KEMAHIRAN ASAS KAUNSELING 2

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

slide 1:

http://notappismpsejarah.blogspot.my/ :: TUTORIAL BERSAMA MISS SEFIAH ::

slide 2:

KONSEP GURU BIASA Guru yang tidak mendapat latihan khusus dalam bimbingan dan kaunseling seperti: • Guru mata pelajaran akademik • Guru non-akademik

slide 3:

Perasaan jiwa yang kuat seperti sedih gembira takut dan lain-lain. Keperibadian peribadi perangai tingkah laku dll

slide 5:

Lebih banyak luangkan masa Banyak masa diluangkan berbanding guru bimbingan dan kaunseling sekaligus dapat mengenalpasti murid yang bermasalah dan masalah yang dihadapinya. Peka dengan perubahan diri murid.

slide 6:

Mengenali murid Guru biasa lebih mengenali latar belakang murid contohnya guru kelas : Dapat mencari punca masalah yang dihadapi oleh murid.

slide 7:

Keselesaan murid Murid lebih selesa untuk menceritakan sebarang masalah yang wujud kepada guru biasa berbanding guru bimbingan dan kaunseling.

slide 8:

Hubungan repo dengan murid Hubungan baik yang dibina memebri ruang kepada murid untuk menerima nasihat atau cadangan yang diberikan oleh guru atas dasar kepercayaan.

slide 9:

Penerapan dalam konteks pembelajaran Tindakan untuk mengatasi atau memperbaiki masalah yang dihadapi oleh murid boleh dilakukan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran PP. Contoh: Murid pemalu Murid hyper-aktif

slide 10:

Peranan yang boleh dimainkan oleh guru : Membantu murid membuat penyeseuaian dalam peribadi sosial emosi akademik perkembangan mental dan akhlak Membantu murid dalam konteks pembelajaran Membantu murid membuat keputusan rasional Bekerjasama dengan ibu bapa dalam mengawasi perkembangan murid. Bekerjasama dengan guru bimbingan dan kaunseling

slide 11:

 Mata pelajaran diberi keutamaan  Keputusan ujian menentukan aras potensi pencapaian dlm mata pelajaran  Gred merupakan fungsi penilaian bagi pembelajaran mata pelajaran sahaja. CIRI PERANAN GURU BIASA CIRI PERANAN GURU KAUNSELING  Pembentukan personaliti dititikberatkan.  Keputusan ujian menunjukkan keperluan peribadi pelbagai halangan untuk membuat penyesuaian diri.  Hanya murid yg dpt mempelajari m/p akan berjaya ke tahap yg tinggi.  Gred menunjukkan pelbagai jenis pencapaian selaian pencapaian m/p misalnya pencapaian sosial psikologi estetik dll  Pelbagai cara utk mencapai kejayaan bg pelbagai kecerdasan amatlah penting.

slide 12:

 Tidak banyak temu bual secara peribadi dilakukan dengan murid kecuali tentang masalah akademik.  Jarang merujuk kpd kaunselor guru lain tentang kemajuan murid CIRI PERANAN GURU BIASA CIRI PERANAN GURU KAUNSELING  Masalah murid sering dibincangkan bersama kaunselor dgn guru lain.  Tidak byk lawatan ke rumah dilakukan jarang mengadakan pertemuan dgn ibu bapa.  Melakukan lawatan ke rumah menjemput ibu bapa untuk menghadiri perjumpan di sekolah.  Beberapa temu bual secara individu diadakan bg menyelesaikan masalah peribadi dan masalah akademik.  Kurang sensitif terhadap emosi murid.  Sentiasa sensitif trhdp emosi keseluruhan murid di bilik darjah emosi murid secara individu.

slide 13:

PERANAN GURU BIASA DALAM PERKHIDMATAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING

slide 14:

MENOLONG PELAJAR Membuat penyesuaian peribadi sosial emosi akademik perkembangan mental dan akhlak. Dalam pelajaran matlamat pelajaran cara belajar peraturan dan kepentingan subjek. Menyediakan perancangan persekolahan sesuai dgn kebolehan minat dan perkembangan. Kesedaran di peringkat awal tentang kepentingan subjek. Proses menyelesaikan masalah pembelajaran. Membuat keputusan yang rasional.

slide 15:

Membentuk tabiat kerja yg baik hargai kerja dan membina personaliti yang sempurna pada pelajar. Bekerjasama dengan ibu bapa dalam mengawasi perkembangan pelajar. Mengisikan Kad 001 dan Kad 002. Bekerjasama dengan guru bimbingan dan kaunseling mengendalikan program Bimbingan dan Kaunseling. Merujuk kpd. Guru Bimbingan dan Kaunseling ttg pelajar yg memerlukan pertolongan profesional.

slide 16:

JENIS BIMBINGAN INDIVIDU KELOMPOK

slide 17:

BIMBINGAN INDIVIDU COTTLE DOWNIE 1970 Proses perbincgan seorang kaunselor dan seorang klien. Kaunselor menolong klien memahami diri dan menerima masalah. Hasil klien membuat pertimb. dan mengambil keputusan daripada pilihan- pilihan penyelesaian masalah. BLACKHMA 1977 Hubungan kerjasama yg unik antara seorang kaunselor dan seorang klien. Hasil klien diberi peluang menghayati berfikir dan berubah mengikut cara yg memberinya manfaat. SHERTZER STONE 1981 Proses interaksi menyediakan hubungan brmakna antara diri dgn persekitaran. Hasil Pencapaian matlamat nilai2 untuk tingkah laku pada masa kelak.

slide 18:

Bimbingan Secara Individu Di Peringkat Sekolah  Proses perhubungan bersemuka.  Antara seorang pelajar dgn seorang guru bimbingan.  Menyediakan peluang situasi temu bual.  Bertujuan mengenalpasti masalah dan membuat pilihan daripada alternatif yg disarankan.  Supaya dapat membantu pelajar menyelesaikan masalah diri sendiri.

slide 19:

BIMBINGAN INDIVIDU C.A. MAHLER E.CALDWELL Group Counselling in Secondary Schools. Proses sosial –masalah perkembangan dan sikap pelajar –di bawah keadaan terkawal. Isi kandungan :- Keperluan dan minat bersama CARL ROGERS 1970 Orientasi permasalahan Proses pemulihan. Tujuan :- Merasionalisasikan setiap peljr mengikut kehendak kumpulan. DYER VOCIND 1973 Perubahan sosial dan psikologi setiap org. individu. Mengubah tingkah laku + pengalaman dgn individu lain + persekitaran.

slide 20:

Bimbingan Secara Kelompok Di Peringkat Sekolah  Proses mencari alternatif.  Membantu sekumpulan pelajar yang menghadapi masalah yang serupa.  Dalam bidang akademik atau sosial

slide 21:

Peringkat2 Asas Bimbingan Secara Kelompok 1. Mengenalpasti dan membentuk kumpulan serta objektif. 2. Sesi sumbangsaran brainstorming : a Orientasi dan pendedahan diri. b Konflik dan pertentangan. c Perkembangan hubungan yang rapat / integrasi. d Mengusulkan alternatif penyelesaian masalah. e Membuat keputusan berdasarkan rumusan. 3. Tindakan susulan.

slide 22:

DISEDIAKAN OLEH : Never walk Alone....... hahahaha Sekian Terima Kasih Jumpa Lagi..ISLAM ITU INDAH… http://notappismpsejarah.blogspot.my/ :: TUTORIAL BERSAMA MISS SEFIAH ::

authorStream Live Help