Presentation3anca CTMV

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

  TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE CRACIUN DIN ZONA VĂII JIULUI 3. Tăiatul porcului Elev:Brancoveanu Anca Prof.Postolache Dumitrita CTMV VULCAN :

TRADI ŢII ŞI OBICEIURI DE CRACIUN DIN ZONA VĂII JIULUI 3. Tăiatul porcului Elev: Brancoveanu Anca Prof.Postolache Dumitrita CTMV VULCAN INFORMATICA ON-LINE Tip de proiect: NAŢIONAL Coordonator proiect : Prof. KISS IOSIF-COSMIN

La 20 decembrie, în ziua Sfântului Ignatie, Episcopul Antiohiei, românii taie porcii. Şi înaintea venirii lui Hristos erau tăiaţi porcii, tot în acea zi, dar romanii aduceau acest sacrificiu zeului Saturn. Acum românii îi sacrifică pentru îndestularea gospodăriilor în zilele de sărbătoare care urmează. :

La 20 decembrie, în ziua Sfântului Ignatie, Episcopul Antiohiei, românii taie porcii. Şi înaintea venirii lui Hristos erau tăiaţi porcii, tot în acea zi, dar romanii aduceau acest sacrificiu zeului Saturn. Acum românii îi sacrifică pentru îndestularea gospodăriilor în zilele de sărbătoare care urmează.

Momârlanii păstrează acest obicei al tăierii porcului în ziua de ,,Ignat’’, având argumente puternice în acest sens: carnea se păstrează mai bine şi grăsimea nu se râncezeşte. Cu ocazia tăierii porcului momârlanii urmăresc anumite semne, care le indică felul cum va fi iarna. După grosimea splinei apreciează ,,greutatea’’ iernii.:

Momârlanii păstrează acest obicei al tăierii porcului în ziua de ,,Ignat’’, având argumente puternice în acest sens: carnea se păstrează mai bine şi grăsimea nu se râncezeşte. Cu ocazia tăierii porcului momârlanii urmăresc anumite semne, care le indică felul cum va fi iarna. După grosimea splinei apreciează ,,greutatea’’ iernii.

Dacă splina este uniformă, atunci iarna este la fel de blândă sau geroasă de la început până la sfârşit. În schimb, dacă splina este mai groasă la capătul dinainte se consideră că iarna este mai grea la început şi invers. De obicei, tăiatul porcului se încheie cu ,,pomana porcului’’, masă la care participă întreaga familie şi cei care i-au dat acesteia ajutor. Cei care postesc renunţă la acest festin. . Dacă splina este uniformă, atunci iarna este la fel de blândă sau geroasă de la început până la sfârşit. În schimb, dacă splina este mai groasă la capătul dinainte se consideră că iarna este mai grea la început şi invers. De obicei, tăiatul porcului se încheie cu ,,pomana porcului’’, masă la care participă întreaga familie şi cei care i-au dat acesteia ajutor. Cei care postesc renunţă la acest festin. :

Dacă splina este uniformă, atunci iarna este la fel de blândă sau geroasă de la început până la sfârşit. În schimb, dacă splina este mai groasă la capătul dinainte se consideră că iarna este mai grea la început şi invers. De obicei, tăiatul porcului se încheie cu ,,pomana porcului’’, masă la care participă întreaga familie şi cei care i-au dat acesteia ajutor. Cei care postesc renunţă la acest festin. . Dacă splina este uniformă, atunci iarna este la fel de blândă sau geroasă de la început până la sfârşit. În schimb, dacă splina este mai groasă la capătul dinainte se consideră că iarna este mai grea la început şi invers. De obicei, tăiatul porcului se încheie cu ,,pomana porcului’’, masă la care participă întreaga familie şi cei care i-au dat acesteia ajutor. Cei care postesc renunţă la acest festin.

Timp de 40 de zile înainte de sărbători, creștinii respectă Postul Crăciunului, care se încheie în seara de Crăciun după liturghie. Tăierea porcului în ziua de Ignat (la 20 decembrie) este un moment important ce anticipeaza Crăciunul. Pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi: cârnații, chișca, toba, răciturile, sarmalele, caltaboșul și nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun. :

Timp de 40 de zile înainte de sărbători , creștinii respectă Postul Crăciunului , care se încheie în seara de Crăciun după liturghie . Tăierea porcului în ziua de Ignat (la 20 decembrie ) este un moment important ce anticipeaza Crăciunul . Pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi : cârnații , chișca , toba , răciturile , sarmalele , caltaboșul și nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun .

PowerPoint Presentation:

Sa-l asteptam pe Mos Craciun !