Къпиновски манастир Св. Николай Чудотворец

Views:
 
     
 

Presentation Description

Библиотека "Православно християнче"- http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

Къпиновски манастир “Св. Николай Чудотворец” слайда се сменя с кликване на мишката :

Къпиновски манастир “Св. Николай Чудотворец” слайда се сменя с кликване на мишката

Slide 2:

Капиновският манастир “Св. Никола” е построен край река Веселина в полите на красивия Еленски балкан. Обителта се намира на 18км. от град Велико Търново. Погледнат от север, “Св. Никола” поразително прилича на средновековна крепост. Къпиновският манастир е основан през 1272г. по времето на цар Константин Асен - Тих (1257 – 1277г.).

Slide 3:

Надпис върху апсидата на днешната манастирска църква съобщава, че в същата година на това място е бил издигнат храм, наречен "Св.Троица". През този период манастира е представлявал важен религиозен център, но с падането на Търново под турска власт е опожарен. В края на 17в. селяните от близките села успяват да издействат разрешение от турските власти за възстановяването му.

Slide 4:

К ъпиновският манастир е опустошаван няколко пъти по време на турското робство, последният път през 1789г., след което през 1835г. е възобновен. Тогава е построена и сегашната църква "Св. Николай". През 1856г. братята Теодоси и Кесарий Хорозови от град Елена, даряват голяма сума за построяването на нови жилищни сгради.

Slide 5:

В епохата на българското Възраждане Къпиновският манастир е едно от просветните и революционни огнища. През 1794г. за кратко време игумен на манастира е Софроний Врачански, където прави и оставя своя препис на "История славянобългараска". В манастирът функционирало и килийно училище. Къпиновският манастир играе активна роля при подготовката на Априлското въстание. През Руско-турската освободителна война край манастира станала голяма битка, като някои от загиналите руси са погребани в тук.

Slide 6:

Църквата "Св. Николай" датира от края на 17 и началото на 18в., а през 1835г. е обновена и приема сегашния си облик. По форма тя е еднокорабна, едноапсидна, безкуполна сграда с обширен наос и предверие. През 1845г. манастирската черква била изписана, като най-зрелищна от тогава е композицията "Страшният съд", дело на Иван Попович. Манастирската църква е богата и с икони от 18 и 19в. Красиви са иконостасните царски двери с резбени елементи, характерни за тревненските резбари. От 18в. е резбеният владишки трон.

Slide 7:

Жилищните сгради в Къпиновския манастир са издигнати през 1856г. със средствата на братя Хорозови от град Елена. На вторият етаж на жилищната постройка се намира параклиса "Въведения Богородично" построен през 1864г. Със средства на същите братя Хорозови параклиса е украсен със стенописи още същата година. На западната стена на входа е разположен портрет на двамата ктитори с модела на построените от тях сгради. Вторият параклис "Благовещение", се намира в източното крило на манастира.

Slide 8:

В днешно време Къпиновският манастир е действащ и представлява комплекс от църква, два параклиса, жилищни и стопански сгради. В двора на Къпиновският манастир има кладенец-аязмо.

Slide 9:

АВТОР-ГРЕТА БАБУЛКОВА

authorStream Live Help