Presentation1ELA CTMV

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

  TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE CRACIUN DIN ZONA VĂII JIULUI Colindatul cu steaua Elev: Zorzoana Ela Maria prof.Postolache D CTMV VULCAN:

TRADI ŢII ŞI OBICEIURI DE CRACIUN DIN ZONA VĂII JIULUI Colindatul cu steaua Elev: Zorzoana Ela Maria prof.Postolache D CTMV VULCAN INFORMATICA ON-LINE Tip de proiect: NAŢIONAL Coordonator proiect : Prof. KISS IOSIF-COSMIN

În tradiţiile sărbătorilor de iarnă, în sânul familiei este mult basm, poezie şi dragoste. Cine vrea să cunoască sufletul românului, să intre în casa lui, mai ales iarna! Va vedea atunci cum el se închină cu faţa la Răsărit, de unde vine lumina şi că îşi face semnul crucii înainte şi după mâncare. Acestea arată că românul este credincios. Credinţa şi-o manifestă cu mai multă tărie de sărbători. Printre ele Crăciunul, adică Naşterea Domnului Iisus Hristos şi Anul Nou reprezintă momente speciale din viaţa sa. :

În tradiţiile sărbătorilor de iarnă, în sânul familiei este mult basm, poezie şi dragoste. Cine vrea să cunoască sufletul românului, să intre în casa lui, mai ales iarna! Va vedea atunci cum el se închină cu faţa la Răsărit, de unde vine lumina şi că îşi face semnul crucii înainte şi după mâncare. Acestea arată că românul este credincios. Credinţa şi-o manifestă cu mai multă tărie de sărbători. Printre ele Crăciunul, adică Naşterea Domnului Iisus Hristos şi Anul Nou reprezintă momente speciale din viaţa sa.

Suntem un popor bogat spiritual. Aproape toate obiceiurile şi tradiţiile de iarnă se desfăşoară între 20 decembrie şi 8 ianuarie. Multe tradiţii şi obiceiuri de o rară frumuseţe şi de o deosebită valoare spirituală, sunt concentrate în jurul celor două mari sărbători amintite anterior. Am moştenit de la strămoşii noştri romani sărbătoarea Anului Nou împodobită cu multe datini, la care s-au adăugat poezia şi legendele păstorilor daci din Munţii Carpaţi.:

Suntem un popor bogat spiritual. Aproape toate obiceiurile şi tradiţiile de iarnă se desfăşoară între 20 decembrie şi 8 ianuarie . Multe tradiţii şi obiceiuri de o rară frumuseţe şi de o deosebită valoare spirituală, sunt concentrate în jurul celor două mari sărbători amintite anterior. Am moştenit de la strămoşii noştri romani sărbătoarea Anului Nou împodobită cu multe datini, la care s-au adăugat poezia şi legendele păstorilor daci din Munţii Carpaţi .

Colindatul cu steaua ,,Mersul cu steaua’’ la Crăciun, cum este denumit în satele de ţărani din estul Văii Jiului, este un vechi obicei la îndemâna copiilor, obicei parcă anume creat pentru vârsta lor fragedă, iar colindele sunt pe măsura vocilor lor cristaline. Odată ce se lasă Postul Crăciunului, copiii încep a se vânzoli în dreapta şi în stânga, căutându-şi tovarăşi de ceată pentru umblatul cu steaua. De obicei o ceată este alcătuită din trei copii. Pe toată durata postului învaţă colindele, fac repetiţii, pregătindu-şi totodată recuzita necesară colindatului. Steaua, după ce a fost confecţionată, este bogat împodobită cu hârtii colorate, de mai multe nuanţe. Pe partea interioară se fixează un mic clopoţel, care va suna la cea mai mică mişcare a stelei. Stelei i se ataşează un băţ de sprijin, bogat ornamentat. Pe cele două feţe centrale ale corpului propriu-zis al stelei se aplică iconiţe cu teme religioase, nelipsind iconiţele specifice sărbătorii Naşterii Mântuitorului. Cel de-al doilea copil din ceată poartă un topor din lemn, având în loc de muchie o coadă încovoiată ce se termină cu un vârf ascuţit cu concavitatea spre partea inferioară. Acest toporaş este prevăzut cu o coadă mai lungă din lemn, care face ca toporul să ajungă aproape la înălţimea colindătorului. :

Colindatul cu steaua ,,Mersul cu steaua’’ la Crăciun, cum este denumit în satele de ţărani din estul Văii Jiului, este un vechi obicei la îndemâna copiilor, obicei parcă anume creat pentru vârsta lor fragedă, iar colindele sunt pe măsura vocilor lor cristaline. Odată ce se lasă Postul Crăciunului, copiii încep a se vânzoli în dreapta şi în stânga, căutându-şi tovarăşi de ceată pentru umblatul cu steaua. De obicei o ceată este alcătuită din trei copii. Pe toată durata postului învaţă colindele, fac repetiţii, pregătindu-şi totodată recuzita necesară colindatului. Steaua, după ce a fost confecţionată, este bogat împodobită cu hârtii colorate, de mai multe nuanţe. Pe partea interioară se fixează un mic clopoţel, care va suna la cea mai mică mişcare a stelei. Stelei i se ataşează un băţ de sprijin, bogat ornamentat. Pe cele două feţe centrale ale corpului propriu-zis al stelei se aplică iconiţe cu teme religioase, nelipsind iconiţele specifice sărbătorii Naşterii Mântuitorului. Cel de-al doilea copil din ceată poartă un topor din lemn, având în loc de muchie o coadă încovoiată ce se termină cu un vârf ascuţit cu concavitatea spre partea inferioară. Acest toporaş este prevăzut cu o coadă mai lungă din lemn, care face ca toporul să ajungă aproape la înălţimea colindătorului.

Pe toată suprafaţa toporului şi a cozii este aplicată de asemenea hârtie colorată. De bărbia toporului, printr-un orificiu, este legat un mic clopoţel. Din loc în loc, pe băţ sunt aplicaţi franjuri din hârtie colorată, în nuanţe diferite. Cel de-al treilea copil poartă un băţ de înălţimea lui, împodobit în acelaşi mod ca toate beţele folosite la colindat. Mai are şi un clopoţel ce vesteşte sosirea colindătorilor. În timpul colindatului se loveşte duşumeaua cu beţele, clopoţeii transmiţând în jur clinchetul lor. Colindatul începe în seara de Ajun a Crăciunului, de obicei, după ce piţărăii încep să se risipească după ce ajung în punctul terminus al satului.:

Pe toată suprafaţa toporului şi a cozii este aplicată de asemenea hârtie colorată. De bărbia toporului, printr-un orificiu, este legat un mic clopoţel. Din loc în loc, pe băţ sunt aplicaţi franjuri din hârtie colorată, în nuanţe diferite. Cel de-al treilea copil poartă un băţ de înălţimea lui, împodobit în acelaşi mod ca toate beţele folosite la colindat. Mai are şi un clopoţel ce vesteşte sosirea colindătorilor. În timpul colindatului se loveşte duşumeaua cu beţele, clopoţeii transmiţând în jur clinchetul lor. Colindatul începe în seara de Ajun a Crăciunului, de obicei, după ce piţărăii încep să se risipească după ce ajung în punctul terminus al satului.

Seara se colindă la casele mai apropiate, urmând ca la restul caselor să se colinde în ziua de Crăciun. Strădania copiilor este răsplătită cu mere, cozonaci, chiar şi cu sume de bani, spre bucuria lor. Fiind vorba de evocarea Naşterii Mântuitorului, în colindele de Crăciun nu poate lipsi Troparul Naşterii, colindă de început a copiilor, cunoscută sub numele de ,,Naşterea’’. Este o colindă înălţătoare, după care urmează alte colinde dragi creştinilor: ,,Astăzi s-a născut Hristos’’, ,,Trei păstori’’, ,,O, ce veste minunată!’’:

Seara se colindă la casele mai apropiate, urmând ca la restul caselor să se colinde în ziua de Crăciun. Strădania copiilor este răsplătită cu mere, cozonaci, chiar şi cu sume de bani, spre bucuria lor. Fiind vorba de evocarea Naşterii Mântuitorului, în colindele de Crăciun nu poate lipsi Troparul Naşterii, colindă de început a copiilor, cunoscută sub numele de ,,Naşterea’’. Este o colindă înălţătoare, după care urmează alte colinde dragi creştinilor: ,,Astăzi s-a născut Hristos’’, ,,Trei păstori’’, ,,O, ce veste minunată!’’