9. вебинар: Школа ни на вебу ни на земљи

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Девети вебинар заједнице Окружење - професионални развој

Comments

Presentation Transcript

Јесте ли члан професионалне заједнице просветних радника РС на мрежи?!:

Јесте ли члан професионалне заједнице просветних радника РС на мрежи?! http://eduobr.blogspot.com/ http://kolo.wall.fm/ http://www.bigmarker.com/club_130 http://srb.edmodo.com/

Обележја и правила вебинара - троструко три:

Обележја и правила вебинара - троструко три I Уочи вебинара Прочитајте упутство о укључењу на вебинар да не би било изненађења: http://www.tildee.com/BVRN5i Региструјте се или пријавите на вебинар путем линка који добијете Проучите опште информације о вебинару (почетна страница на којој улазите у „салу“) и преузмите материјале, оставите своје одговоре, ако их вебинар предвиђа.

Обележја и правила вебинара - троструко три:

Обележја и правила вебинара - троструко три II Улоге модератор – водитељ вебинара: најављује, укључује у разговор, појашњава, помаже око техничких сметњи; слушајте га и владајте се по његовим упутствима п редавач / излагач / презентер: припрема предавање и поставља; пратите га, питате, учествујете у разговору или писању порука кад вас позове на сарадњу у чесници / слушаоци: прате, учествују у разговору, постављају питања, преузимају материјале, предлажу, коментаришу;

Обележја и правила вебинара - троструко три:

Обележја и правила вебинара - троструко три III T ри дела радног окружења виртуелне сале Леви: списак учесника по улогама, иконица руке за јављање за дискусију, списак слушалаца на коме модератор активира микрофон и ваше учешће у дискусији. На врху је аудио-визуелни алат (камера, микрофон) – камеру искључите, микрофон укључите. Десни клик на микрофон подешава евентуални ехо и друге сметње. Средишњи: табла за презентацију, којом управља предавач Десни: језичка подешавања – одаберите српски језик (латиница) или шведски (да, грешка сервиса) ако хоћете ћирилицу. Испод је простор за приказивање порука , а на дну је поље за унос порука . Шаљете је кликом на дугме „Пошаљи“. Пишите колико год можете правилно да бисмо вас разумели. Поруке у вези с темом пишите јавно, да виде сви, а приватне поруке, необавезне, пишите тако што ћете одабрати само предавача или само одређеног учесника.

9. месечни вебинар заједнице образовних радника Образовно окружење – професионални развој:

9 . месечни вебинар заједнице образовних радника Образовно окружење – професионални разво ј Предавачи : ученици Техничке школе “9. мај” у Бачкој Паланци и Шесте београдске гимназије Модератори : Југослава Лулић и Снежана Марковић Школа ни на вебу ни на земљи

Second Life – између игре и стварног живота :

Second Life – и змеђу игре и стварног живота

Шта је Second Life:

Шта је Second Life Second Life je дигитални тродимензионални континент који се налази на адреси: http://secondlife.com/ . На њему свакодневно борави неколико милиона становника. Многе компаније, универзитети, па чак и неке државе, имају своја представништва у овом виртуелном свету. Ваши водичи кроз Други живот су Сава Попов, Јован Јовић, Марко Славуљ и Огњен Кашиковић , ученици III разреда ТШ “9. мај”.

Креирање корисничког налога:

Креирање корисничког налога избор аватара избор корисничког имена и лозинке уношење личних података (име и презиме, имејл адреса) инсталирање прегледача ( Second Life Viewer) Регистрација је бесплатна, али корисници морају бити старији од 16 година.

Оријентацијско острво – савладавање основних вештина:

Оријентацијско острво – савладавање основних вештина к ретање (ходање, трчање, летење) п одешавање погледа п одешавање изгледа (аватара) т елепортовање (одлазак на различите дестинације к омуникација (говор, чет , приватне поруке ) интеракција са објектима у околини Први кораци у Другом животу – савладавање основних вештина

Путовање по Другом животу:

Путовање по Другом животу Са једног места на друго телепортујете се тако што што кликнете на дугме SEARCH које се налази при дну монитора . Отвориће вам се поље за дијалог у које треба да укуцате кључну реч или адресу жељене локације.

PowerPoint Presentation:

Овде можете да путујете где год пожелите ! На места које сте одувек желели да посетите у стварном животу а из неког разлога нисте могли . То могу бити познате туристичке атракције, али и места на којима можете да научите пуно о свету који вас окружује.

PowerPoint Presentation:

Један египатски храм у другом животу …

PowerPoint Presentation:

Предавање на тему “Сачувајмо планету” Можете да присуствујете и разним догађајима: журкама, концертима, промоцијама, семинарима...

Куповина у виртуелном свету:

Куповина у виртуелном свету Када у СЛ претраживач укуцате реч FREEBIE и кликнете на SEARCH претраживач вам нуди сва места која нуде бесплатне ствари. Одаберете место на које ћете се телепортовати и кликнете на дугме TELEPORT означено на слици црвеном стрелицом.

Путовања у Другом животу су бесплатна, али да бисте могли да поседујете неке ствари попут модерне гардеробе или стана, потребно је да зарадите виртуелни новац. :

Путовања у Другом животу су бесплатна, али да бисте могли да поседујете неке ствари попут модерне гардеробе или стана, потребно је да зарадите виртуелни новац. Баш као и у реалном животу: да бисте могли да поседујете, морате да зарадите.

Школа у Другом животу:

Школа у Другом животу Да ли је могуће учити у виртуелном свету? Како би могао да изгледа час у виртуелној учионици? Да ли би он био занимљивији од часа у школској учионици? Да ли бисмо могли да добијамо оцене? Преко 700 образовних институција, углавном факултета, има своје учионице у Другом животу .

PowerPoint Presentation:

Овако изгледају учионице у виртуелном свету. Могуће је путем видео везе довести на час занимљиве предаваче из целог света, пратити лекције са виртуленог видео-бима, учествовати у дискусијама, радити тестове.

Када се споје виртуелна учионица и виртулени свет Moodle +Second Life = Sloodle:

Када се споје виртуелна учионица и виртулени свет Moodle +Second Life = Sloodle п роучавање лекција р ешавање тестова п опуњавање упитника у чешће у дискусији (чет, говор) р езултати свих активности и оцене аутоматски се приказују у Мудлу Кабина у којој се аватар региструје на Мудл платформу Могућности Слудла: http://www.youtube.com/watch?v=8giZ47hA_dg&feature=player_embedded# !

Пример: Pile On Quiz :

Пример: Pile On Quiz Погледајте видео: http://www.youtube.com/watch?v=KhMKGBlCkeE&feature=player_embedded# Тачан одговор вас подиже у ваздух, а низ нетачних одговора спушта на дно мора.

Предности виртуелне школе :

Предности виртуелне школе личи на игрице које играмо из забаве (Варкрафт, нпр.) учионице су лепше и занимљивије од традиционалних не постоје временска ни просторна ограничења комуникација и дружење богатство искуства (играње улога, истраживање, разне симулације...) не учите ви, учи ваш аватар Учионица у природи

PowerPoint Presentation:

Б рз интернет Ј ак рачунар Д обра графичка картица Системске захтеве можете проверити на следећој вези: http://secondlife.com/support/system-requirements/ Недостаци само за ученике старије од 16 година наставници морају имати премијум кориснички налог (за постављање лекција) изискује додатно стрпљење, учење, вежбање потребно познавање енглеског језика не воле сви ученици да уче на овај начин Технички захтеви

Хоће ли у школи будућности виртулене учионице испразнити класичне?:

Хоће ли у школи будућности виртулене учионице испразнити класичне? За размишљање: Своје коментаре, питања и закључке можете постављати на адреси: http://linoit.com/users/Jugoslava/canvases/Second%20Life

Занимљиве локације:

Занимљиве локације Ohio University Second Life Campus : http://slurl.com/secondlife/ohio%20university/20/36/24/ Virtual University of Edinburgh ( Vue ) - http://slurl.com/secondlife/Vue/205/53/30 Храм светог Саве: http://maps.secondlife.com/secondlife/Loom%20Weaver/197/80/65 У виртуелном храму можете да слушате православну музику, научите о нашим највреднијим фрескама и иконама, или, ако знате како, упалите свећу.

Свеска без папира OneNote:

Свеска без папира OneNote Моја бележница ми пуно значи

Зашто OneNote?:

Зашто OneNote ? Лако доступан , долази у MS Office пакету Практичан за употребу , једноставне команде груписане у картице Веома систематичан, поседује суштинске опције других програма MS Office пакета ( нпр . Word - а i Exel - а )

Откуд идеја за коришћењем овог програма?:

Откуд идеја за коришћењем овог програма ? Програм сам открила сасвим случајно тако што сам погрешно кликнула на њега уместо PowerPoint. Кад сам га већ покренула, почела сам мало да изучавам опције програма. Волим када су ми све ствари на једном месту, уредно и хиреархијски организоване , a овај програм ми то омагућава .

PowerPoint Presentation:

Када сам први пут отворила програм , појавила се ова страна , све моје свеске изгледају управо овако ( са много обележивача подељене на области ) . Одмах ми се допала идеја да уместо свих тих свески имам само једну бележницу којој могу лако да приступим .

Предности:

Предности Оно што се мени лично највише допада код овог програма, јесте то што за разлику од свеске има неограничен простор. Подељен је на секторе, одељке и странице, и све је у потпуности прегледно. Програм аутоматски чува сваку измену, тако да уколико се предомислим или ми се више свиди неки ранији запис, лако се могу вратити на њега. Уметање линкова, слика звучних или видео фајлова чини моју бележницу мултимедијалном и много занимљивијом од традиционалне свеске.

Окружење програма:

Окружење програма K артице : File Home Insert Share Draw Review View

Картице Home и Insert:

Картице Home и Insert HOME У њој се налазе опције за рад са текстом као у Word -у ( величина , боја слова итд. ) , поред тога постоје и опције за обележавање и назначанање неке важне ставке (Tags) . INSERT Ово је картица коју најчешће користим. Један део моје бележнице чини и мој лексикон, у њему су издвојени неки догађаји који су на мене оставили јак утисак. Поред назива догађаја и неког мог коментара, ту се обавезно налази и слика или видео снимак. Уколико је то био неки јавни догађај ставим и линк неког од електронских медија који су писали о томе. На овај начин чувам мени битне ствари од заборава.

Део лексикона:

Део лексикона

Део у којем се налазе трошкови :

Део у којем се налазе трошкови Овај програм користим такође за вођење финансијских белешки, а важне ствари уоквирујем помоћу опција картице DRAW .

Картице Review и View:

REVIEW У оквиру ње се налазе опције које су познате из Word- а као што су : Spelling, Translate, Language. Картице Review и View VIEW Омогућава различите врсте прегледа. Оно што ја најчесће користим су опције: Dock to Desktop , користим је када проверавам да ли сам све што сам желела копирала у моју бележницу Page Color , често су и у мојим свескама странице обојене како бих приликом прелиставања лако уочила оне битне, у исту сврху користим ову поцију Rule Lines , користим да би белешка што је више могуће изгледала као у традиционалној свесци.

Распоред припрема у претраживачу и у бележници:

Распоред припрема у претраживачу и у бележници

Школски део бележнице:

Школски део бележнице За случај да се нешто деси са школским сајтом или да останем без интернета, онлајн лекције чувам у својој бележници.

Картица Share:

Картица Share SHARE Омогућава да неке од својих белешки поделите са другима на интернету или их пошаљете електронском поштом. Како бих могла да имам приступ својој бележници и када нисам код куће, ја је подигнем на свој SkyDrive. То ми даје могућност да где год да се налазим, без обзира на то да ли имам инсталиран OneNote прегледам, мењам или бришем своје белешке.

Дељење белешке:

Дељење белешке

Белешка ни на вебу ни на земљи:

Белешка ни на вебу ни на земљи

Прављење белешке на SkyDrive-з :

Прављење белешке на SkyDrive- з

Kрај:

K рај Веома користан и практичан програм Хвала на пажњи ! Питања, примедбе и сугестије су увек добродошле ! Валентина Мартић

иф веб = 2.0 ден * 4 ју:

иф веб = 2.0 ден * 4 ју

Хоћу да чујем тишину!:

Хоћу да чујем тишину! иф веб = 2.0 ден * 4 ју

...Класика!:

...Класика! иф веб = 2.0 ден * 4 ју

РЕВОЛУЦИЈА !:

РЕВОЛУЦИЈА ! На Фејсбук – групи одељења ученици дају идеју задатка – да заинтересују остале ученике за свој задатак Рад на задацима: коментари, поправљање текстова, измене програма, процене одвијају се на Фејсбуку и викију На одељењски вики сваки ученик поставља задатак на своју страницу. Чланови тима помажу ученицима да задаци буду бољи. Финалне верзије задатака се процењују. Чланови тима бирају коначне задатке за збирку. Као уџбенички материјал и додатну литературу, ученици имају лекције на школском Мудлу иф веб = 2.0 ден * 4 ју

PowerPoint Presentation:

иф веб = 2.0 ден * 4 ју

PowerPoint Presentation:

иф веб = 2.0 ден * 4 ју

PowerPoint Presentation:

иф веб = 2.0 ден * 4 ју

Оно што је за нас ново::

Оно што је за нас ново: Развој критичког мишљења Ми смо креатори сопственог образовања Улога наставника се мења Сарадничко он-лајн учење иф веб = 2.0 ден * 4 ју

PowerPoint Presentation:

Применљивост знања Индивидуални темпо рада 3 ослонца за стабилно образовање Логички Естетички Применљиви Индивидуални максимум Иновативна употреба веб алата иф веб = 2.0 ден * 4 ју

И на крају - зашто овај наслов?:

И на крају - зашто овај наслов? иф веб = 2.0 ден * 4 ју

authorStream Live Help