PENGENALAN KEPADA HIV

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

slide 2:

• DOUGLAS DAVID • MAZLINAH MOHD. DAYANG • SITI FIRONIKA • DANIEL GEORGE TINGKAH LAKU BERTANGGUNGJAWAB PENANGGUHAN HUBUNGAN SEKS HIV/AIDS PENGETAHUAN ASAS TENTANG HIV/AIDS PENJAGAAN DAN SOKONGAN

slide 3:

HIV  HIV bermaksud Human Immunodeficiency Virus.  HIV merupakan retrovirus.  Seseorang yang HIV positif Pembawa HIV tetapi tidak menunjukkan sebarang tanda dan gejala juga boleh mengangkiti orang lain.

slide 4:

AIDS  Bermaksud Acquired Immunodeficiency Syndrome.  Bukan sejenis penyakit – perigkat terakhir bagi seseorang yang telah dijangkiti oleh virus HIV.  Dalam peringkat ini sistem pertahanan tubuh pesakit akan diserang dan dimusnahkan oleh virus HIV.  Biasanya seseorang pesakit AIDS mati disebabkan penyakit biasa seperti demam.

slide 5:

test your knowledge of HIV/AIDS

slide 6:

Penjagaan dansokongan Sokongan Sokongan emosi Sokongan Fizikal

slide 7:

Memberi sokongan emosi  Kongsi perasaan bersikap jujur dan terbuka.  Galakkan pesakit meluahkan perasaannya.  Tanya pesakit apa yang diharapkannya dan beritahu anda harapannya  Berikan sokongan dan pujian.  Tanya mereka cara mereka menjalankan perkara rutin harian seperti persediaan makanan dan menyuci pakaian.  Berikan galakan apabila pesakit marah dan ingin menangis.  Nasihatkan pesakit agar menjaga kesihatan berehat dan meminta bantuan jika perlu.  Pesakit biasanya berasa takut marah tidak berdaya sedih dan sunyi. Yakinkan pesakit bahawa anda sentiasa bersedia membantu mendengar dan berbincang dengannya.

slide 8:

Memberisokonganfizikal  Hilang selera makan : tanya pesakit apa yang dia suka makan dan minum bila dan berapa banyak. Kerap makan bersama pesakit.  Rasa loya dan muntah : hidangan kecil dan kurang lemak dapat mengurangkan muntah. Galakkan pesakit banyak minum antara waktu makan. Beri perhatian kepada masa berlakunya rasa loya dan elakkan daripada memberi makanan pada masa ini. Gunakan sarung tangan untuk membersihkan kesan muntah.  Kurang cecair : jika pesakit mengalami dehidrasi dia kehilangan banyak cecair badan. Berikan cecair tambahan apabila ini berlaku.  Keletihan : galakkan pesakit melakukan aktiviti ringan dan banyak berehat. Sediakan kerusi dalam bilik mandi supaya pesakit dapat mandi sambil duduk jika perlu.

slide 9:

 Penjagaan kulit : ubah kedudukan tidur untuk mencegah bisul pressure sore. Galakkan pesakit duduk atau berjalan sedikit. Bersihkan bisul tetapi gunakan sarung tangan jika bisul terdedah. Gunakan losyen untuk melembutkan kulit kering.  Kekeliruan dan kemerosotan ingatan : AIDS dan kepiluan mempengaruhi otak serta menyebabkan kekeliruan. Pamerkan jam dan takwim serta ingatkan pesakit tentang hari masa dan tempat mereka berada. Pastikan langkah keselamatan diambil.

slide 10:

DISEDIAKAN OLEH :  DOUGLAS DAVID  DANIEL DAVID  MAZLINAH MOHD. DAYANG  SITI FIRONIKA ABD RAHMAN

authorStream Live Help