Присовски манастир" Св. Архангел Михаил"

Views:
 
     
 

Presentation Description

Библиотека"Православно християнче"- http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

Присовски манастир “Свети Архангел Михаил” слайда се сменя с кликване на мишката :

Присовски манастир “ Свети Архангел Михаил” слайда се сменя с кликване на мишката

Slide2:

Присовски ят манастир край град Дебелец е посветен на Свети Архангел Михаил, тъй като предание разказва, че обителта е издигната от братята Асеневци в чест и прослава на българските войски, срещнали в битка византийците, водени от Исак Ангел, точно на Архангеловден. Най-вероятно, край мястото, до което някога е построен манастирът – на върха на малко възвишение, по времето на Второто българско царство е имало и крепост, която да пази дефилето от вражески набези към столицата Търново.

Slide3:

Заради разположението си в близост до старопрестолния град, Присовски манастир "Св. Архангел" често бил посещаван от царските семейства, както и богато даряван от тях с пари и църковна утвар. Селяните от Присово и Дебелец, от своя страна, помагали с безвъзмезден труд и работа в обработването на манастирските земи, при отглеждането на добитъка и добиването на мед от пчелините. Всичко това позволявало на манастира да се издържа добре, както и спазване на традицията - да развива богата книжовна дейност, в това число – подготовка на църковни служители и преписвачи на книги.

Slide4:

С падането на България под турска власт обаче, манастирът е изоставен и опустошен, каквато всъщност е съдбата на почти всяка обител по нашите земи от това време. Запускането му все пак било временно, тъй като през 1409 година е възстановен като книжовна школа . Всъщност, изграждането на днешния храм на манастира започнало през 1858 година от майстор Петко Христов от Дебелец.

Slide5:

Манастирът бил преместен от първоначалното си разположение там, където се намира и днес – на по-ниско място, в близост до брега на преминаващата от тук река Елишин. Постепенно, започнал градеж на нови килии и манастирски сгради. В робските години на мрак и тегло, в продължение на столетия, в манастира често намирали убежище за идеите и за самите себе си участниците в организирането на Търновските антиосмански въстания – Тодор Балина, Павел Джорджич, Ростислав Стратимирович, Стоян Войвода и други.

Slide6:

Най-щедри ктитори на манастира в епохата на Възраждането били търновските казанджии. Затова манастирът “Свети Архангел” бил любимо място за срещи на техния еснаф и винаги, когато трябвало да се вземат важни решения по народните дела – казанджии и търговци пристигали тук от Търново – хем да се черкуват, хем по общественополезна работа. Така, Присовски манастир "Св.Архангел" успял да опази своето духовно и материално богатство в годините преди Освобождението и да съхрани пламъчето на вярата и духовността. За съжаление днешното състояние на тази българска обител е плачевно и спешно се нуждае от ремонт.

Slide7:

Автор: Николина Милкова Презентация: Грета Костова-Бабулкова

authorStream Live Help