Безбедност на интернету

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Јако је важно да научите по нешто о основама рада на интернету, сазнајте које су то акције које могу да вас доведу у нежељену ситуацију, а које су безбедне. Једноставно морате знати које су потенцијалне последице ваших акција.

Comments

Presentation Transcript

Безбедност на интернету:

Безбедност на интернету Коришћење интернета је безбедно све док имате на уму да треба да : Заштитите свој рачунар Заштитите се на мрежи Поштујeте правила

Заштитите свој рачунар:

Заштитите свој рачунар Одржавајте оперативни систем ажурним Користите антивирусни програм Користите заштитни зид Правите резервне копије важних датотека Будите пажљиви приликом преузимања садржаја Претње на интернету Вируси , црви и тројански коњ Хакери и провалници Нежељена пошта на интернету

Вируси:

Вируси Вируси су опасни програми који се шире путем електронске поште или интернет страница . Вируси могу да оштете датотеке или софтвер који се налазе на рачунару . Постоје вируси који се брзо шире , директно са једног рачунара на други . Има програма који у себи носе вирусе , када се активирају , могу оштетити датотеке а да корисник тога није ни свестан .

Хакери и провалници:

Хакери и провалници Хакери и провалници су термини који се користе за особе које неовлашћено приступају системима података . Они неовлашћено приступају незаштићеним рачунарима преко интернета и краду или копирају датотеке које затим користе за незаконите активности . Најбољи начин заштите рачунара од неовлашћеног приступа јесте коришћење заштитног зида и ажурирање оперативног система .

Нежељена пошта на интернету:

Нежељена пошта на интернету Велика количина е - поште коју не желите да примите назива се нежељена или безвредна пошта . Она преоптерећује системе електронске поште и може да блокира поштанске сандучиће . Пошиљаоци нежељене поште понекад са поштом шаљу осим реклама и вирусе .

Заштитите се на мрежи:

Заштитите се на мрежи Бирајте места на интернету на која ћете одлазити. Будите обазриви приликом саопштавања личних података. Имајте на уму са ким разговарате. Имајте на уму да на мрежи није све поуздано и да нису сви искрени.

Запамтите:

Насиље преко интернета у свету познато како „Cyberbullying“, je општи појам за сваку облик комуникације технологијом која се може сматрати штетним како за појединца, тако и за опште добро. Запамтите Интернет омогућава анонимност коју је немогуће постићи у било којој другој врсти комуникације. Тo даје прилику неким људима да се лажно представљају и покушавају да врше насиље. Интернет насиље

Правила понашања на интернету:

Правила понашања на интернету Правила понашања на интернету слична су онима у свакодневном животу , а разни облици агресивног , увредљивог понашања и повреде приватности никако нису дозвољени . Правила понашања у приватној комуникацији особе са особом. Односе се пре свега на комуникацију електронском поштом. Правила понашања у комуникацији унутар групе људи. Односе се на комуникациске услуге као што су разне групе , друштвене мреже , форуми и причаонице... Правила понашања на интернету могу се поделити у две групе:

Понашање на интернету:

Понашање на и нтернету Закони се примењују и на и нтернет. Иако је већина закона донета пре појаве интернета, правна регулатива се односи и на интернет. Све што је незаконито ван мреже, незаконито је и на мрежи. Ауторска права Коришћење материјала заштићеног ауторским правима за личну употребу је најчешће дозвољено, али вам није дозвољено да представите тај материјал као свој. На пример, ако користите материјал за своју презентацију, морате навести извор материјала . За презентацију коришћен материјал са : http://www.microsoftsrb.rs