Бачковски манастир Успение Богородично

Views:
 
     
 

Presentation Description

Библиотека "Православно християнче"- http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

Бачковски манастир “Успение Богородично” слайда се сменя с кликване на мишката :

Бачковски манастир “Успение Богородично” слайда се сменя с кликване на мишката

Slide 2:

Бачковският манастир е вторият по големина български манастир след Рилския манастир. Той е един от най-старите манастири на Балканския полуостров. Намира се в долината на Чепеларската река, на около 10 км. от Асеновград.

Slide 3:

Oснован e през 1083г. от виден византийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани. Само двуетажната костница, която се намира на около 300 метра от сегашния манастирски комплекс, се е запазила от самото основаване до наши дни.

Slide 4:

Манастирът е покровителстван от цар Иван Александър по времето на Втората българска държава, за което свиделства негово изображение в арките на притвора на костницата в знак на благодарност за приноса му при възстановяването на сградата. Като много други манастири по българските земи в Бачковската обител също се помещава килийно училище (от XI век).

Slide 5:

Предполага се, че след падането на България под османско господство в края на XIV век патриарх Евтимий е изпратен в Бачковския манастир на заточение. Тук патриархът и неговите ученици развиват активна религиозна и книжовна дейност. Мощите на св. патриарх Евтимий остават в манастира и чак до втората половина на ХIХ век на гроба му се поддържа неугасимо кандило.

Slide 6:

Въпреки че Бачковският манастир оцелява при първоначалното нашествие на турските армии, по-късно последва съдбата на повечето други православни манастири по нашите земи и е ограбен и разрушен. В края на XVI започнало обновяване на манастира, което продължило до средата на XVII век. В 1604 г. е била издигната и сегашната главна манастирска черква “Св. Богородица”. В нея е запазен един от най-ранните (от първите десетилетия на XVII в.) дърворезбени иконостаси по българските земи.

Slide 7:

Все от този период е изграждането на втория (южния) голям манастирски двор със сключено двуетажно застрояване и храма “Св. Николай Мирликийски” в средата. Храмът е строен от 1834 до 1838 г., а стенописите са дело на самоковския живописец Захарий Зограф, който ги завършва през 1840 г.

Slide 8:

Иконата на Св. Богородица е най-голямата светиня на Бачковския манастир. Според преданието тя е творба на св. апостол и евангелист Лука. Една от легендите разказва, че я подаряват грузинските братя Игнатий и Атанасий, а според друга – иконата “прелита” от грузински манастир, където се отнасят с пренебрежение към нея до местността “Клувията”. При “кацването” лумнал неопалващ огън, само светлината му силно блестяла и правела “нощта – ден”. Две пастирчета – брат и сестра, няколко нощи съзерцавали негаснещите пламъци преди да съобщят в манастира.

Slide 9:

На сутринта, обаче, иконата била изчезнала. Открили я в същата пещера. Отново я пренесли, но на следващата сутрин пак я нямало. И така няколко дни. Един от монасите разказал на изпадналите в недоумение братя, че му се присънила св. Богородица и казала, че ще остане в манастира, ако й отредят специално място вдясно при входа на храма, за да вижда кой с какво сърце влиза в Божия дом, и всяка година на втория ден на Великден да я “отвеждат” до старото й място. Така и направили: поставили я на трон вдясно от главния вход, където е и днес.

Slide 10:

На втория ден на всеки Великден с лития я отнасят до “Клувията”, отслужва се молебен. Във водите на целебния извор (аязмото) много болни и недъгави получават изцеление. Хиляди вярващи посещават манастира, с вяра разкриват болките и страданията си пред чудотворната икона “Св. Богородица” Бачковска и духовно окрилени се връщат по домовете си.

Slide 11:

АВТОР-ГРЕТА БАБУЛКОВА

authorStream Live Help