Троянски манастир Успение Богородично

Views:
 
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Троянски манастир “Успение Богородично” слайда се сменя с кликване на мишката :

Троянски манастир “Успение Богородично” слайда се сменя с кликване на мишката

Slide 2:

Троянски манастир “Успение Богородично” е трети по големина в България и най-големият в Северна България манастир. Намира до село Орешак, на 10 км от град Троян.

Slide 3:

Според преданието бил основан от български монах-отшелник, който построил около р. Черни Осъм малка дървена църква. По-късно, на път за Влахия, оттук минал друг атонски монах, който носел със себе си чудотворна икона на “Св. Богородица Троеручица”, копие на старата чудотворна икона в Хилендарския манастир (14-ти век).

Slide 4:

Всички опити на монаха да отнесе иконата със себе си се проваляли по чудодеен начин и накрая той я оставил в манастира. Историята се разчула, това привлякло нови монаси и манастирът се разрастнал бързо. В началото на XVIII в. в манастира започнало да функционира килийно училище, като по същото време започнало и преустройство на сградите.

Slide 5:

Около 1780 г. била изградена нова, вече каменна църква. На 4 декември 1830 година, с грамота, подписана от Вселенския патриарх Констандий и от всички митрополити, Троянският манастир бил признат за ставропигиален, подчинен на Цариградската патриаршия. Малко по-късно, в съответствие с новото положение на манастира, започанало събиране на средства за построяване на нова съборна църква. На 6 Август 1835г. тя вече била факт, като била осветена в името на “Успение Пресветая Богородици”.

Slide 6:

В същата година били изградени и сегашните жилищни корпуси от изток, север и запад. От юг на мястото на старата църква бил издигнат малък дървен параклис “Рождество на Пресвета Богородица”. Особено забележителни в Троянския манастир са стенописите.

Slide 7:

За украсата на новопостроената църква “Успение Богородично” монасите поканили през 1847 г. един от най-известните възрожденски художници - Захарий Зограф от Самоков . Неговите стенописи покриват всички вътрешни стени на храма и галерията от западната й част и от северната страна.

Slide 8:

В главната църква на манастира се пази най-старата икона - светиня на манастира “Пресветая Богородица Троеручица” - чудотворна. Иконата на Божията Майка е получила своето име през VIII век, когато във Византия бушувала иконоборческата ерес, поддържана от императора на Византия Лъв III Исавър. По това време в Сирия живеел св.Йоан Дамаскин, висш сановник в двора на дамаския халиф. Той написал три трактата “Против порицателите на светите икони”, а с писма изпращани във Византия, св.Йоан пламенно изобличавал еретиците.

Slide 9:

Мъдрите вдъхновени писания довели до ярост императора иконоборец Лъв III, но тъй като авторът им не бил византийски поданик и сам императорът не можел да го накаже, той пратил на дамаския халиф измамно писмо и го наклеветил, че уж иска да предаде Дамаск на византийците. Разгневен, халифът на Дамаск заповядал да отсекат дясната ръка до китката на преподобния Йоан и за назидание да я окачат на градския площад. Същият ден вечерта, когато гневът на халифа се уталожил, св.Йоан измолил от него отсечената си ръка, допрял я към китката си и паднал на колене пред иконата на Божията Майка.

Slide 10:

Той дълго се молел Пречистата Дева да излекува ръката му, писала в защита на Православието. След дългата молитва той задрямал и тогава му се явила Божията Майка, която му казала: “Ето, ти си здрав. Труди се прилежно с изцелената си ръка за славата Божия!” Когато св.Йоан се събудил, видял ръката си невредима. От благодарност за станалото чудо той поръчал да прикрепят към иконата на Божията Майка сребърно изображение на отсечената ръка.

Slide 11:

Скоро след това свети Йоан постъпил в манастора на преп. Сава Освещени, като взел със себе си чудотворната икона на “Света Богородица Троеручица”. На храмовия празник на Троянския манастир стотици  богомолци от цялата страна участват в литургията и   литийното шествие, предвождано от чудотворната икона "Света Богородица Троеручица".

Slide 12:

АВТОР-ГРЕТА БАБУЛКОВА

authorStream Live Help