν ετησίως στην Κρήτη για να γίνουν βορά ενός άγριου ταύρου. Τα ταυροκαθάψια επιβίωσαν μέχρι τους κλασικούς χρόνους σε διάφορες περιοχές, όπως στην Έφεσο, τη Σμύρνη και τη Σινώπη, ενώ τα γνωστότερα της Αρχαιότητας ήταν τα θεσσαλικά . Πηγή πληροφόρησης: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Ταυροκαθάψια (τοιχογραφία), Παλάτι της Κνωσού, Κρήτη. Σχεδιαστική αναπαράσταση. Ταυροκαθάψια (τοιχογραφία), Παλάτι της Κνωσού, Κρήτη, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Οδύσσεια Ταξίδι... στην  αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία! Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τη Γ΄ και Δ΄ τάξη

Παρουσίαση του PowerPoint:

Τετάρτη τάξη http://iliadisilias.blogspot.gr/ Απίθανα… τριτάκια ! / http://iliadisili.blogspot.gr/ Οι Παρουσιάσεις μου: http://www.slideboom.com/people/iliasili?page=1&rows=15&show=0 http://www.slideboom.com/people/iliasili1 http://www.slideshare.net/iliasili Εκπαιδευτικά παιχνίδια: http://www.purposegames.com/profile/164915/games Ηλιάδης Ηλίας http://www.authorstream.com/iliasili/1

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας