Τα Πάθη και η Ανάσταση του Χριστού

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

Η ζωή και τα πάθη του Χριστού

Ενώ ο Χριστός δίδασκε πήρε μήνυμα από τις αδελφές Μαρία και Μάρθα ότι ο Λάζαρος ήταν ετοιμοθάνατος.:

Ενώ ο Χριστός δίδασκε πήρε μήνυμα από τις αδελφές Μαρία και Μάρθα ότι ο Λάζαρος ήταν ετοιμοθάνατος.

Ο Χριστός είπε στους μαθητές του ότι η αρρώστια αυτή δε θα καταλήξει σε θάνατο. Αφού πέρασαν δυο μέρες τότε τους είπε: «Ο φίλος μου ο Λάζαρος κοιμήθηκε. Πάμε να τον ξυπνήσω».:

Ο Χριστός είπε στους μαθητές του ότι η αρρώστια αυτή δε θα καταλήξει σε θάνατο. Αφού πέρασαν δυο μέρες τότε τους είπε: «Ο φίλος μου ο Λάζαρος κοιμήθηκε. Πάμε να τον ξυπνήσω». Όταν έφτασαν ο Λάζαρος είχε ήδη πεθάνει. Η Μαρία έπεσε στα πόδια του και έκλαιε. Μαζί της έκλαιγαν και όλοι οι άλλοι. Η σκηνή αυτή συγκίνησε τον Χριστό, που δάκρυσε κι Αυτός.

Ο Χριστός είπε να κυλήσουν την πέτρα. Αλλά η Μάρθα δίστασε και του είπε: «Κύριε, πέρασαν τώρα τέσσερις μέρες και θα μυρίζει». «Εγώ είμαι η Ανάσταση και η Ζωή», της λέει «Όποιος πιστεύει σε μένα κι αν πεθάνει, θα ζήσει. Το πιστεύεις αυτό;» Με αυτά τα λόγια άνθισαν και πάλι οι ελπίδες της.:

Ο Χριστός είπε να κυλήσουν την πέτρα. Αλλά η Μάρθα δίστασε και του είπε: «Κύριε, πέρασαν τώρα τέσσερις μέρες και θα μυρίζει». «Εγώ είμαι η Ανάσταση και η Ζωή», της λέει «Όποιος πιστεύει σε μένα κι αν πεθάνει, θα ζήσει. Το πιστεύεις αυτό;» Με αυτά τα λόγια άνθισαν και πάλι οι ελπίδες της.

Με πολύ κόπο κύλησαν την πέτρα. Ο Χριστός προχώρησε και είπε δυνατά: «Λάζαρε, έβγα έξω». Το θαύμα έγινε. Ο νεκρός Λάζαρος βγήκε από τον τάφο δεμένος με το λευκό σάβανο. Έτρεξαν τότε και τον έλυσαν, τον αγκάλιασαν και τον φιλούσαν. Για άλλη μια φορά φάνηκε η Παντοδυναμία του Χριστού που νίκησε το θάνατο. :

Με πολύ κόπο κύλησαν την πέτρα. Ο Χριστός προχώρησε και είπε δυνατά: «Λάζαρε, έβγα έξω». Το θαύμα έγινε. Ο νεκρός Λάζαρος βγήκε από τον τάφο δεμένος με το λευκό σάβανο. Έτρεξαν τότε και τον έλυσαν, τον αγκάλιασαν και τον φιλούσαν. Για άλλη μια φορά φάνηκε η Παντοδυναμία του Χριστού που νίκησε το θάνατο.

Τις ομιλίες του Χριστού τις παρακολουθούσαν και μητέρες με τα παιδιά τους. Πόσο λαχταρούσαν να τα ευλογήσει! ΟΙ μαθητές του Χριστού, πίστευαν ότι τα παιδιά δεν έχουν θέση στην Συναγωγή και έτρεξαν να τα απομακρύνουν .«Φύγετε», έλεγαν «ο Κύριος δεν έχει καιρό για μικρά παιδιά». «Αφήστε τα παιδιά να έρθουν σε μένα, γιατί σε αυτούς ανήκει η βασιλεία των Ουρανών. Κι ο Ιησούς τους χαμογέλασε και τα αγκάλιασε. Έπειτα έβαλε τα χέρια του πάνω στα κεφαλάκια τους και τα ευλόγησε.:

Τις ομιλίες του Χριστού τις παρακολουθούσαν και μητέρες με τα παιδιά τους. Πόσο λαχταρούσαν να τα ευλογήσει! ΟΙ μαθητές του Χριστού, πίστευαν ότι τα παιδιά δεν έχουν θέση στην Συναγωγή και έτρεξαν να τα απομακρύνουν .«Φύγετε», έλεγαν «ο Κύριος δεν έχει καιρό για μικρά παιδιά». «Αφήστε τα παιδιά να έρθουν σε μένα, γιατί σε αυτούς ανήκει η βασιλεία των Ουρανών. Κι ο Ιησούς τους χαμογέλασε και τα αγκάλιασε. Έπειτα έβαλε τα χέρια του πάνω στα κεφαλάκια τους και τα ευλόγησε.

Ο Ζακχαίος ήταν ένας πλούσιος τελώνης. Ήταν μικρόσωμος και δεν μπορούσε να χωθεί ανάμεσα στα πλήθη για να δει το Χριστό.:

Ο Ζακχαίος ήταν ένας πλούσιος τελώνης. Ήταν μικρόσωμος και δεν μπορούσε να χωθεί ανάμεσα στα πλήθη για να δει το Χριστό.

Ανέβηκε σε μια μουριά που ήταν στο δρόμο από όπου θα περνούσε ο Χριστός. Όταν έφτασε ο Κύριος στο δέντρο, σήκωσε τα μάτια του, φώναξε το όνομά του και του είπε: «Ζακχαίε, έλα κάτω, σήμερα θα μείνω στο σπίτι σου». Ο Ζακχαίος ήταν αμαρτωλός, αποφάσισε όμως να μετανοήσει και είπε μπροστά σε όλους: «Κύριε, δίνω τη μισή περιουσία μου στους φτωχούς. Κι αν κάποιον αδίκησα, ας έρθει να του τα επιστρέψω.»:

Ανέβηκε σε μια μουριά που ήταν στο δρόμο από όπου θα περνούσε ο Χριστός. Όταν έφτασε ο Κύριος στο δέντρο, σήκωσε τα μάτια του, φώναξε το όνομά του και του είπε: «Ζακχαίε, έλα κάτω, σήμερα θα μείνω στο σπίτι σου». Ο Ζακχαίος ήταν αμαρτωλός, αποφάσισε όμως να μετανοήσει και είπε μπροστά σε όλους: «Κύριε, δίνω τη μισή περιουσία μου στους φτωχούς. Κι αν κάποιον αδίκησα, ας έρθει να του τα επιστρέψω.»

Ο Ιησούς με τους μαθητές του ξεκίνησαν με τα πόδια για την Ιερουσαλήμ. Πριν φτάσει στην πόλη είπε σε δυο μαθητές του: «Να πάτε στο απέναντι χωριό. Στην είσοδο θα βρείτε ένα γαϊδουράκι δεμένο, που στη ράχη του δεν ανέβηκε κανένας. Να το λύσετε και να το φέρετε. Σε όποιον σας ζητήσει το λόγο, να του πείτε πως ο Κύριος το χρειάζεται.:

Ο Ιησούς με τους μαθητές του ξεκίνησαν με τα πόδια για την Ιερουσαλήμ. Πριν φτάσει στην πόλη είπε σε δυο μαθητές του: «Να πάτε στο απέναντι χωριό. Στην είσοδο θα βρείτε ένα γαϊδουράκι δεμένο, που στη ράχη του δεν ανέβηκε κανένας. Να το λύσετε και να το φέρετε. Σε όποιον σας ζητήσει το λόγο, να του πείτε πως ο Κύριος το χρειάζεται.

Οι μαθητές έφεραν το ζώο κι έριξαν στη ράχη του τα ρούχα τους. Ο Ιησούς κάθισε πάνω και ξεκίνησαν. Μόλις ο Χριστός έφτασε στην πόλη τον υποδέχτηκε σύσσωμος ο λαός. Μεγάλοι και μικροί έψελναν ενθουσιασμένοι, ζητωκραύγαζαν, πολλοί έστρωναν τα ρούχα τους για να περάσει. Άλλοι έκοβαν κλαδιά από τις φοινικιές και φώναζαν: «Δόξα σε σένα, ευλογημένος εσύ που έρχεσαι από το Θεό, σώσε μας, σώσε μας».:

Οι μαθητές έφεραν το ζώο κι έριξαν στη ράχη του τα ρούχα τους. Ο Ιησούς κάθισε πάνω και ξεκίνησαν. Μόλις ο Χριστός έφτασε στην πόλη τον υποδέχτηκε σύσσωμος ο λαός. Μεγάλοι και μικροί έψελναν ενθουσιασμένοι, ζητωκραύγαζαν, πολλοί έστρωναν τα ρούχα τους για να περάσει. Άλλοι έκοβαν κλαδιά από τις φοινικιές και φώναζαν: «Δόξα σε σένα, ευλογημένος εσύ που έρχεσαι από το Θεό, σώσε μας, σώσε μας».

ΟΙ γιορτές του Πάσχα άρχιζαν από το βράδυ της Παρασκευής και γι’ αυτό οι μαθητές ρώτησαν τον Ιησού που να ετοιμάσουν το πασχαλινό τραπέζι. Το βράδυ πήγαν σε ένα σπίτι και κάθισαν στ Μυστικό αυτό δείπνο.:

ΟΙ γιορτές του Πάσχα άρχιζαν από το βράδυ της Παρασκευής και γι’ αυτό οι μαθητές ρώτησαν τον Ιησού που να ετοιμάσουν το πασχαλινό τραπέζι. Το βράδυ πήγαν σε ένα σπίτι και κάθισαν στ Μυστικό αυτό δείπνο.

Πριν από το φαγητό συνήθιζαν να τους πλύνουν τα πόδια οι υπηρέτες. Εδώ υπηρέτης δεν υπήρχε, μόνο ο Χριστός θέλησε να το κάνει για να τους δώσει ένα παράδειγμα ταπεινοφροσύνης. Πήρε μία λεκάνη με νερό, έδεσε στη μέση μια πετσέτα κι άρχισε να πλένει τα πόδια των μαθητών και να τα σκουπίζει.:

Πριν από το φαγητό συνήθιζαν να τους πλύνουν τα πόδια οι υπηρέτες. Εδώ υπηρέτης δεν υπήρχε, μόνο ο Χριστός θέλησε να το κάνει για να τους δώσει ένα παράδειγμα ταπεινοφροσύνης. Πήρε μία λεκάνη με νερό, έδεσε στη μέση μια πετσέτα κι άρχισε να πλένει τα πόδια των μαθητών και να τα σκουπίζει.

Όταν ο Χριστός τελείωσε τους είπε: «Σας έπλυνα τα πόδια για να σας δείξω ότι και σεις οφείλετε να υπηρετείτε τους άλλους, στη ανάγκη θα θυσιάζετε και τη ζωή σας γι’ αυτούς. Αλήθεια σας λέω ένας από σας θα με προδώσει. Είναι αυτός που θα του δώσω το ψωμί βουτηγμένο στο κοινό πιάτο μας».:

Όταν ο Χριστός τελείωσε τους είπε: «Σας έπλυνα τα πόδια για να σας δείξω ότι και σεις οφείλετε να υπηρετείτε τους άλλους, στη ανάγκη θα θυσιάζετε και τη ζωή σας γι’ αυτούς. Αλήθεια σας λέω ένας από σας θα με προδώσει. Είναι αυτός που θα του δώσω το ψωμί βουτηγμένο στο κοινό πιάτο μας».

Έπειτα ο Χριστός πήρε το ψωμί, το ευλόγησε, το έκοψε σε κομμάτια κι έδωσε από αυτά στους μαθητές του λέγοντας: «Λάβετε, φάγετε. Τούτο είναι το σώμα μου.» Έπειτα πήρε το ποτήρι με το κρασί, το ευλόγησε κι αφού ευχαρίστησε το Θεό, έδωσε στους μαθητές να πιουν, λέγοντας: «Πιείτε από αυτό όλοι. Τούτο είναι το αίμα μου». Έπειτα έφυγαν για το κήπο της Γεσθημανής, όπου συνήθιζε να προσεύχεται.:

Έπειτα ο Χριστός πήρε το ψωμί, το ευλόγησε, το έκοψε σε κομμάτια κι έδωσε από αυτά στους μαθητές του λέγοντας: «Λάβετε, φάγετε. Τούτο είναι το σώμα μου.» Έπειτα πήρε το ποτήρι με το κρασί, το ευλόγησε κι αφού ευχαρίστησε το Θεό, έδωσε στους μαθητές να πιουν, λέγοντας: «Πιείτε από αυτό όλοι. Τούτο είναι το αίμα μου». Έπειτα έφυγαν για το κήπο της Γεσθημανής, όπου συνήθιζε να προσεύχεται.

Ο Ιησούς έφτασε στον κήπο της Γεθσημανής. Άφησε του άλλους κοντά στην είσοδο να τον περιμένουν και με τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο προχώρησε μέσα στα καταπράσινα δέντρα. Γονάτισε, έπεσε με το πρόσωπο στη γη και είπε: «Πατέρα, αν γίνεται, ας μη πιω αυτό το πικρό ποτήρι. Όμως, ας γίνει μονάχα το θέλημά σου». Τότε ο Ουράνιος Πατέρας του έστειλε έναν άγγελο για να τον ενθαρρύνει.:

Ο Ιησούς έφτασε στον κήπο της Γεθσημανής. Άφησε του άλλους κοντά στην είσοδο να τον περιμένουν και με τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο προχώρησε μέσα στα καταπράσινα δέντρα. Γονάτισε, έπεσε με το πρόσωπο στη γη και είπε: «Πατέρα, αν γίνεται, ας μη πιω αυτό το πικρό ποτήρι. Όμως, ας γίνει μονάχα το θέλημά σου». Τότε ο Ουράνιος Πατέρας του έστειλε έναν άγγελο για να τον ενθαρρύνει.

Δυο φορές ήρθε στους τρεις μαθητές του και τις δύο τους βρήκε να κοιμούνται. Έφυγε για να συνεχίσει την προσευχή: «Πατέρα σου παρέδωσα το λόγο Σου σ’ αυτούς που μου έδωσες για μαθητές μου. Όλα όσα είναι δικά σου, είναι και δικά μου».:

Δυο φορές ήρθε στους τρεις μαθητές του και τις δύο τους βρήκε να κοιμούνται. Έφυγε για να συνεχίσει την προσευχή: «Πατέρα σου παρέδωσα το λόγο Σου σ’ αυτούς που μου έδωσες για μαθητές μου. Όλα όσα είναι δικά σου, είναι και δικά μου».

Με γαληνεμένη ψυχή επέστρεψε στους μαθητές του. Τους βρήκε και πάλι κοιμισμένους. Τους ξύπνησε λέγοντας: «Κοιμάστε και αναπαύεστε. Σηκωθείτε. Να έρχεται εκείνος που θα με προδώσει». :

Με γαληνεμένη ψυχή επέστρεψε στους μαθητές του. Τους βρήκε και πάλι κοιμισμένους. Τους ξύπνησε λέγοντας: «Κοιμάστε και αναπαύεστε. Σηκωθείτε. Να έρχεται εκείνος που θα με προδώσει».

Σε λίγο έφτασε ο Ιούδας μαζί με ένα πλήθος από ανθρώπους με μαχαίρια και ξύλα. «Ποιον ψάχνετε;», ρώτησε ο Χριστός. «Τον Ιησού από τη Ναζαρέτ», απάντησαν μερικοί. «Εγώ είμαι», είπε ο Ιησούς «αφήστε τους άλλους ήσυχους».:

Σε λίγο έφτασε ο Ιούδας μαζί με ένα πλήθος από ανθρώπους με μαχαίρια και ξύλα. «Ποιον ψάχνετε;», ρώτησε ο Χριστός. «Τον Ιησού από τη Ναζαρέτ», απάντησαν μερικοί. «Εγώ είμαι», είπε ο Ιησούς «αφήστε τους άλλους ήσυχους».

Πλησίασε τότε ο Ιούδας και τον φίλησε. Αμέσως οι στρατιώτες έπιασαν τον Χριστό. Ξαφνικά ο Πέτρος τράβηξε το μαχαίρι του και χτύπησε έναν στρατιώτη, με αποτέλεσμα να του κόψει το αυτί. Του λέει τότε ο Ιησούς: «Βάλε ξανά το μαχαίρι σου στη θήκη, γιατί όλοι όσοι τραβούν μαχαίρι, από μαχαίρι θα χαθούν». Ύστερα με ένα άγγιγμα γιάτρεψε το αυτί του στρατιώτη.:

Πλησίασε τότε ο Ιούδας και τον φίλησε. Αμέσως οι στρατιώτες έπιασαν τον Χριστό. Ξαφνικά ο Πέτρος τράβηξε το μαχαίρι του και χτύπησε έναν στρατιώτη, με αποτέλεσμα να του κόψει το αυτί. Του λέει τότε ο Ιησούς: «Βάλε ξανά το μαχαίρι σου στη θήκη, γιατί όλοι όσοι τραβούν μαχαίρι, από μαχαίρι θα χαθούν». Ύστερα με ένα άγγιγμα γιάτρεψε το αυτί του στρατιώτη.

ΟΙ στρατιώτες περικύκλωσαν τον Χριστό και τον συλλάβανε. Οι μαθητές βλέποντας το δάσκαλο τους στα χέρια των εχθρών, φοβήθηκαν και τα έβαλαν στα πόδια. Μόνο ο Πέτρος και ο Ιωάννης έμειναν εκεί γύρω, παρακολουθώντας από απόσταση ασφαλείας την κατάσταση.:

ΟΙ στρατιώτες περικύκλωσαν τον Χριστό και τον συλλάβανε. Οι μαθητές βλέποντας το δάσκαλο τους στα χέρια των εχθρών, φοβήθηκαν και τα έβαλαν στα πόδια. Μόνο ο Πέτρος και ο Ιωάννης έμειναν εκεί γύρω, παρακολουθώντας από απόσταση ασφαλείας την κατάσταση.

Με δεμένο τον Χριστό, οι αρχιερείς έφεραν τον Κύριο στον Καϊάφα. Ο Καϊάφας κάλεσε το Ανώτατο Συμβούλιο και έψαξε για ψευδομάρτυρες. Το πρωί όλα τα μέλη ήταν στις θέσεις τους. Ρώτησαν το Χριστό χωρίς να πάρουν καμιά απάντηση.:

Με δεμένο τον Χριστό, οι αρχιερείς έφεραν τον Κύριο στον Καϊάφα. Ο Καϊάφας κάλεσε το Ανώτατο Συμβούλιο και έψαξε για ψευδομάρτυρες. Το πρωί όλα τα μέλη ήταν στις θέσεις τους. Ρώτησαν το Χριστό χωρίς να πάρουν καμιά απάντηση.

Στο τέλος ο Καϊάφας του λέει: «Σε εξορκίζω στο όνομα του Θεού να μας πεις αν εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού». Και ο Χριστός του απάντησε: «Την αλήθεια είπες. Είμαι ο Υιός του Θεού». Τότε ο Καϊάφας έσχισε τα ρούχα του αγανακτισμένος και τον έστειλαν στον Πόντιο Πιλάτο για να εγκριθεί η ποινή Του.:

Στο τέλος ο Καϊάφας του λέει: «Σε εξορκίζω στο όνομα του Θεού να μας πεις αν εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού». Και ο Χριστός του απάντησε: «Την αλήθεια είπες. Είμαι ο Υιός του Θεού». Τότε ο Καϊάφας έσχισε τα ρούχα του αγανακτισμένος και τον έστειλαν στον Πόντιο Πιλάτο για να εγκριθεί η ποινή Του.

Στο μεταξύ όμως ο Πιλάτος δεν βρήκε καμία αιτία για να τον καταδικάσει. Οι αρχιερείς όμως υποστήριζαν ότι ο Χριστός ξεσήκωσε τον λαό σε επανάσταση κατά των Ρωμαίων. Ο Πιλάτος κατά τη συνήθεια που είχε, να δίνει χάρη σε ένα κατάδικο για το Πάσχα, πίστεψε πώς βρήκε τρόπο να σώσει τον Ιησού, γιατί ήταν βέβαιος για την αθωότητά του. Παρουσίασε στο πλήθος τον Ιησού και τον ληστή Βαραβά. Έπειτα ρώτησε τον κόσμο ποιον προτιμά να απολύσει: Τον Χριστό ή τον Βαραβά. Οι αρχιερείς και όλο το πλήθος απάντησαν μ’ ένα στόμα: «Το Βαραβά».«Και τον Ιησού τι να τον κάμω;», ρώτησε ο Πιλάτος. «Σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν», ήταν η απάντηση του πλήθους.:

Στο μεταξύ όμως ο Πιλάτος δεν βρήκε καμία αιτία για να τον καταδικάσει. Οι αρχιερείς όμως υποστήριζαν ότι ο Χριστός ξεσήκωσε τον λαό σε επανάσταση κατά των Ρωμαίων. Ο Πιλάτος κατά τη συνήθεια που είχε, να δίνει χάρη σε ένα κατάδικο για το Πάσχα, πίστεψε πώς βρήκε τρόπο να σώσει τον Ιησού, γιατί ήταν βέβαιος για την αθωότητά του. Παρουσίασε στο πλήθος τον Ιησού και τον ληστή Βαραβά. Έπειτα ρώτησε τον κόσμο ποιον προτιμά να απολύσει: Τον Χριστό ή τον Βαραβά. Οι αρχιερείς και όλο το πλήθος απάντησαν μ’ ένα στόμα: «Το Βαραβά».«Και τον Ιησού τι να τον κάμω;», ρώτησε ο Πιλάτος. «Σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν», ήταν η απάντηση του πλήθους.

Βλέποντας ο Πιλάτος πως δε γίνεται τίποτα, ζήτησε μια λεκάνη με νερό, έπλυνε τα χέρια του και είπε: «Εγώ είμαι αθώος για τούτο το φονικό, το κρίμα στο λαιμό σας».:

Βλέποντας ο Πιλάτος πως δε γίνεται τίποτα, ζήτησε μια λεκάνη με νερό, έπλυνε τα χέρια του και είπε: «Εγώ είμαι αθώος για τούτο το φονικό, το κρίμα στο λαιμό σας».

Τότε ελευθέρωσε τον Βαραββά, ενώ τον Ιησού τον μαστίγωσε και τον παρέδωσε να σταυρωθεί.:

Τότε ελευθέρωσε τον Βαραββά, ενώ τον Ιησού τον μαστίγωσε και τον παρέδωσε να σταυρωθεί.

Στο μεταξύ ο Ιωάννης, που ήταν γνωστός του αρχιερέα Καϊάφα, κατόρθωσε να μπει στην αυλή με το Πέτρο. Στη μέση της αυλής έκαιγε μια φωτιά και γύρω της κάθονταν μερικοί άνθρωποι. Ανάμεσά τους είχε καθίσει και ο Πέτρος, όταν ξαφνικά μια υπηρέτρια τον κοίταξε και είπε: «Εσύ δεν ήσουν μαζί με το Χριστό;» Αυτός αρνήθηκε μπροστά σ’ όλους λέγοντας: «Δεν ξέρω τι λες»:

Στο μεταξύ ο Ιωάννης, που ήταν γνωστός του αρχιερέα Καϊάφα, κατόρθωσε να μπει στην αυλή με το Πέτρο. Στη μέση της αυλής έκαιγε μια φωτιά και γύρω της κάθονταν μερικοί άνθρωποι. Ανάμεσά τους είχε καθίσει και ο Πέτρος, όταν ξαφνικά μια υπηρέτρια τον κοίταξε και είπε: «Εσύ δεν ήσουν μαζί με το Χριστό;» Αυτός αρνήθηκε μπροστά σ’ όλους λέγοντας: «Δεν ξέρω τι λες»

Ύστερα από λίγο, ένας άλλος υπηρέτης τον είδε και είπε στους άλλους: «Αυτός ήταν μαζί με τον Ιησού τον Ναζωραίο». Ο Πέτρος πάλι αρνήθηκε και μάλιστα ορκίσθηκε ότι δεν ήξερε καθόλου τον Ιησού.:

Ύστερα από λίγο, ένας άλλος υπηρέτης τον είδε και είπε στους άλλους: «Αυτός ήταν μαζί με τον Ιησού τον Ναζωραίο». Ο Πέτρος πάλι αρνήθηκε και μάλιστα ορκίσθηκε ότι δεν ήξερε καθόλου τον Ιησού.

Θέλοντας να ζεσταθεί, ξαναμπήκε στην αυλή και πλησίασε στη φωτιά. Ξαφνικά του είπαν διπλανοί του: «Σίγουρα είσαι κι εσύ απ’ αυτούς, η προφορά σου δείχνει ότι είσαι Γαλιλαίος». Τότε άρχισε να ορκίζεται: «Ο Θεός να με τιμωρήσει, αυτόν τον άνθρωπο δεν Τον ξέρω». Εκείνη τη στιγμή λάλησε ο πετεινός. :

Θέλοντας να ζεσταθεί, ξαναμπήκε στην αυλή και πλησίασε στη φωτιά. Ξαφνικά του είπαν διπλανοί του: «Σίγουρα είσαι κι εσύ απ’ αυτούς, η προφορά σου δείχνει ότι είσαι Γαλιλαίος». Τότε άρχισε να ορκίζεται: «Ο Θεός να με τιμωρήσει, αυτόν τον άνθρωπο δεν Τον ξέρω». Εκείνη τη στιγμή λάλησε ο πετεινός.

Ο Πέτρος γύρισε και είδε από μακριά το Χριστό, θυμήθηκε τότε τα λόγια Του, ότι πριν λαλήσει ο πετεινός θα τον αρνηθεί τρεις φορές. Βγήκε ντροπιασμένος έξω και έκλαψε πικρά.:

Ο Πέτρος γύρισε και είδε από μακριά το Χριστό, θυμήθηκε τότε τα λόγια Του, ότι πριν λαλήσει ο πετεινός θα τον αρνηθεί τρεις φορές. Βγήκε ντροπιασμένος έξω και έκλαψε πικρά.

Ο Χριστός φορτώθηκε το σταυρό και τον έσυρε στο Γολγοθά. Φτάνοντας στο Γολγοθά οι στρατιώτες ξέντυσαν το Χριστό, Τον άπλωσαν στο σταυρό, κάρφωσαν πόδια και χέρια κι έπειτα τον ύψωσαν.:

Ο Χριστός φορτώθηκε το σταυρό και τον έσυρε στο Γολγοθά. Φτάνοντας στο Γολγοθά οι στρατιώτες ξέντυσαν το Χριστό, Τον άπλωσαν στο σταυρό, κάρφωσαν πόδια και χέρια κι έπειτα τον ύψωσαν.

Ο Χριστός προσευχήθηκε: «Πατέρα συγχώρησέ τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν». Κοντά του κάρφωσαν και δυο ληστές, έναν δεξιά και τον άλλον αριστερά. Ο ένας τον βλαστημούσε και τον έλεγε: «Εσύ δεν είσαι ο Μεσσίας; Σώσε τον εαυτό σου και εμάς». Ο άλλος όμως θύμωσε μ’ αυτά τα λόγια και του είπε: «Εμείς αξίζουμε αυτή τη τιμωρία, αυτός όμως δεν έκανε κανένα κακό. Κύριε, θυμήσου με όταν έρθεις στη βασιλεία σου». «Από σήμερα κιόλας θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο», του απάντησε ο Χριστός. Σε λίγο ψιθύρισε: «Διψώ» και ένας στρατιώτης βούτηξε ένα σφουγγάρι με ξίδι, το έβαλε σε καλάμι και το πλησίασε στα χείλη του. Το δοκίμασε λίγο και είπε: «Τώρα όλα εκπληρώθηκαν. Πατέρα στα χέρια σου παραδίνω το πνεύμα μου». Έγειρε το κεφάλι και άφησε την τελευταία του πνοή.:

Ο Χριστός προσευχήθηκε: «Πατέρα συγχώρησέ τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν». Κοντά του κάρφωσαν και δυο ληστές, έναν δεξιά και τον άλλον αριστερά. Ο ένας τον βλαστημούσε και τον έλεγε: «Εσύ δεν είσαι ο Μεσσίας; Σώσε τον εαυτό σου και εμάς». Ο άλλος όμως θύμωσε μ’ αυτά τα λόγια και του είπε: «Εμείς αξίζουμε αυτή τη τιμωρία, αυτός όμως δεν έκανε κανένα κακό. Κύριε, θυμήσου με όταν έρθεις στη βασιλεία σου». «Από σήμερα κιόλας θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο», του απάντησε ο Χριστός. Σε λίγο ψιθύρισε: «Διψώ» και ένας στρατιώτης βούτηξε ένα σφουγγάρι με ξίδι, το έβαλε σε καλάμι και το πλησίασε στα χείλη του. Το δοκίμασε λίγο και είπε: «Τώρα όλα εκπληρώθηκαν. Πατέρα στα χέρια σου παραδίνω το πνεύμα μου». Έγειρε το κεφάλι και άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Ιωσήφ πήγε στο Πιλάτο και ζήτησε να θάψει το σώμα του Χριστού. Εκείνος του το εδώρησε. Μαζί με τον Νικόδημο κατέβασαν από το Σταυρό τον Χριστό. Του άλειψαν με αρώματα, Τον τύλιξαν με ένα σεντόνι και Τον έβαλαν σε ένα τάφο μέσα σε βράχο.:

Ο Ιωσήφ πήγε στο Πιλάτο και ζήτησε να θάψει το σώμα του Χριστού. Εκείνος του το εδώρησε. Μαζί με τον Νικόδημο κατέβασαν από το Σταυρό τον Χριστό. Του άλειψαν με αρώματα, Τον τύλιξαν με ένα σεντόνι και Τον έβαλαν σε ένα τάφο μέσα σε βράχο.

Στο στόμιο του τάφου κύλησαν μια μεγάλη πέτρα κι έφυγαν. Ο Πιλάτος αργότερα έστειλα στρατιώτες για να φρουρήσουν το τάφο του Χριστού. Οι αρχιερείς είχαν τον φόβο, μήπως οι μαθητές κλέψουν το σώμα του Χριστού και διαδώσουν πως αναστήθηκε.:

Στο στόμιο του τάφου κύλησαν μια μεγάλη πέτρα κι έφυγαν. Ο Πιλάτος αργότερα έστειλα στρατιώτες για να φρουρήσουν το τάφο του Χριστού. Οι αρχιερείς είχαν τον φόβο, μήπως οι μαθητές κλέψουν το σώμα του Χριστού και διαδώσουν πως αναστήθηκε.

Η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία του Κλωπά και η Σαλώμη πήγαν το πρωί της Κυριακής στον τάφο του Κυρίου για να Τον αρωματίσουν. Όταν έφτασαν στον τάφο είδαν πως η πέτρα είχε κυλήσει. Φοβήθηκαν. Μπήκαν μέσα. Αντί να βρουν το σώμα του Κυρίου, βρήκαν έναν άγγελο. Αυτός τους καθησύχασε λέγοντας: «Γιατί ζητάτε το ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς; Δεν είναι εδώ, αλλά αναστήθηκε. Πηγαίνετε να πείτε στους μαθητές του, ότι θα τους περιμένει στη Γαλιλαία».:

Η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία του Κλωπά και η Σαλώμη πήγαν το πρωί της Κυριακής στον τάφο του Κυρίου για να Τον αρωματίσουν. Όταν έφτασαν στον τάφο είδαν πως η πέτρα είχε κυλήσει. Φοβήθηκαν. Μπήκαν μέσα. Αντί να βρουν το σώμα του Κυρίου, βρήκαν έναν άγγελο. Αυτός τους καθησύχασε λέγοντας: «Γιατί ζητάτε το ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς; Δεν είναι εδώ, αλλά αναστήθηκε. Πηγαίνετε να πείτε στους μαθητές του, ότι θα τους περιμένει στη Γαλιλαία».

Οι μαθητές πήγαν στη Γαλιλαία και Τον περίμεναν σε ένα σπίτι. Ενώ συζητούσαν φανερώθηκε μπροστά τους ο Χριστός λέγοντας: «Ειρήνη σε εσάς». :

Οι μαθητές πήγαν στη Γαλιλαία και Τον περίμεναν σε ένα σπίτι. Ενώ συζητούσαν φανερώθηκε μπροστά τους ο Χριστός λέγοντας: «Ειρήνη σε εσάς».

Για να τους αποδείξει ότι δεν ήταν φάντασμα, έφαγε μπροστά τους και τους επέτρεψε να τον αγγίξουν. Δεν υπήρχε πια καμιά αμφιβολία.:

Για να τους αποδείξει ότι δεν ήταν φάντασμα, έφαγε μπροστά τους και τους επέτρεψε να τον αγγίξουν. Δεν υπήρχε πια καμιά αμφιβολία.

40 μέρες έμεινε ο Ιησούς με τους μαθητές του. Όταν πλησίασε ο καιρός να φύγει είπε στους μαθητές του να φύγουν από την Ιερουσαλήμ μέχρι να εκπληρωθεί η υπόσχεση του Θεού γι’ αυτούς. Σήκωσε τα χέρια του και τους ευλόγησε, κι ενώ εκείνοι τον κοίταζαν, ανυψώθηκε προς τον ουρανό κι ένα σύννεφο τον έκρυψε από τα μάτια τους. Ξαφνικά δύο άντρες με λευκά ρούχα εμφανίστηκαν μπροστά τους και τους είπαν: «Γιατί κοιτάτε τον ουρανό; Αυτός ο Ιησούς που έφυγε ανάμεσά σας, θα έρθει πάλι με τον ίδιο τρόπο.»:

40 μέρες έμεινε ο Ιησούς με τους μαθητές του. Όταν πλησίασε ο καιρός να φύγει είπε στους μαθητές του να φύγουν από την Ιερουσαλήμ μέχρι να εκπληρωθεί η υπόσχεση του Θεού γι’ αυτούς. Σήκωσε τα χέρια του και τους ευλόγησε, κι ενώ εκείνοι τον κοίταζαν, ανυψώθηκε προς τον ουρανό κι ένα σύννεφο τον έκρυψε από τα μάτια τους. Ξαφνικά δύο άντρες με λευκά ρούχα εμφανίστηκαν μπροστά τους και τους είπαν: «Γιατί κοιτάτε τον ουρανό; Αυτός ο Ιησούς που έφυγε ανάμεσά σας, θα έρθει πάλι με τον ίδιο τρόπο.»