Гигински манастир "Св.св. Козма и Дамян“

Views:
 
     
 

Presentation Description

http://hristianche.ucoz.com/index/blgarskite_manastiri_prezentacii/0-51

Comments

Presentation Transcript

Гигински манастир (Черногорски манастир) "Св.св. Козма и Дамян“ слайда се сменя с кликване на мишката:

Гигински манастир (Черногорски манастир) "Св.св. Козма и Дамян“ слайда се сменя с кликване на мишката

PowerPoint Presentation:

Mанастирът се намира на 60 километра западно от София, над с. Гигинци, западно от гр. Перник. Разположен е в подножието на черногорския връх Китка (1118 м надморска височина), в близост до селата Гигинци (4 км), Еловдол (12 км) и Брезник (16 км).

PowerPoint Presentation:

По време на турското робство обителта на два пъти е била разрушавана, а в началото на ХІХ век манастирът е възстановен от светогорски монаси от Хилендарския манастир на сегашното си място, близо до аязмо с лековита вода. Те основали в обителта килийно училище, в което децата от околните села се учели на вяра, четмо и писмо.

PowerPoint Presentation:

За историята на Гигинския или Черногорския манастир се знае твърде малко, защото всички хроники са унищожени. Известно е, че е съществувал по времето на Второто българско царство и бил изографисан от местни майстори.

PowerPoint Presentation:

С установяването на комунистическата власт в България в средата на миналия век отново настъпват тежки дни - монасите са прогонени и манастирът е превърнат в концлагер. Местните хора разказват, че в него са били заточвани царски офицери, приближени на двореца и учители, голяма част от които намерили смъртта си в лагера

PowerPoint Presentation:

Години по- късно следва нова трансформация. Манастирът е превърнат в пионерски лагер, а недълго след това е отново осквернен и превърнат в обор. Обителта била отдавана под наем на животновъди, които използвали сградите за отглеждане на стопански животни. Тоталното унищожение на манастира се свързва именно с този период.

PowerPoint Presentation:

Игумен на манастира е архимандрит Евгений. След казармата постъпва като послушник в Рилския манастир, следва в Духовната академия и още като студент приема монашество пак в Рилския манастир, след което отива в Света гора.

PowerPoint Presentation:

Монах Никанор е з авършил училище по мениджмънт, след това Международни икономически отношения. Залагал е европейски акции на Уолстрийт. Без нито един провал в сделките, брокерът напуска работа, чете в усамотение Божиите книги и се отдава на монашество.

PowerPoint Presentation:

Вече две години той дели светата обител с дядо Евгени и с връстника си отец Адриан, който е автомонтьор по професия. Тримата оцеляват, отглеждайки сами прехраната си. Всяка минута, спестена от полската работа, отшелниците прекарват в молитва. "Трудът на молитвата държи човечеството", обяснява монахът-брокер.

PowerPoint Presentation:

Едно от нещата, с които е известен монастира, това е аязмото – изворът с лековита вода. Той се намира в югоизточния край на обителта и представлява кладенец дълбок близо 2, 50 метра, от който целогодишно извира вода. От незапомнени времена този извор се почита като лековит. Според местните предания водата помага при очни болести, при поражения на нервната система, а също и против безплодие.

PowerPoint Presentation:

На името на Черногорския манастир е открита дарителска сметка. Всеки, който иска да подпомогне възстановяването на този ценен православен и исторически паметник може да внесе своята лепта по Банковата сметка на манастира: Манастир „Св.св. Козма и Дамян” Корпоративна Търговска Банка BIC KORPBGSF IBAN BG46KORP92201029994001 .

PowerPoint Presentation:

АВТОР-ГРЕТА БАБУЛКОВА

authorStream Live Help