Горнооряховски манастир "Св. Пророк Илия"

Views:
 
     
 

Presentation Description

Библиотека"Православно християнче"- http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

Горнооряховски манастир “Св. Пророк Илия” слайда се сменя с кликване на мишката :

Горнооряховски манастир “Св. Пророк Илия” слайда се сменя с кликване на мишката

Slide2:

Горнооряховският манастир „Свети Пророк Илия“ е играел ролята на духовно средище в този край. С ъществуването на обителта е датирано към XI-XII в., далеч преди образуването на Горна Оряховица като селище.

Slide3:

Според археолози, на това място в древността е имало оброчище. Съществуването на обителта е датирано към 11-12 век; знае се, че между 1207 и 1218 г. там е бил заточен Борил след идването на престола на династията на Асеневци. По време на османското робство манастирът е опожарен и изоставен, възстановен е едва през 1937-38 г.

Slide4:

Проучванията на светите руини започват в началото на XX в. – през 1908 г. арабаджийският еснаф в града провежда разкопки и открива основите на манастирската църква. Размерите й са 8 на 4 метра. Зидове, широки повече от метър, са ограждали двора на обителта през средните векове. Иконата на Света Богородица, открита при разкопките е датирана към ХVІ в. Тази икона на Божията майка и днес се намира в църквата на манастира.

Slide5:

Родолюбивите горнооряховчани събират пари, за да възстановят светинята. През 1937 г. върху основите на старата църква „стъпва“ новосъграденият храм, чието строителство завършва на следващата година, а през 1940 г., на 22 септември, храмът е осветен. Година по-късно горнооряховчани, пак с дарения, купуват от Чехия месингова камбана за църквата на „Свети пророк Илия“. През 70-те години на XX век храмът е изографисан.

Slide6:

АВТОР-ГРЕТА БАБУЛКОВА

authorStream Live Help