Петропавловски манастир

Views:
 
     
 

Presentation Description

БИБЛИОТЕКА"ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ"- http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

Петропавловски манастир “СВ.СВ АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ” слайда се сменя с кликване на мишката :

Петропавловски манастир “СВ.СВ АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ” слайда се сменя с кликване на мишката

Slide 2:

Петропавловският манастир (известен още и като Лясковски) е един от 14-те манастира в околностите на Велико Търново, които са били построени по време на Второто българско царство (12-14-ти век). Манастирът, кръстен на Светите братя Петър и Павел, е един от най-добре запазените манастири от това време, за което със сигурност е допринесла неговата недостъпност. Той се извисява над високите и непристъпни скали на Арбанашкото плато, на около 6км североизток от Велико Търново.

Slide 3:

Смята се, че Петропавловският манастир е бил построен по времето на управлението на Асеновата фамилия, но няма сигурни исторически сведения за това. След падането на България под турско робство, манaстирът е неколкотратно разрушаван и съграждан наново. През 1662г. той се прославя дори и извън пределите на Османската империя и славата му стига до Русия, подтиквайки руският император Петър Велики да дари манастира с позлатено Евангелие.

Slide 4:

По време на турското робство, манастирът взима активно участие в националосвободителни борби на българския народ, което може да се обясни както с неговата близост до старата столица, така и с трудната му достъпност. Така например, известното възстание на търновската вдовица Мара, водено от нейния син Стоян и съратника му Мирчо е запланувано през 1700г. в манастира и е тръгнало по-късно оттук, като самият игумен Софроний е един от организаторите му.

Slide 5:

Освен това Петропавловският манастир е укривал въстаници, бягащи от турските потери и е давал среща на известни национални герои като Васил Левски, Матей Преображенски Миткалото, Георги Измирлиев, Иван Панов Измирлиев и Бачо Киров Петров. По времето, когато Иларион Макариополски заема Търновската катедра, той отваря в манастира първата българска духовна семинария. Тя е открита на 12 май 1874 г. и за първи ректор е назначен Недю Жеков. Управител става известният епископ Климент Браницки – писателят Васил Друмев.

Slide 6:

След Руско-турската война Славянският благотворителен комитет урежда в манастира сиропиталище за пострадалите с управител Добри Войников. По-късно той почива в него от тифусна епидемия. Гробът му се намира вляво от главната манастирска порта. По време на Стомболовия режим тук е затворен великотърновският митрополит Климент (Васил Друмев), заради косвените нападки към княз Фердинанд в защита на православната ни вяра.

Slide 7:

От 1902 до 1912 г. Петропавловският манастир е превърнат в приют за душевно болни. Година по-късно голямо земетресение и избухналият пожар разрушават манастирската църква, източното крило и още няколко постройки. На природната стихия устояват само новите сгради на семинарията, градени от дряновския майстор Уста Маню. Те и до днес до голяма степен са запазили автентичния си вид .

Slide 8:

След продължителна реставрация с подкрепата на лясковчани и особено на покойния Енчо Стайков манастирът "Св. св. Петър и Павел" посреща гости от всички краища на страната и чужбина. На 31 метра над земята се извисява манастирската камбанария, а часовникът под нея, подарен от родолюбивата лясковчанка Мария Генова, живееща в Швейцария, отмерва безвремието в многолетния живот на светата обител.

Slide 10:

АВТОР-ГРЕТА БАБУЛКОВА

authorStream Live Help