Мердански манастир

Views:
 
     
 

Presentation Description

Библиотека"Православно християнче"- http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

Мердански манастир “Св. 40 мъченици” слайда се сменя с кликване на мишката :

Мердански манастир “Св. 40 мъченици” слайда се сменя с кликване на мишката

Slide2:

Манастирът "Св. четиридесет мъченици" (наричан още Мердански манастир) е разположен в Търновските височини на Средна Стара Планина, в южната част на село Мерданя, 10 км западно от Златарица и на 11 км югоизточно от Лясковец. Манастирът е основан на мястото, където търновският патриарх Йоаникий II посреща тържествено цар Иван Асен II след победата му при Клокотница, станала в деня на празника на Св. 40 мъченици Севастийски. 

Slide4:

Новопостроеният манастир е на достъпно място в края на село Мерданя, а т. нар. стар манастир, който е построен първи след победата на цар Иван Асен ІІ, се намира в близкия лес, но за съжаление от него вече са останали само почти незабележими руини. Манастирският комплекс е обявен за паметник на културата.

Slide5:

При завладяването на България от Османската империя този манастир е бил разрушен, а имотите му са минали в ръцете на турски бейове. Манастирът е бил опожарен, заедно със заключените в него монаси. В средата на XIX век богатият еленчанин хаджи Кесарий Хорозов изкупува бившите манастирски имоти. През 1853 г. построява църквата и жилищните сгради със собствени средства и става игумен на новооткрития манастир. 

Slide6:

Църквата е еднокорабна сграда с обширно преддверие и висок купол. Първоначално не е била изографисана. След реставрацията ѝ през 1982 – 1984 г. е изрисувана със стенописи. Запазени са някои икони от 19-ти век, рисувани предимно от представители на Тревненската школа като зограф Ценю Симеонов. По време на освободителните борби на българите игуменът Кесарий Хорозов е сподвижник на Васил Левски. 

Slide7:

АВТОР- ГРЕТА БАБУЛКОВА

authorStream Live Help