Зографски манастир

Views:
 
     
 

Presentation Description

Манастир "Свети Великомъченик Георги - Зограф“ на Атон

Comments

Presentation Transcript

слайда се сменя с кликване на мишката : 

слайда се сменя с кликване на мишката Манастир "Свети Великомъченик Георги - Зограф“ на Атон

Манастирът “Св. Георги Зограф” в Света Гора води началото си вероятно от IX-X век. Най-ранният документ за съществуването му е датиран от 980 година. Според легендата той е основан от трима братя - Мойсей, Аарон и Иван Селима от Охрид през 919 година. : 

Манастирът “Св. Георги Зограф” в Света Гора води началото си вероятно от IX-X век. Най-ранният документ за съществуването му е датиран от 980 година. Според легендата той е основан от трима братя - Мойсей, Аарон и Иван Селима от Охрид през 919 година.

Slide 3: 

През тази епоха отшелничеството по българските земи вече има практика и традиции и е дало на света такъв свят човек като св. Йоан Рилски. Когато обителта била основана, монасите не знаели кой от светците да изберат за покровител. Те приготвили дъска, върху която да изобразят лика на своя покровител и след като я оставили в църквата, се отдали на гореща молитва, с която призовали Господ да им открие името на светеца.

Slide 4: 

На сутринта с голяма почуда монасите видели върху дъската лика на Свети Георги, когото те нарекли “Изограф” - т. е. “Самоизобразил се!” Преданието разказва, че в мига, когато ставало това чудо, в един сирийски манастир, нападнат от араби, образът от иконата на Свети Георги изчезнал ненадейно.

Slide 5: 

Монасите чули глас от небето, който им казвал, че чудотворецът си е избрал нов манастир и те трябва да го последват там. Това се оказала Зографската обител в Света гора. А Фануилската чудотворна икона (от Фануилската обител), и до днес се съхранява в главната съборна черква. Манастирът “Зограф” притежава още две чудотворни икони.

Slide 6: 

Едната е т.нар. Аравийска или Сарацинска икона, също на Св. Георги, дошла по море до манастира “Ватопед” и оттам пренесена на гърба на необучено муле. Според преданието то спряло близо до българския манастир, на мястото, където днес се издига параклисът “Св. Георги”. В манастира се пази и друга икона на Св. Георги, подарена от молдовския владетел Стефан Велики в началото на XVI в. Камбаните в параклиса в най-старото крило, т.нар. Банска Махала – строено от Хаджи Вълчо от Банско в Зографския манастир.

Slide 7: 

По време на османското владичество "Зограф" споделя съдбата на другите атонски манастири. От края на XV и през XVI век той се ползува с подкрепата на молдавските войводи, в земите на които има свои имоти, а от XVII до XIX век - на дарители българи и руси. Поклонничеството през XVIII и XIX век е една от формите на общуване на манастира с въздигащите се селища по българските земи, начин на поддържане вярата, народностния език и писмеността от монасите.

Slide 8: 

По стените на черквите са изписани образите на голям брой български светци: св. Иван Рилски, светите братя Кирил и Методий, техният ученик св. Наум Охридски и др. Като културно и църковно средище Зографският манастир е посещаван от много български духовни и просветни дейци: св. Евтимий Търновски (преди да бъде избран за патриарх), св. Козма Зографски и др.

Slide 9: 

В епохата на националното възраждане на българския народ /ХVIII-ХIХ век/ Зографският манастир поддържа тесни връзки с България. Много от дейците за национална кауза и просвета са работили в "Зограф".

Slide 10: 

В Зографския манастир е работил над своята „История славянобългарска“ Паисий Хилендарски. Там се намира първообразът на "История славеноболгарская"запазена от XVIII век.

Slide 11: 

В двора на манастира “Зограф” е и паметникът на 22 монаси и 4 миряни, изгорени живи на 10 октомври 1275 година в кулата, издигната от Иван Асен II. Тези мъченици за вярата, отказали да предадат православието, са загинали вследствие на нашествието на каталански наемници (кръстоносци), които нападат и опустошават манастира.

Slide 12: 

СВЕТИ 26 ЗОГРАФСКИ МЪЧЕНИЦИ

Slide 13: 

АВТОР-ГРЕТА БАБУЛКОВА

authorStream Live Help