Ιστορία Γ΄, 6η Ενότητα - 6. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους µνηστήρες

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Ιστορία Γ΄, 6η Ενότητα - 6. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους µνηστήρες Παρουσίαση μαθήματος

Comments

Presentation Transcript

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ιστορία Γ΄, 6 η Ενότητα, O ι περιπέτειες του Οδυσσέα 6 . Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους µ νηστήρες Ηλιάδης Ηλίας

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Την άλλη µ έρα ξανάρθαν οι µ νηστήρες στο παλάτι. Οι δούλες έστρωσαν τα τραπέζια κι εκείνοι πάλι άρχισαν να τρώνε και να πίνουν. Ο Οδυσσέας παρακολουθεί τους μνηστήρες που σπαταλούν την περιουσία του . Tischbein , Johann Heinrich Wilhelm, 1790-1800, Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Τότε  η Αθηνά  έβαλε στο νου της Πηνελόπης να φέρει  το τόξο  του Οδυσσέα και τα βέλη του και δώδεκα τσεκούρια, που είχαν µια τρύπα στην κορφή. Η Πηνελόπη σκέφτεται τον αγώνα τόξου . Πηνελόπη . Fuseli , Henry , 1806 , Λονδίνο , Βρετανικό Μουσείο . Πηνελόπη . Καλλιτέχνης μετά την Angelica Kauffman , 1791 Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Ο Εύµαιος , ο χοιροβοσκός, έστησε τα τσεκούρια στη σειρά και η  Πηνελόπη  είπε: «Ακούστε µε, µ νηστήρες ! Όποιος µ πορέσει να λυγίσει αυτού του τόξου τη χορδή και να ρίξει ένα βέλος, που θα περάσει µ έσα από τις τρύπες των δώδεκα τσεκουριών, αυτός θα γίνει άνδρας µου». Η Πηνελόπη προκηρύσσει τον αγώνα τόξου . Flaxman, John.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Άρχισαν τότε όλοι  οι µ νηστήρες ,  ο ένας µ ετά τον άλλο, να δοκιµάζουν , µα κανείς δε µ πόρεσε να τεντώσει τη χορδή. Ζήτησε τότε κι ο Οδυσσέας να δοκιµάσει . Η Πηνελόπη έφυγε κι η Αθηνά αµέσως έδωσε στον Οδυσσέα την πρώτη του µ ορφή . Η Πηνελόπη δίνει το τόξο στον Οδυσσέα . Jelgersma , Tako Hajo , περίπου 1717-1795, σχέδιο. Λονδίνο , Βρετανικό Μουσείο, 1885,0509.1942 .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Εκείνος άρπαξε το τόξο, τέντωσε αµέσως τη χορδή κι έριξε ένα βέλος, που πέρασε σαν αστραπή ανάµεσα απ’ τις τρύπες όλων των τσεκουριών. Τότε οι µ νηστήρες κατάλαβαν ποιος ήταν και τρόµαξαν . Ο Οδυσσέας στον αγώνα τόξου . Thulden , Theodoor van, 1632-1633, Άμστερνταμ , Rijksmuseum, RP-P-OB-66.770.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Αµέσως   ο Εύµαιος και η Ευρύκλεια  έκλεισαν όλες τις πόρτες κι ο Οδυσσέας άρχισε να σηµαδεύει τους µ νηστήρες που προσπαθούσαν να σωθούν. Δίπλα του ο Τηλέµαχος έριχνε κι εκείνος µε το τόξο. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες . Schwab G, 1882.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Ο Οδυσσέας και ο Τηλέμαχος σκοτώνουν τους μνηστήρες. Καλλιτέχνης μετά τον William Hamilton , 1803 , Λονδίνο , Βρετανικό Μουσείο . Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες. Hamilton , William , 1796, σχέδιο. Λονδίνο , Βρετανικό Μουσείο, 1859,0312.108 . Ο Οδυσσέας στέλνει την πρώτη του σαίτα προς τον Αντώνιο. Jelgersma , Tako Hajo , περίπου 1717-1795, σχέδιο. Λονδίνο , Βρετανικό Μουσείο . Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες. Schiavonetti , Luigi , 1806, χαλκογραφία. Λονδίνο , Βρετανικό Μουσείο, 1853,1210.549 .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Τους σκότωσαν όλους και η Ευρύκλεια πήγε στην Πηνελόπη να της πει πως ήρθε ο Οδυσσέας. Εκείνη δεν την πίστεψε. Όταν όµως βεβαιώθηκε πως ο ξένος ήταν ο Οδυσσέας, τον αγκάλιασε κι έκλαψαν κι οι δυο από χαρά. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες της Πηνελόπης. Κωδονόσχημος κρατήρας, Ζωγράφος του Ιξίονα , 330 π.Χ. Παρίσι , Λούβρο, CA 7124. Ο Οδυσσέας και ο Τηλέμαχος, με τη βοήθεια του χοιροβοσκού Εύμαιου, σκοτώνουν τους μνηστήρες. Εικονίζονται 12 μνηστήρες. Δεξιά ο Οδυσσέας με το τόξο, ο Τηλέμαχος με την ασπίδα και ο Εύμαιος πάνω από τον Οδυσσέα. Ο Οδυσσέας φονεύει τους μνηστήρες . Ερυθρόμορφη αττική οινοχόη του Ζωγράφου του Disney , περίπου 430-420 π.Χ. Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο, 24.97.24 .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Την άλλη µ έρα το πρωί ο Οδυσσέας πήγε να δει τον πατέρα του, το γέρο  Λαέρτη , που ζούσε µόνος στα κτήµατά του. Ο Οδυσσέας, ο Τηλέμαχος, ο Εύμαιος και ο Φιλοίτιος αναχωρούν για τα κτήματα του Λαέρτη, μετά τη θανάτωση των μνηστήρων. Η Αθηνά τους καλύπτει με ομίχλη . Thulden , Theodoor van, 1632-1633 Άμστερνταμ, Rijksmuseum, RP-P-OB-66.782 .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Πικραµένος ο γέροντας χρόνια περίµενε το γιο του να γυρίσει. Κι όταν τον είδε µ προστά του ζωντανό τον αγκάλιασε κι έκλαψε πολλή ώρα. Ο Οδυσσέας και ο Λαέρτης . Thulden , Theodoor van, 1632-1633 Άμστερνταμ , Rijksmuseum, RP-P-OB-66.784 .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Οι συγγενείς  όµως των µ νηστήρων πήγαν οπλισµένοι στο παλάτι να βρουν τον Οδυσσέα κι αφού δεν τον βρήκαν εκεί, πήγαν στο κτήµα του Λαέρτη. Πήραν τότε ο Οδυσσέας κι ο Τηλέµαχος τα όπλα τους κι ετοιµάστηκαν για µ άχη . Ο Λαέρτης και ο Οδυσσέας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν του συγγενείς των μνηστήρων . Thulden , Theodoor van, 1632-1633 Άμστερνταμ , Rijksmuseum, RP-P-OB-66.787.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Ήρθε όµως η Αθηνά απ’ τον Όλυµπο , στάθηκε ανάµεσά τους και τους είπε: « Σταµατήστε τον πόλεµο και γίνετε όλοι φίλοι». Τότε όλοι άφησαν τα όπλα τους κι ορκίστηκαν πίστη στον Οδυσσέα. Ο Δίας και η Αθηνά τερματίζουν τη διαμάχη μεταξύ του Οδυσσέα και των συγγενών των μνηστήρων . Thulden , Theodoor van, 1632-1633, Άμστερνταμ , Rijksmuseum, RP-P-OB-66.788.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Ο Οδυσσέας έζησε από τότε ευτυχισµένος και βασίλεψε πολλά χρόνια στην αγαπηµένη του πατρίδα, την Ιθάκη. Οδυσσέας και Πηνελόπη. Taylor , Isaac , 1806, Λονδίνο , Βρετανικό Μουσείο. Οδυσσέας και Πηνελόπη. Tischbein , Johann Heinrich Wilhelm, 1790-1800 , Λονδίνο , Βρετανικό Μουσείο. Η Πηνελόπη και ο Οδυσσέας. Καλλιτέχνης μετά τον Francesco Primaticcio,1519-1570, Βρετανικό Μουσείο. Ο Οδυσσέας και η Πηνελόπη . Thulden , Theodoor van, 1632 - 1633 , Άμστερνταμ , Rijksmuseum, RP-P-OB-66.777 . Οδυσσέας και Πηνελόπη , 1545, Primaticcio , Francesco, (1504 – 1570).

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες Σκύφος , ύψος 29,5· 440 π.Χ. , Κλασική Αγγειογραφία, Ζωγράφος της Πηνελόπης , Berlin , Antikenmuseen . Ο Οδυσσέας στα αριστερά (στη μια όψη του αγγείου) σημαδεύει με το τόξο του τους μνηστήρες που βρίσκονται στην άλλη όψη του αγγείου. Ο ένας μνηστήρας έχει ήδη χτυπηθεί από το βέλος του Οδυσσέα. Ο δεύτερος, στο ανάκλιντρο, σηκώνει απεγνωσμένα τα χέρια του, ενώ ο τρίτος κρύβεται πίσω από ένα τραπέζι που το κρατά στα χέρια του σαν ασπίδα . Πηγή: ebooks.edu.gr

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Οδύσσεια Ταξίδι... στην  αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία! Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τη Γ΄ και Δ΄ τάξη

Παρουσίαση του PowerPoint:

Τετάρτη τάξη http://iliadisilias.blogspot.gr/ Απίθανα… τριτάκια ! / http://iliadisili.blogspot.gr/ Οι Παρουσιάσεις μου: http://www.slideboom.com/people/iliasili?page=1&rows=15&show=0 http://www.slideboom.com/people/iliasili1 http://www.slideshare.net/iliasili Εκπαιδευτικά παιχνίδια: http://www.purposegames.com/profile/164915/games Ηλιάδης Ηλίας http://www.authorstream.com/iliasili/1

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας

authorStream Live Help