Presentation2GIORGI CTMV

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

  TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE CRACIUN DIN ZONA VĂII JIULUI Piţărăii Elev:Rad Giorgiana Prof.Postolache D CTMV VULCAN :

TRADI ŢII ŞI OBICEIURI DE CRACIUN DIN ZONA VĂII JIULUI Piţărăii Elev:Rad Giorgiana Prof.Postolache D CTMV VULCAN INFORMATICA ON-LINE Tip de proiect: NAŢIONAL Coordonator proiect : Prof. KISS IOSIF-COSMIN

PowerPoint Presentation:

" Pitaraii" din Valea Jiului, primii vestitori ai Nasterii Domnului

În ajunul Crăciunului în satele Văii Jiului: Cimpa, Jieţ, Maleia, Slătinioara, Surduc, Dâlja, Livezeni se desfăşoară un obicei numit ,,Piţărăii’’. Acesta este numit de Lazăr Şăineanu ,,obiceiul de a umbla cu colindul’’, iar de Ioan Lascu ,,colindul în colectiv’’. Piţărăii se adună într-un loc anume din sat (de regulă la intrarea în sat). Ei sunt îmbrăcaţi în costume populare şi au ,,steaguri’’, care nu sunt altceva decât nişte ,,boate’’ împodobite cu panglici şi ciucuri viu coloraţi, baticuri şi clopoţei. ,,Steagurile’’ sunt purtate în faţă de feciori necăsătoriţi, de obicei, cu vârste cuprinse între 16-19 ani. :

În ajunul Crăciunului în satele Văii Jiului: Cimpa, Jieţ, Maleia, Slătinioara, Surduc, Dâlja, Livezeni se desfăşoară un obicei numit ,,Piţărăii’’. Acesta este numit de Lazăr Şăineanu ,,obiceiul de a umbla cu colindul’’, iar de Ioan Lascu ,,colindul în colectiv’’. Piţărăii se adună într-un loc anume din sat (de regulă la intrarea în sat). Ei sunt îmbrăcaţi în costume populare şi au ,,steaguri’’, care nu sunt altceva decât nişte ,,boate’’ împodobite cu panglici şi ciucuri viu coloraţi, baticuri şi clopoţei. ,,Steagurile’’ sunt purtate în faţă de feciori necăsătoriţi, de obicei, cu vârste cuprinse între 16-19 ani.

Numărul steagurilor poate varia între două şi cinci. Feciorii purtau aceste steaguri timp de doi sau trei ani până la încorporare. Acum acest lucru este în schimbare, datorită faptului că încorporarea feciorilor nu mai este obligatorie. Piţărăii pleacă în procesiune imediat după răsăritul soarelui. Când ajung la casele ei în alai. Tinerii satului se pregătesc tot anul pentru piţărăi, fiecare încercând să aducă în ajunul Crăciunului un steag cât mai impresionant. Sub numele de piţărăi mai există obiceiuri de iarnă şi în alte părţi ale ţării, însă etnologii care au studiat piţărăii din Valea Jiului spun că originile procesiunii de aici vin de la dacii liberi care trăiau pe aceste locuri cu 2000 de ani în urmă, iar momârlanii sunt mândri că pot duce mai departe, an de an, acesată moştenire unică.   :

Numărul steagurilor poate varia între două şi cinci. Feciorii purtau aceste steaguri timp de doi sau trei ani până la încorporare. Acum acest lucru este în schimbare, datorită faptului că încorporarea feciorilor nu mai este obligatorie. Piţărăii pleacă în procesiune imediat după răsăritul soarelui. Când ajung la casele ei în alai. Tinerii satului se pregătesc tot anul pentru piţărăi, fiecare încercând să aducă în ajunul Crăciunului un steag cât mai impresionant. Sub numele de piţărăi mai există obiceiuri de iarnă şi în alte părţi ale ţării, însă etnologii care au studiat piţărăii din Valea Jiului spun că originile procesiunii de aici vin de la dacii liberi care trăiau pe aceste locuri cu 2000 de ani în urmă, iar momârlanii sunt mândri că pot duce mai departe, an de an, acesată moştenire unică.

Piţărăii colindă prin tot satul până ajung în capătul acestuia. De obicei, când se întâmplă acest lucru, se şi înserează, iar tinerii se întorc la casele lor, aşteptând colindătorii cu steaua. Potrivit credinţei populare piţărăii pot umbla liberi prin casele şi curţile gospodarilor, pentru că ei sunt purtători de noroc şi fericire. Referitor la originea piţărăilor şi a steagurilor părerile sunt împărţite. Un lucru este foarte clar: acest obicei datează de pe vremea daco-romanilor. Preotul Jura Marcu susţinea următoarele: ,,Conform unei legende, piţărăii ar semnifica primirea de către strămoşii noştri daci a legiunilor romane care au trecut prin aceste locuri prin pasul Vulcan şi au staţionat pe locul numit Băni, unde au fondat un castru roman, o aşezare romană’’. Aceeaşi părere o împărtăşesc şi scriitorii Ioan Lascu şi Ioan Dan Bălan.:

Piţărăii colindă prin tot satul până ajung în capătul acestuia. De obicei, când se întâmplă acest lucru, se şi înserează, iar tinerii se întorc la casele lor, aşteptând colindătorii cu steaua. Potrivit credinţei populare piţărăii pot umbla liberi prin casele şi curţile gospodarilor, pentru că ei sunt purtători de noroc şi fericire. Referitor la originea piţărăilor şi a steagurilor părerile sunt împărţite. Un lucru este foarte clar: acest obicei datează de pe vremea daco-romanilor. Preotul Jura Marcu susţinea următoarele: ,,Conform unei legende, piţărăii ar semnifica primirea de către strămoşii noştri daci a legiunilor romane care au trecut prin aceste locuri prin pasul Vulcan şi au staţionat pe locul numit Băni, unde au fondat un castru roman, o aşezare romană’’. Aceeaşi părere o împărtăşesc şi scriitorii Ioan Lascu şi Ioan Dan Bălan.

PowerPoint Presentation:

Ajunul Crăciunului aduce în casele momârlanilor din Valea Jiului un obicei vechi de când lumea, la care participă tot satul, după o tradiţie ce se pierde în vremea dacilor liberi.Colindul piţărăilor este o procesiune a întregii comunităţi, condusă de feciori cu steaguri împodobite .

authorStream Live Help