costumul in epoca antica

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide 1:

COSTUMUL IN ANTICHITATE Modulul 7 – “Costume si stiluri vestimentare” Clasa a XII-a, liceu, zi Specializarea: tehnician designer vestimentar Prof. Ing. Darie Liliana Camelia C .S.E.I. SUCEAVA

Slide 2:

EGIPTUL ANTIC Ve ş mintele vechilor egipteni s-au adaptat climei calde din ţă rile lor. Ca ş i coafura sau bijuteriile, ele reflect ă condi ţ ia celui care le poart ă : ţă ran, func ţ ionar, persoan ă de vaz ă … Ţesătura cea mai folosită la început a fost inul . Bumbacul a fost cultivat numai începând cu sec. a l III –lea d.H. T oate ţesăturile aveau culoarea albă, albul având caracter sacru, simbolizând puritatea şi curăţenia. Îmbrăcămintea principală era senti -ul, un şal îngust înfăşurat în jurul coapselor ca un fel de fustă scurtă drapată sau plisată.

Slide 3:

Caracteristic pentru egipteni era faptul că aveau aproape tot timpul pieptul descoperit . Femeile purtau parul impletit, rochia foarte stransa pe trup, care-i lasa sanii goi. Chiar si marile doamne purtau rochii cu bretele care lasau sanii descoperiti. Colierul lat este un pieptar. Coafura femeilor era din par lung – impletit sau strans intr-o legatura in jurul fruntii.

Slide 4:

Faraonul avea un senti ornamentat curaze dispuse orizontal, de culori galben, bleu şi verde. Mai avea în plus un triunghi brodat ori ţesut în aur, plasat în faţă. Pentru a se putea distinge, faraonul purta pe cap o mitră (o basma de pânză vărgată) şi o diademă pe frunte cu semnul soarelui sau al şoimului. Faraonii erau imbracati cu o tunica larga si aproape transparenta, in partea dreapta purtand o tiara. In picioare purtau sandale . Coafura lor, numita neme , se ridica mereu deasupra unei cobre asezata pe frunte.

Slide 5:

Popor de cuceritori, dotat cu spirit militar şi cu orgoliul autorităţii, romanii au avut în acelaşi timp şi sentimentul grandorii. Cu respectul pentru normele organizate şi ale existenţei urbane, pentru rigorile disciplinei şi igienei, romanii au lăsat lumii moderne un mod superior de existenţă. În secolul I î.H. civilizaţia romană era înfloritoare.Ţesutul din lână şi in devine o activitate manufacturieră dezvoltată . Bumbacul se importă din India, iar mătasea din China. Costumul romanilor va fi influenţat ca stil de cel din Grecia, cu deosebirea că va fi mai diferenţiat pe sexe. ROMA ANTICĂ

Slide 6:

Toga – veşmânt reprezentativ al romanilor – era realizată dintr-o bucată de stofă de lână groasă, tăiată în formă de elipsă, al cărei diametru putea ajunge până la 6m. Pentru a face distincţie între ranguri toga era în diferite culori . Toga împăratului avea culoarea roşie, a generalilor era din purpură, cu broderii aurite. Toga era interzisă ţăranilor, muncitorilor şi sclavilor. Spre sfârşitul imperiului toga va decădea, fiind un veşmânt incomod şi greu, preluându-i locul tunica. Tunica era strânsă în talie cu o centură, care era obligatorie pentru soldaţi. Se purta fără mâneci, dar şi cu mâneci lungi sau scurte. Lungimea ei oscila între genunchi şi gleznă. În perioada de stăpânire a lui Augustus a fost introdus pantalonul coleson, care era purtat şi de împărat. Acest pantalon (trei sferturi) a fost adoptat în timpul lui Traian de toţi militarii şi de cea mai mare parte a populaţiei.

Slide 7:

Femeile purtau stola , un fel de rochie cu m â neci plisate sau brodate ş i palla , un fel de pelerin ă elegant ă , care putea fi aranjat ă prin drapare, ob ţ in â ndu-se un voal ce putea acoperi capul. Încălţămintea Femeile purtau pantofi coloraţi , iar în casă papuci. Bijuteriile erau destul de multe: diademe, cercei, coliere, brăţări, agrafe, ace lungi pentru păr. Fecioarelor le era interzis să poarte veşminte ornamentate şi bijuterii.

Slide 8:

COAFURI ROMANE COAFURI ROMANE Coafura în timpul republicii era foarte simplă, părul fiind aranjat cu cărare pe mijlocul capului şi un coc pe ceafă. În epoca imperială, însă, coafura devine mai elegantă, mai variată şi mai complicată.

Slide 9:

Solda ţ ii romani purtau c ăş ti cu panaj dublu, o tunic ă din piele, o plato şă peste tunic ă , iar pentru ap ă rare aveau un scut oval sau dreptunghiular. Comandan ţ ii purtau o manta majestuoas ă . Pantalonii erau scur ţi ş i largi. Ofi ţ erii erau î nc ă l ţ a ţ i cu pantofi , iar solda ţ ii aveau sandale fixate cu curele.

Slide 10:

GRECIA ANTICĂ Civilizaţia şi cultura Greciei antice a constituit pentru Europa un adevarat model. Pentru păturile de jos veşmântul era sumar, iar clasele superioare aveau costumul drapat în diverse forme. Demnitarii, oratorii şi artiştii purtau o tunică lungă până la gleznă. În general această piesă a fost considerată haină de ceremonie . Peste tunică se purta himationul , o pelerină care avea forma unui şal. Acesta putea fi purtat şi fără tunică, direct pe piele. Himationul era fomat dintr-o bucată de ţesătură (stofă) dreptunghiulară (2,90x1,80m), acoperind corpul ca un văl.

Slide 11:

Femeile purtau tot o tunică de lână, denumită peplos sau peplum , care era realizată dintr-o ţesătură dreptunghiulară fixată la umăr cu ace . În perioada homerică peplosul era aranjat asimetric în partea dreaptă şi necusut pentru a obţine o deschizătură, iar în talie era fixat cu un cordon. Garderoba femeilor mai cuprindea umbrele, evantaie, poşete, sutiene, piepteni din fildeş sau os, oglinzi de bro n z sau din argint, depilatoare, parfumuri şi coloranţi de păr. Coafurile erau destul de complicate dar elegante.

Slide 12:

ROCHII EGIPTENE

Slide 13:

Sandalele erau singura încălţăminte, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei.