MOCKBOARD IN CRIM SOCIO

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

EXPLORE ABOUT CRIMINOLOGIST !

Comments

Presentation Transcript

BOARD EXAM QUESTIONS FOR CRIMINOLOGIST :

BOARD EXAM QUESTIONS FOR CRIMINOLOGIST CRIMINAL SOSIOLOGY, ETHICS AND HUMAN RELATIONS

Slide 2:

1. A member of the PNP while on duty, whether in uniform or not should avoid unpleasant habits which affect not only himself as an individual member, but also the whole organization where he belongs. a. Sleeping on duty b. Intoxication and use of prohibited drugs c. Partisan police activities d. All of the foregoing Ans. D

Slide 3:

2. The general rule is that a member of the PNP cannot draw his firearms, except for- a. Necessary apprehension of criminals b. Necessary target practice c. Necessary inspection or lawful use d. All of the foregoing Ans. A

Slide 4:

3. It is the process by which we use or manipulate representation or symbols. a. Thinking b. Intuition c. Perceiving d. Memory Ans. B

Slide 5:

4. It is everyone’s duty and obligation regardless of his intelligence, degree of education, social standing, religion, sect, or color etc. a. Code of ethics b. Public office is a public thrust c. Faithful allegiance to the government and constitution d. Loyalty and love of country Ans. C

Slide 6:

5. Deficiencies in the CJS can be manifested by the following circumstances, except- a. Poor linkage or relationship among the 5 pillars b. Poor image or credibility of and controversies in law enforcement c. Widespread indifference and apathy of the community d. Proper disposition of cases by the prosecution and court Ans. D

Slide 7:

6. This involves functions of the police to ensure compliance by regulatory means with public safety and security. a. Implement law b. Enforce traffic and crowd laws c. Arrest and investigate criminals d. Regulate non-criminal conduct Ans. A

Slide 8:

7. Which of the following does not belong to the group? a. Assassination b. Bombing c. Sabotage d. Prostitution Ans. D

Slide 9:

8. It is known as an Act Prohibiting the Employment of Children Below 15 years of age in public and private undertakings. a. Republic Act 7610 b. Republic Act 7658 c. Republic Act 8551 d. Presidential Decree 603 Ans. A

Slide 10:

9. Assume that you are a police officer and you found out that you have unjustly reprimanded police officer Juan de la Cruz. The best procedure to follow is- a. Justify the reprimand b. Talk to him and admit your mistakes c. Make no apology but tolerate his behavior d. Ignore the matter Ans. B

Slide 11:

10. This is a term applied for a specialist in the study of disorders, sometimes interchangeably used with psychiatrist. a. Anthropologist b. Alienist c. Autophobia d. Biometry Ans. A

Slide 12:

11. Inconsistent and wise use of discretion, base on professional policing competence, will do much to preserve good relationship and retain the confidence of the public. This statement is __________. a. Absolutely correct b. Absolutely wrong c. Maybe correct d. Neither correct or wrong Ans. A

Slide 13:

12. What disciplinary measure, do you think, will most likely produce discontentment and grievance? a. Unusual strictness b. Inconsistent administration c. Severity of punishment d. Impersonal attitude Ans. B

Slide 14:

13. This theory believes that punishment should fit the criminal and not the crime committed. a. Positivist theory b. Neo-classical theory c. Classical theory d. Differential Association Theory Ans.

Slide 15:

14. A police officer in uniform is prohibited from carrying any package or bundle unless it is needed in the performance of his duty. The likelihood, the said officer will be misinterpreted to ______. a. Have accepted favors b. Be a comprador for his wife c. A trim appearance while in uniform is important d. All of the forgoing Ans. A

Slide 16:

15.Before the development of scientist theorist, this theory involved believing that criminal behavior is caused by the possession of evil spirits. a. Demonological b. Classical c. Italian d. Neo-classical Ans. A

Slide 17:

16. A statue enacted by Congress, penal in character, which is not amendment to the Revise Penal Code such as Republic Acts, Presidential Decrees and Memorandum Circulars. a. Special Law b. Constitution c. Revised Penal Code d. Common Law Ans. A

Slide 18:

17. It is a kind of early form of punishment where prisoners are shipped or moved from one place to another for the purpose of cheap labor. a. Slavery b. Banishment c. Transportation d. Penal colony Ans. C

Slide 19:

18. Justice according to the Supreme Court is symbolically represented by a blindfolded woman holding a sword and with a balance, meaning it is? a. Administered with respect to persons b. Administered without respect to persons, equality to poor and the rich c. Administered without respect to persons. Equality to poor people d. Administered with respect to persons, Equality and Treatment Ans. D

Slide 20:

19. Which agency is responsible for the custody and rehabilitation of youthful offenders? a. Boards of Pardons and Parole b. Bureau of Jail Management and Penology c. Department of Social Welfare and Development d. Bureau of Corrections Ans. C

Slide 21:

20. Are those who commit crime due to abnormalities or psychological disorders. They should be exempted from criminal liability. a. Born criminals b. Insane criminals c. Criminaloids d. Criminal by passion Ans. B

Slide 22:

21. It is defined as the wise use of one’s judgment, common sense and personal experience in deciding. a. Discretion b. Decision making c. Problem solving d. None of the above Ans. A

Slide 23:

22. A police officer on witness stand is not called upon to express his view about the case, nor to tell what he heard others say about it, nor to make a speech. Of the following, the most accurate statement of this situation is that – a. Be courteous b. To tell the truth and nothing but the truth c. Do not volunteer d. None of the above Ans. B

Slide 24:

23. The basic weapon of a police officer is? a. Gun b. Uniform c. Whistle d. Knowledge of the law Ans. D

Slide 25:

24. It is defined as the sum total of dealings between the police and the people it serves and whose goodwill and cooperation it craves for the greatest possible efficiency in the service. a. Public Relations b. Human Relations c. Police Community Relations d. Police information and education Ans. C

Slide 26:

25. Which of the following is the most important function of good public relation officers of a police station? a. Training of police members b. Generating community awareness and support c. Recruiting qualified applicant d. Planning and special projects Ans. B

Slide 27:

26. The term “police” can be defined in two ways. This definition refers to the creation of the police under the Constitution forming a part of the executive department in charge in the apprehension of offenders and to execute the law. a. As to agency b. As to behavior c. As to individual d. As to organization Ans. D

Slide 28:

27. The form of child abuse that can range from habitual humiliation of the child to withholding life-sustaining nurturing refers to – a. Mental abuse b. Emotional abuse c. Physical abuse d. Economic abuse Ans. B

Slide 29:

28. He advocated a system of classifying criminals according to bodily measurements. Because human skeleton is unchangeable after the twentieth year and because no two individuals are alike in all dimensions; this method of identification received prominence in 1880’s. a. Alphonse Bertillon b. Charles Darwin c. Cesar Lombroso d. Charles Goring Ans. A

Slide 30:

29. Dominated by Pleasure principle, through which the individual is pressed for immediate gratification of his or her desires. a. Id b. Ego c. Superego d. None of the above Ans. A

Slide 31:

30. The theory which states that police officers who know the wrongdoing of another police officer will not take action against them or provide information against them to investigators. a. Code of ethical standards b. Code of Secrecy c. Blue wall of silence d. None of the above Ans. C

Slide 32:

31. He founded the Positive School of Criminology in the Nineteenth Century. a. Cessare Beccaria b. Cesare Lombroso c. Charles Goring d. Calvin Goddard Ans. B

Slide 33:

32. Under this ethical standard, the PNP member shall take legitimate means to achieve goals despite of internal and external difficulties. a. Perseverance b. Humility c. Orderliness d. Integrity Ans. A

Slide 34:

33. It means more than reporting to work on time. It involves as well as every detail of the policeman’s daily activity. a. Protection of the underdog b. Maltreatment of offenders c. Punctuality to calls, requirements of duty, etc. d. Due process of law Ans. C

Slide 35:

34. It is a morbid fear of one’s self or of being alone. a. Monophobia b. Megalomania c. Autophobia d. Kleptomania Ans. A

Slide 36:

35. A police officer is forbidden to engage in idle conversation while on duty. Specifically this prohibition refers to- a. Gossip and idle talk b. Communication outside organization c. Vexing of humiliating other d. All of the foregoing Ans. D

Slide 37:

36. It is a strategic position to prevent crime and delinquency. It receives him when he is young, observes, supervises, and teaches him for many hours each week during some of his most impressionable years. a. Home b. Religion c. School d. Police agency Ans. C

Slide 38:

37. One of the following is not a cause of juvenile delinquency: a. Neglected homes b. Police inefficiency c. Lack of proper guidance d. Delinquent parents Ans. B

Slide 39:

38. Police officer shall treat official business as such, and shall no impart the same to anyone except those for whom it is intended, or as by his superior officer, or as required by law. This Phrase describes- a. Confession b. Confidential information c. criminal investigation d. Secrecy discipline Ans. D

Slide 40:

39. Which of the following should not released to the press by the police officer? a. Length of investigation b. Juveniles age c. Juveniles name d. Type of crime committed Ans. C

Slide 41:

40. What is meant by victimless crime? a. There is no victim b. There is no complaining Victim c. The victim is dead d. The victim knows the suspect Ans. B

Slide 42:

41. A person who commits crime due to less physical stamina or self control. a. Criminaloids b. Criminal by passion c. Insane criminal d. Born criminal Ans. A

Slide 43:

42. The center stage of Police Officers actions wherein his spectators are the citizens he has sworn to serve with utmost dedication is the – a. Court b. Community c. Police station d. None of the foregoing Ans. B

Slide 44:

43. It is considered as the weakest pillar in the Philippine Criminal Justice System because they fail to reform offenders and prevent them from returning to criminal life. a. Police b. Prosecution c. Correctional institutions d. Community Ans. C

Slide 45:

44. Who constitutes the Holy Three in Criminology? 1. Cesare Lomborso 2. Emile Durkheim 3. Enrico Ferri 4. Rafael Garofalo a. 2, 3, and 4 b. 1, 2, and 3 c. 2, 3, and 4 d. 1, 3 and 4 Ans. D

Slide 46:

45. All PNP members must have the moral courage to sacrifice self interest in keeping with the time honored principle of _____________. a. Delikadeza b. Pakikisama c. Balikatan d. None of the above Ans. A

Slide 47:

46. Growth, learning, maturation, are part of natural development of – a. A child b. An adolescent c. Senile d. Old age Ans. B

Slide 48:

47. May be defined as a study and investigation of crime and criminals and is concerned with the application of knowledge regarding crime to social programs of crime prevention and control. a. Etiology of crime b. Criminalist c. Criminology d. Criminal process Ans. C

Slide 49:

48. Republic Act No. 8551 provides for the reorganization of the Philippine National Police. Which of the following is NOT a guiding policy in the preparation of reorganization plan? a. Enhancement of community and service orientation to the police b. Maintenance of a civilian and national police force c. Attainment of efficiency and effectiveness d. Adaptation of military command structures Ans. D

Slide 50:

49. They are atavists according to Lombroso because they have inherited their criminal tendencies. a. Born criminals b. Criminal by Passion c. Insane criminals d. Criminaloids Ans. A

Slide 51:

50. Typology of crime simply means – a. Categorization or type of crime b. Crime situation c. Extent of crime d. Crime trend Ans. A

Slide 52:

51. The key to professionalism is the implementation of a _______________ program which includes the equitable distribution of recruitment, fair promotion, rationalized approach in assignment, skills development, grant of reward and award, and decent living upon retirement. a. Compensation b. Press relation officer c. Human resource development d. Organizational development Ans. C

Slide 53:

52. The Neo-classical theory believes that children and lunatics should not be regarded as criminal and punished because – a. They are special people b. They cannot calculate pleasure and pain c. They cannot complain d. They are under age Ans. B

Slide 54:

53. Ms Judith was under underweight when she was issued a temporary appointment. What will happen to her if she does not gain the required weight after six (6) months from her appointment? a. She will be charge for violation of recruitment policy b. She will be put under probation c. She will be dismissed from one service d. She will be reassigned Ans. C

Slide 55:

54. The goal of any juvenile justice system is to – a. Punish children b. Remove children from streets c. Save children from becoming criminals d. Ensure that children are in school Ans. C

Slide 56:

55. A police officer must wear his uniform securely buttoned at all times because – a. A complete uniform attracts “chicks” b. A neat appearance commands respect c. Loose clothing is likely to catch obstruction d. None of the above Ans. B

Slide 57:

56. This political violence is used to promote political goals and employs kidnapping, assassination and bombing to draw repressive response from government trying to defense themselves. a. Insurgency b. Sabotage c. Espionage d. Terrorism Ans. D

Slide 58:

57. Strict code of conduct that governs the behavior of mafia members a. Code and cipher b. Omerta c. Code of ethics d. None of the above Ans. B

Slide 59:

58. There are _____ justices that composed the Supreme Court including the chief justice. a. 15 b. 12 c. 20 d. 24 Ans. A

Slide 60:

59. Who has the peace-keeping responsibility and to act as auxiliaries of the law? a. Congressman b. Mayor c. Barangay Captain d. Councilors Ans. C

Slide 61:

60. According to Adolphe Quetelet, crimes against property increases during __________. a. Summer b. Winter c. Night time d. All of the above Ans. B

Slide 62:

61. It is term as the relationship between the victim and the offender. a. Penal couple b. Brotherhood c. Married couple d. None of the above Ans. A

Slide 63:

62. Also known as the “Family Courts Act”. a. Republic Act No. 9165 b. Republic Act No. 6713 c. Republic Act No. 7160 d. Republic Act No. 8369 Ans. D

Slide 64:

63. The prosecutor in court hearing represents the; a. Plaintiff b. Defendant c. Police investigator d. The State and the people Ans. D

Slide 65:

64. This process see to it that no person will be deprived of life, liberty, or property without notice of charges, legal counsel, a hearing, and an opportunity to confront accusers. a. Plea bargaining b. Booking c. Bail d. Due process Ans. D

Slide 66:

65. Republic Act No. 6975 did not amend its provision on the ____________ power of city executives in spite of lobbying to have them in congress, the power still remains with the National Police Commission. a. Hire and fire b. Appointing c. Promoting d. Dismissing Ans. A

Slide 67:

66. Compulsory retirement from police service entitles one to be promoted one rank higher from the rank he last held, for purpose of? a. Monthly retirement b. Retirement pay c. Salary adjustment d. Longevity pay Ans. B

Slide 68:

67. When a person was subjected to some shocking experiences leaving him with painful memories, repressed and can no longer be recalled, he is suffering from this disorder, a. Delusion b. Amnesia c. Phobia d. Dementia praecox Ans. B

Slide 69:

68. The rank of Police Senior Superintendent is required to become a, a. Police Director b. Police Superintendent c. PNP Regional Director d. Police Chief Superintendent Ans. D

Slide 70:

69. All statements are correct except one. a. Attitudes are inherited, not learned b. Defective character is related to deviant behavior c. Mass media has an influence on delinquent behavior d. Loyalty to gang compels the members to conform Ans. A

Slide 71:

70. If Metro Manila accounts for 26% of the national total crime volume of 84, 875, How many crimes were reported to the police? a. 22, 868 b. 22, 068 c. 20, 250 d. 32, 644 Ans. B

Slide 72:

71. Sexual deviation is attained in this deviant behavior by watching nude man or woman. a. Exhibitionism b. Transvertism c. Voyeurism d. Fetishism Ans. C

Slide 73:

72. This is an ethical standard that requires all PNP members to follow logical procedures in accomplishing their duties in order to minimize waste of time, money and efforts. a. Morality b. Justice c. Humility d. Orderliness Ans. D

Slide 74:

73. The mental attitude of every policemen is of vital importance in police works because, a. police works calls for executive abilities b. police job requires the ability to make vital calculation c. a police officer must keep calm in order to think clearly in an emergency and critical situations d. a policeman usually has to act before he has the chance to think Ans. C

Slide 75:

74. Who said that crime is normal and part of nature society? a. Jeremy Bentham b. Charles Goring c. Cesare Beccaria d. Cesare Lombroso Ans. B

Slide 76:

75. There is ___________ if the killing was considered beforehand and that it was motivated by more than simple desire to engage in an act of violence. a. Implied malice b. Deliberation c. Premeditation d. Express malice Ans. C

Slide 77:

76. An offender who committed an act of violence, more than nine years of age but less than 18 at the time of the commission of the crime, is classified as, a. Juvenile Offender b. Adult Offender c. Habitual Offender d. Professional criminal Ans. A

Slide 78:

77. Under the PNP Reform Bill known as the RA 8551, thee police ranks are maintained. What is the equivalent military rank of a Police Chief Superintendent? a. Colonel b. Lt. Colonel c. Major General d. Brigadier General Ans. D

Slide 79:

78. The body of an _________ person is short, fat, and small-boned. He is easy-going and a very comfortable person. a. Mesomorph b. Endomorph c. Ectomorph d. Chronomorph Ans. B

Slide 80:

79. A behavior pattern where an individual return to a state of form adjustment and attempt to experience them again in memory. a. Anger b. Phobia c. Regression d. Frustration Ans. C

Slide 81:

80. Police officers trained on how to deal with people in a warm and friendly manner are more skilled in handling ____________works. a. Media relation b. International relation c. Press relation d. Public relation Ans. D

Slide 82:

81. The promulgation of the Code of Kalantiaw was in what year? a. 1433 b. 1444 c. 1434 d. 1435 Ans. A

Slide 83:

82. With a population of 195,000 and a volume crime of 2,540, in Municipality A, What is its crime rate? a. 1465.2 b. 1203.5 c. 1230.6 d. 1302.6 Ans. D

Slide 84:

83. How do you classify a family or home condition where death, or separation, or desertion occurred? a. Broken home b. Family disintegration c. Family migration d. None of the above Ans. A

Slide 85:

84. They are considered as juvenile offenders when they committed a crime at their given ages; 1. Jimmy who is 9 years old 2. Rosa, 22 years old 3. Peter, 19 years old 4. Rodrigo, 15 years old a. 1 and 2 b. 2 and 3 c. 1 and 4 d. 1 and 3 Ans. C

Slide 86:

85. Where war or internal conflict is present, children found in those areas are referred to as, a. Children of war b. Affected children c. Victims of situation d. Zones of peace Ans. D

Slide 87:

86. The security preservation of the state is assumed by the PNP in the national level, and the AFP in the external level. However, the AFP can take over primary responsibilities over internal or national security when the situation calls for them, as Given below, EXCEPT, a. There is a need for the employment of bigger tactical forces and use of higher caliber armaments b. Insurgents have penetrated much of the community c. Index crimes are mostly committed d. These are serious threats to national security and great disturbance of peace and order Ans. C

Slide 88:

87. The most important supervisory principle in any office in order to improve the morale of the staff is; a. To be fair and just b. To be strict on attendance c. To be kind and respectful d. To be more forgiving Ans. A

Slide 89:

88. It is a contemporary approach that relates behavior to events taking place inside the body, specifically the brain and the nervous system. a. Psychoanalytic approach b. Neurobiological approach c. Cognitive approach d. Phenomenological approach Ans. B

Slide 90:

89. Eviction or demolition of squatters calls for the policemen to, a. Exercise maximum tolerance while giving security assistance b. Exercise limited force c. Exercise maximum force in dealing with squatters d. Participate in actual demolition Ans. A

Slide 91:

90. What will happen to the sentence rendered by the court to a boy of 10 who raped a girl of his age? a. Mitigated b. Suspended c. Serve d. Commuted Ans. B

Slide 92:

91. A child deserted by his parents or guardians for six continuous months is classified as, a. Neglected b. Dependent c. Abandoned d. Abused Ans. C

Slide 93:

92. Criminal physical anthropology refers to the study of the relationship of crime to the ______. a. Environment b. Physical constitution of man c. Given population d. Spatial distribution of crime in a given area Ans. B

Slide 94:

93. Police immorality is exampled by, a. Living with a woman not his wife b. Smoking while patrolling c. Being constantly absent from work d. Reporting to work not in uniform Ans. A

Slide 95:

94. Which statement can be considered FALSE? a. People in early centuries believes that man’s behavior is caused by good or evil spirits b. All human behaviors are motivated, that drives gives direction and sustain action c. Extended family is a common and accepted fact in any Filipino community d. Religion is never necessary in the improvement of behavior Ans. D

Slide 96:

95. When may age, height, weight, and educational requirements among police applicants be waived? a. Only when the PNP has declared an annual quota b. Only when the applicant has a recommendation from the mayor c. Only when the number of qualified applicants falls below the minimum annual quota d. Only when all applicants have submitted their applications Ans. C

Slide 97:

96. In a given jurisdiction, who exercises control and supervision of anti gambling operations? a. Police Provincial Director b. Local Chief executives c. Police Regional Directors d. Chief of Police Ans. B

Slide 98:

97. A process in court pillar of our criminal justice system where the accused is brought before the court and appraised of the formal charges and informed of his constitutional rights. What is this process? a. Plea bargaining b. Custodial investigation c. Arraignment d. Preliminary investigation Ans. C

Slide 99:

98. Policemen reports on a three (3) working shifts. However, they sometimes extend working hours due to, a. Overtime pay b. Individual discretion c. need for more policemen d. Inadequate manpower Ans. D

Slide 100:

99. He was referred to as the “Father of Modern Criminology”. a. Cesare Lombroso b. Jeremy Bentham c. Sigmund Freud d. Cesare Beccaria Ans. A

Slide 101:

100. The study of crime’s relation to environment is referred to – a. Criminal Demography b. Criminal Epidemiology c. Criminal Ecology d. Criminal Physical Anthropology Ans. B

Slide 102:

101. It is the smallest unit of society composed of people who share a way of life, a definite location and has some continuity. a. Society b. Population c. Family d. Associations Ans. C

Slide 103:

102. The Chief PNP exercises ________ since he has lawful authority over his subordinates by virtue of his rank, position and assignment. a. Order b. Administration c. Control d. Command Ans. D

Slide 104:

103. Unusual emergencies that happens and absence of superior officers leaves the policeman to handle the situation properly, the best procedure to follow is? a. Take no action b. Confer with any other superior c. Act according to one’s judgment d. Confer immediately with other police officers on the best action to take Ans. C

Slide 105:

104. The command and direction of the Chief PNP may be delegated to ___________ officials with respect to the units under their respective command. a. Subordinate b. Next-in-rank c. Qualified d. Efficient Ans. B

Slide 106:

105. Who among the following can be considered an applicant to the PNP? a. Jose, born on January 25, 1981 b. Protacio, born on February 14, 1989 c. Rizal, born on March 27, 1975 d. Mercado, born on April 1, 1969 Ans. B

Slide 107:

106. The __________ is still considered as the most basic institution which has control over the behavior of young persons. a. Family b. School c. Church d. Peer group Ans. A

Slide 108:

107. This statement is FALSE. a. Heredity and environment play a part in the behavior of an individual b. Fraternal twins have identical hereditary traits c. Personality is the product of body and soul d. Heredity is the talent transferred through the genes from parents to siblings Ans. B

Slide 109:

108. All PNP members should try to create a positive image of the police in the eyes of the public in line with its _________ building program. a. People’s awareness b. Human relations c. Image building d. Educational Ans. C

Slide 110:

109. Police –to-population ratio in urban areas, ideally should be, a. 1:1000 b. 1:750 c. 1:900 d. 1:500 Ans. D

Slide 111:

110. When the incarcerated convicted offender undergoes rehabilitation inside jails, they are undergoing? a. Institutional treatment b. Probation c. Parole d. Community-based treatment Ans. A

Slide 112:

111. The Chief PNP has term of ______ years. a. 5 b. 4 c. 3 d. 2 Ans. B

Slide 113:

112. The purpose of a police public relations program is, a. Train police officers in community relation program b. Recruit new members for community relation program c. Develop mutual understanding between the police and the public d. Plan for a police-community relation program Ans. C

Slide 114:

113. This theory states that the crime and delinquency results when an individual’s bond to society is weak or broken. a. Social learning b. Social structure c. Social process d. Social control Ans. D

Slide 115:

114. This theory states that intelligence is largely determined genetically; that ancestry determines IQ; and that low IQ is linked to behavior, including criminal behavior. a. Cultural deviance theory b. Labeling theory c. Nature theory d. Strain theory Ans. B

Slide 116:

115. Excessive use of force or police brutality by some members of the PNP is a violation of human rights and police ethical standards. It is mandated that all PNP members shall exercise proper and ___________ use of authority in the performance of duty. a. Proportionate b. Ethical c. Effective d. Legitimate Ans. D

Slide 117:

116. In Differential Association Theory, ______________ stressed that criminal conduct is learned behavior and that learning occur through communication and association with others who are with criminal mind. a. Cesare Beccaria b. Cesare Lombroso c. Cesar Montano d. Edwin Sutherland Ans. D

Slide 118:

117. They play an important role by bringing criminal events to the police. a. Media b. Judges c. Jail guards d. Janitor Ans. A

Slide 119:

118. The need to assault or injure somebody is referred to as? a. Need recognition b. Need aggression c. Need difference d. Need order Ans. B

Slide 120:

119. Presidential Decree 603 deals with _________ offender, whose age is less than nine but under 18 at the time of the commission of an offense. a. Habitual b. Professional c. Minor d. Adult Ans. C

Slide 121:

120. The best measure for the competence of police officer is ? a. Command of word b. High level of education c. Ability to make good reports d. High morale Ans. D

Slide 122:

121. Absence of a complaining victim in the typology of crime is classified as public order crime or? a. Crimes against person b. Victimless crime c. Physical crime d. Public scandal Ans. B

Slide 123:

122. When PNP members and their families involved themselves in religious, social, and civic activities in the community, it enhances ___________ which will work well for the image of the police. a. Camaraderie b. Social awareness c. Responsiveness d. Effectiveness Ans. B

Slide 124:

123. There is a trend in criminal activities which was studied that as one grows older, there is also a decline in criminal activities. This is known as, a. Aging-out phenomenon b. Age-line curve c. Parkinson’s law d. Age-crime relationship Ans. A

Slide 125:

124. There are four inspection and audit authorities that conducts agency check on the PNP. They are; The NAPOLCOM, Civil Service Commission, Commission on Audit, and A. NBI b. IAS,PNP c. DOJ d. Presidential Management Staff Ans. B

Slide 126:

125. Appeals from the decision given by the Chief, PNP regarding a case, are filed with the, a. PNP Summary Disciplinary Board b. Peoples Law Enforcement Board c. NAPOLCOM National Appellate Board d. NAPOLCOM Regional Appellate Board Ans. C

Slide 127:

126. A strange development of mutual feeling between the hostage and the hostage taker due to the prolong time of negotiation is known as, a. Camaraderie b. Stockholm syndrome c. Successful negotiation d. Sympathy Ans. B

Slide 128:

127. The law that provides care and treatment of youthful offenders from apprehension to the termination of the case is, a. RA 7610 b. PD 603 c. PD 6975 d. RA 6425 Ans.B

Slide 129:

128. It is the unwritten authority given to police officers to make decision, using ones own judgment based on justice and fairness. a. Negotiation b. Discretion c. Arraignment d. Plea bargaining Ans. B

Slide 130:

129. The PNP belongs to one of the most inspected and audited agencies of the government where audit and inspection are handled by the following authorities; NAPOLCOM, Civil Service Commission, Internal Affairs Service, PNP and, a. Department of Justice b. National Bureau of Investigation c. Commission on Audit d. Presidential Management staff Ans. C

Slide 131:

130. This theory states that obedience to the norms of lower-class culture places people in conflict with norms of the dominant culture. a. Theory of anomie b. Strain theory c. Differential association theory d. Culture conflict theory Ans. D

Slide 132:

131. This theory considers delinquent behavior as result of people’s frustration and anger over their inability to achieved legitimate social and financial success. a. Classical b. Sociological c. Labeling d. Strain Ans. D

Slide 133:

132. Which of the following factors are considered as psychologically related to delinquent behavior? 1. learning capacity 2. mental deficiency and retardation 3. mental psychological set-up 4. emotional imbalances 5. personal problems a.2,3,4, and 5 b.1,2,3, and 4 c. 1,3,4, and 5 d. 1,5,4, and 3 Ans. A

Slide 134:

133. Presidential Decree Number 9344, the most recent bill that deals with youthful offenders whose age is fifteen and below, is also known as, a. Comprehensive Juvenile Justice System b. Juvenile Justice Welfare System c. Juvenile Justice Welfare Code d. Comprehensive Justice System Ans. A

Slide 135:

134. “Parens Patriae” in legal term means – a. Parents of the accused b. Parents of the State c. Parents of the Victim d. None of the above Ans. C

Slide 136:

135. Moral aspect of personality that judges our personality and is also known as the conscience. a. Id b. Ego c. Super ego d. All of the foregoing Ans. C

Slide 137:

136. He developed the study of body build and criminal behavior or Somatotype School, which held that manifest distinct physiques that makes them susceptible to particular types of delinquent behavior. a. Charles Goring b. William Sheldon c. Charles Darwin d. Edwin Sutherland Ans. B

Slide 138:

137. Girls see her mother as rival for her father’s attention is termed as – a. Oedipus Complex b. Electra c. Mental retardation d. None of the above Ans. B

Slide 151:

s

authorStream Live Help