Поморийски манастир “Св. Георги Победоносец”

Views:
 
     
 

Presentation Description

Библиотека"Православно християнче"- http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

Поморийски манастир “Св. Георги Победоносец” слайда се сменя с кликване на мишката :

Поморийски манастир “Св. Георги Победоносец” слайда се сменя с кликване на мишката

Slide2:

Поморийският манастир “Св. Георги Победоносец” се намира в черноморското градче Поморие, на около 20 км на север от Бургас. До манастира се стига лесно, тъй като се намира в центъра на града, между старата и новата част на Поморие.

Slide3:

Както и в други крайбрежни поселища, християнството се появява рано в Поморие (тогавашно Анхиало). Съществуват данни, че в града е основана църковна община още през II век. Мраморен релеф от ІІ – ІІІв. с образа на тракийския конник показва,че на това място е имало тракийско светилище , а през византийската епоха , още през VІІ в. се е издигала християнска обител, която била свързана с живеещите в Анхиало византийски колонисти.

Slide4:

Според легендата, през XIX в. в земите на днешния манастир се заселва богат търговец - Селим бей, който бил много болен. На слугата му се присънил сън, в който на кон се появява св. Георги и му показва лековит извор. Верният слуга намира мястото от съня и там открива мраморен баралеф на св. Георги. Когато го вдига, от мястото наистина бликва лековита вода, от която Селим бей оздравява.

Slide5:

Благодарен, търговецът нарежда до мястото на аязмото да се изгради малък параклис. По-късно той и синовете му приемат християнството, даряват всичките си земи на манастира и така стават първите монаси в него. Първоначално църковната сградата била еднокорабна, за това, че е опожарена и разрушена от турците, свидетелства голямата обгоряла икона на св. Георги от 1607 г .

Slide6:

Още три малки икони доказват старинността на на храма: ”Св.Харалампий” от 1816г., ”Св.Георги” и “Източник Изцеления” от 1818 г. Сегашната църква е построена през 1856г . върху основите на стария храм. В църквата липсват стенописи, но можете да видите ценни икони от средата на XIX в. като иконите на „Св. Богородица” , „Св. Георги”, „Св. Мина” и „Св. Николай”.

Slide7:

  Храмовата икона е рисувана от помориеца Темистокъл Диамандопуло Зограф. Олтарът е изработен от неизвестен майстор, но творението му си остава уникално. Светата обител пази и прочутия барелеф на тракийския конник( Св. Георги), който е вграден над чучура на лековитото аязмо.

Slide8:

През 1945 г.манастирската църква е разширена , като се достроени два странични престола - единият на св. Николай Мириклийски, а другият на св. мъченици София , Вяра, Надежда и Любов. Интерес представлява каменната икона на св. Георги, намираща се над входа на църквата. През 1966 г. е построена и камбанарията на храма, която е висока 20 метра.

Slide9:

Направи ГРЕТА БАБУЛКОВА Текст и снимки- http:// svetimesta.com

authorStream Live Help