Арбанашки манастир Св. Николай Чудотворец

Views:
 
     
 

Presentation Description

Библиотека "Православно християнче"- http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

Арбанашки манастир “Св. Николай Чудотворец” слайда се сменя с кликване на мишката :

Арбанашки манастир “Св. Николай Чудотворец” слайда се сменя с кликване на мишката

Slide 2:

Манастирът „Св. Николай” Чудотворец " е разположен в малка долина в югозападния край на Арбанаси. Основаването му е свързано със строителството по време на царуването на Асеновци, през ХIIIв. Според останалите исторически сведения манастира е ограбван и опожаряван многократно след падането на В. Търново под турско робство 1393 година. През последвалите много поредни набези почти всички монаси са избити.

Slide 3:

Първото му възстановяване става в 1680г. Църквата и някои жилищни сгради били изградени на ново със средствата на ктитора боляр Атанасий, богат арбанашки търговец, участвал в заговор за сваляне на султана и убит в сражение край Сушица /дн. Карлово/. През 1717, 1729г. и 1744г манастира запустял след чумна епидемия. Манастирът отново бива опожарен през 1798г., а след две годин и възстановен от местното население.

Slide 4:

Дядо Зотик е възобновител на Преображенския манастир както и на манастира„Св. Николай Чудотворец” .Той е бил духовен наставник на сестринството в манастира и умира по време на чумна епидемия. Монасите го пренасят в Преображенския манастир и там го погребват. Църквата се използвала като енорийски храм. В 1833 г. по инициатива на енергичния отец Зотик Преображенски, със средства събрани от населението на В. Търново, Г. Оряховица, Лясковец, Арбанаси и околните селища, се извършва ново обновление.

Slide 5:

През 60 –те години на ХIХ в. В манастира живеят около 40 монахини, които се занимават с тъкане на шаяци и черги , с плетене на чорапи и др. По време на Априлското въстание по препоръка на Матей Преображенски и йеромонах Харитон монахините тъкат шаяк и изработват дрехи за въстаниците от Първи революционен окръг.

Slide 6:

По време на Руско -турската война , руските военни части са били разквартирувани в село Арбанаси а монахините от манастира „Св. Николай Чудотворец “ са помагали и в знак на благодарност получават дарение от Русия, иконостас за манастирския храм. Тогава се разширява и манастира. По това време игумения Зиновия Ламбринова е посетила, Русия и спомага за създаването на манастира като девическа обител, трета по рода си по време на Възраждането.

Slide 7:

Църквата „ Св. Никола „е еднокорабна, едноапсидна, засводена с висок купол. Тя става първата с купол в Арбанаси . Манастирът има и параклис "Св. Илия" от север, който е издигнат и осветен на 15 Април 1716г. При ремонт, непосредствено след Освобождението стенописите в мъжкото и женското отделение на храма били заличени и по стените са изписани нови. Много от иконите са подарени от руски воини.

Slide 9:

Малко от художествените ценности на манастира са достигнали до нас. Два големи бронзови полилея от манастирската църква , единият с двуглав орел и надпис , възхваляващ дарението и съобщаващ мястото на изработката си – Нюрнберг -1746г. Стенописите в манастира са изключителни със сюжетите на евангелските сцени, срещани твърде рядко в църковната живопис. Внушително е богатството от цветови гами, майсторството в изображенията на лицата на светиите.

Slide 10:

Цар Фердинанд и Цар Борис III, са отсядали в манастира.   Помещенията обитавани по време на тяхния престой са запазени и до днес в почти автентичния си вид. Забележително е че по време на царуването си българските монарси при своите пътувания са отсядали изключително в манастири.

Slide 11:

АВТОР-ГРЕТА БАБУЛКОВА Използвани са материали от сайта на манастира- http://www.svnikolai-chudotvorec.com

authorStream Live Help