El tres de maig de 1808

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Comentari PAU de El tres de maig de 1808 de Goya.

Comments

Presentation Transcript

Francisco de Goya: El tres de maig de 1808.:

Francisco de Goya: El tres de maig de 1808.

Fitxa tècnica:

Fitxa tècnica Títol: El tres de maig de 1808. Autor: Francisco de Goya y Lucientes (Fuendetodos, 1746 –Bordeus, 1814). Cronologia : 1814. Tècnica: oli sobre tela. Dimensions: 2,68 x 3,47 m. Estil: neoclàssic - romàntic. Tema: al·legòric i històric. Localització: Museo del Prado (Madrid).

Obres del mateix autor::

Obres del mateix autor: Crist crucificat (1780).

PowerPoint Presentation:

El somni de la raó produeix monstre (1797-98).

PowerPoint Presentation:

La família de Carles IV (1800-1801)

PowerPoint Presentation:

Maja nua i vestida (1799-1803)

PowerPoint Presentation:

Pintures negres: Akelarre (1820-1823)

Biografia de l’autor:

Biografia de l’autor Pintor i gravador, Francisco de Goya és un dels creadors més grans de tots els temps. Va aprendre l’ofici a Saragossa i l’any 1770 va viatjar a Itàlia, on va estudiar els mestres italians i va adquirir l’estètica neoclàssica i el gust per les figures al·legòriques i mitològiques. De tornada a Espanya va pintar els frescos de la basílica del Pilar de Saragossa i tot seguit es va traslladar a Madrid, sota la tutela del pintor de la cort Francisco Bayeu . Recomanat per Bayeu, va ingressar a la Real Fábrica de Tapices el 1775 on va realitzar quatre sèries de cartons seguint els paràmetres classicistes del moment. Cúpula de Regina Martyrum. Basílica del Pilar (1780) El parasol (1776-77)

PowerPoint Presentation:

Es va introduir als cercles aristocràtics de Madrid i va esdevenir el retratista de més anomenada a la cort, fins que el rei Carles IV el va nomenar pintor de cambra l’any 1789. L’any 1792, Goya va pronunciar un discurs a l’Acadèmia a favor de l’originalitat del pintor i de la necessitat d’alliberar-se de les rígides regles neoclàssiques i academicistes. L’ambigua posició de Goya durant la Guerra del Francès (1808-1814) va fer que, acabada la guerra, perdés els seus privilegis. L’any 1824, decebut per la situació política a Espanya, governada aleshores per Ferrar VII, es va refugiar a Bordeus, on va morir exiliat. La família del Duc d’Osuna (1788) La lletera de Bordeus (1825-27)

Descripció formal:

Descripció formal La contraposició s’articula en dos grups: a l’esquerra, una filera de persones que ha estat, és o serà executada; a la dreta, l’escamot de soldats arrenglats en diagonal. La llum, que il·lumina els personatges de l’esquerra i deixa en la penombra els soldats de la part dreta reforça la diferenciació de dos grups. La figura amb els braços oberts que sembla encarar-se als soldats esdevé el focus central de l’obra, al voltant del qual, es distribueixen les altres figures. Una ratlla de l’horitzó alta fa que l’espectador es converteixi en un protagonista més i, alhora potencia el realisme del tema representat.

PowerPoint Presentation:

Goya descriu l’expressivitat dels personatges a partir d’escorços violents i amb una sàvia descripció de les actituds: por, horror, resignació, heroisme, etc. Per contra els soldats francesos semblen autòmats, figures no humanes que representen màquines de matar. La gamma cromàtica és força reduïda –ocre, negre, blanc, groc i vermell- i les pinzellades llargues i obertes potencien el dramatisme.

Temàtica:

Temàtica El 24 de febrer de 1814, sis anys després del fet representat, Goya escriu al regent, el cardenal Lluis de Borbó , per o ferir-se a “perpetuar per mitjà del pinzell les més notables i heroiques accions o escenes de la nostra gloriosa insurrecció contra el tirà d’Europa” , referint-se a Napoleó. El tres de maig va fer parella amb El dos de maig conegut també com La càrrega dels mamelucs . A aquests dos quadres, alguns autors es volen afegir dos més avui desconeguts: Aixecament dels patriotes davant el Palau reial i La defensa del parc d’artilleria . L’acció se situa a la muntanya del Principe Pío de Madrid des d’on és visible, presumiblement, la caserna del Conde-Duque, l’arquitectura del qual es dibuixa el fons de la composició. La inclusió en l’escena d’una dona i d’un frare és un tret de versemblança en la construcció de l’escena, perquè les dones s’havien afegit a la lluita i van ser també víctimes de la repressió i, perquè aquella nit va ser afusellat, l'eclesiàstic Francisco Gallego y Dàvila .

PowerPoint Presentation:

La figura de l’home amb els braços en creu es relaciona amb la crucifixió de Jesús, alhora que els colors groc i blanc, símbols heràldics del papa, simbolitzen l'Església, mentre que la llum és una metàfora de l’assistència divina als represàlies. No se sap quina va ser la funció dels quadres pintats per Goya . Algunes hipòtesis suggereixen que havien de servir com a decoració d’un arc de triomf aixecat amb motiu del retorn de Ferran VII al tron d’Espanya, o bé per commemorar el Dos de Maig. Retrat de Ferran VII amb mantell real (1814)

Models i influències:

Models i influències Goya s’acosta a l’esperit de denúncia de la guerra i de l’invasor francès que ja havia tractat en la sèrie de gravats Els desastres de la guerra (1810-18129). Per a la seva representació, el pintor aragonès recull l’herència de la cruesa dels martiris de sants pròpia de la tradició barroca, fent un ús dramàtic del clarobscur de la pintura espanyola i italiana del segle XVII. Alhora, converteix la imatge heroica característica del Neoclassicisme ( El jurament dels Horacis de David ) en icona romàntica dels qui lluiten per la llibertat. Des del punt de vista compositiu i temàtic, aquest quadre va influir sobre L’afusellament de Maximilià de Manet i La matança de Corea de Picasso , artista que també denuncia els horrors de la guerra en moltes altres obres, la més famosa de les quals és Guernica . Desastre núm. 9 (c. 1810) E. Manet: L’afusellament de Maximilià (1863) P. Picasso: La matança de Corea (1951).

authorStream Live Help