Арбанашки манастир Успение на св.Богородица

Views:
 
     
 

Presentation Description

Библиотека "Православно християнче"- http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

Арбанашки манастир “Успение на св. Богородица” слайда се сменя с кликване на мишката :

Арбанашки манастир “Успение на св. Богородица” слайда се сменя с кликване на мишката

Slide 2:

Арбанашкият манастир „ Успение на св. Богородица” се намира в северозападната част на селото, на пътя Търново -Горна Оряховица. Основан е по времето на Второто българско царство, а най-вероятно църквата е била част от крепостта Каменец на Иванко, от рода на Асеневци.

Slide 3:

За изграждането му съдействал патриарх Евтимий по време на размирните години когато България била разделена от Шишмановци. По това съдим от плочите с надписи намерени както тук, така и в Патриаршеския манастир „Света Троица”.

Slide 4:

През османския период, не се знае през кой век, обителта била нападната и опожарена. Няколко монаси незабелязани успели да скрият иконата на св. Богородица в скалите до църквата. Дълги години двора буренясвал, манастирът бил в развалени и станал пасбище за овце. Манастирът бил разрушаван на няколко пъти от турците. След падането на Царевец, Арбанаси също било опожарено и разрушено, от което останали няколко къщи и манастира. Последното нападение е от кърджалии в 1798 г.

Slide 5:

Един ден едно овчарче, след като се прибирало от паша, чуло плач откъм онези същите скали без да вижда някого. Прибрало се и разказало на господаря си, който събрал хора и отишли при развалините. Не след дълго плачът отново се разнесъл, а когато наближили скалата видели в нея иконата на св. Богородица, която плакала че дълго време била в развалини. Прибрали иконата и не след дълго възобновили разрушеният храм.

Slide 6:

Чудотворната икона св. Богородица Троеру чица се пази в храма и е поставена в отделен иконостас (проскинетарий). Разположена е в помещението след притвора. Обкована е със сребро и над ръцете на Богородица има една по-голяма (оттук и е името и Троеручица) Част от обкова на иконата е добавен на по-късен етап с пари на местен търговец, чието дете според преданието е било изцелено след молитва пред иконата. Пред иконата са ставали, стават и днес много чудеса.

Slide 7:

Църквата е запазена и до днес такава – ниска, еднокорабна, едноабсидна, продълговата (6 на 18 м), с две предверия. Има известие, че църквата била енорийска до 1716 г. и се превръща в манастир от йеромонах Данаил, брат от Троянския манастир. Църквата е без купол, сводеста, а на стената до входа е закачена икона на св. Богородица. Входа е от север, но има още един от запад който е зазидан.

Slide 8:

До стария иконостас е поставена сребърна кутия с мощите на св. Екатерина и св. Модест. От забележката на кутията се вижда, че те са подарени от игумена на Киево -Печерската лавра в Русия през 17 век. Въпреки пожарите до нас са достигнали все пак повредени и опушени много от евангелските сцени по свода. Днес много от тях са възстановени. П ази се голяма релефна плащеница, донесена от Русия през 15 век. Била работена от 6 монахини цели 15 години по поръчение на неизвестен български монах. Подобна плащеница е имал о в руския манастир в Света гора.

Slide 9:

АВТОР-ГРЕТА БАБУЛКОВА

authorStream Live Help