♥ Petrache Poenaru ♥

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Petrache Poenaru:

Petrache Poenaru Gheorghe Denisa Bârzoi Elena

10 Ianuarie 1799- 2 octombire 1875:

10 Ianuarie 1799- 2 octombire 1875

Slide 3:

Acesta sa născut în Beneşti * Ţara Românească * şi a decedat în Bucureşti * România * la vârsta de 76 de ani. Petrache Poenaru a fost un  pedagog,inventator,inginer   și   matematician român , membru al  Academiei Române . Şi este inventatorul stiloului ( tocul rezervor )

Slide 4:

Studii : El plecă la rugămințile lui Tudor Vladimirescu să studieze la Viena iar apoi la Paris, unde studiază filologia și politehnica, devenind absolvent al Școlii Politehnice din Paris.

Slide 5:

Inven ţi : În timpul studiilor brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris (brevet 3208, din 25 mai 1827), cu titlul  Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală .

Slide 6:

Pagini din brevetul asupra stiloului lui Petrache Poenaru

Slide 7:

Cal ători : Petrache Poenaru a fost primul rom ân care a călatorit cu trenul : La 15 septembr i e 1830 , se deschide în Anglia prima cale ferată din lume, care va face legătura între Liverpool și Manchester. La 27 octombrie 1831 tânărul Petrache Poenaru, spunea printre altele : ’’ Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului... douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încarcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură mașină cu aburi...”

Slide 8:

Invatamantul românesc : A fost unul dintre organizatorii învățământului național românesc, fondatorul Colegiului Național Carol I din Craiova. În tinerețe a fost secretarul personal al lui Tudor Vladimirescu iar ulterior, revenind în țară după călătorii și studii tehnice, s-a implicat în domenii legate de învățământ, administrație și inovație. Între  1834  - 1836 a insistat pentru introducerea Sistemului Metric Zecimal în Muntenia. Împreună cu alți oameni de seamă a contribuit la înființarea în 1835 la Pantelimon a Școlii de Agricultură. Din poziția de membru al Eforiei Școlilor Naționale în 1850 devine co-fondator al Școlii de Poduri și Șosele (actuala Universitate de Construcții din București ). În 1870 , spre sfârșitul vieții sale, a fost ales membru al Academiei Române. În discursul de recepție la primirea în Academia Română, a susținut că cele 5 luni cât a fost pandur și haiduc i-au schimbat complet destinul și va păstra toată viața în inimă acele clipe mărețe .

Slide 9:

Revolu ţionar la 1848 : Petrache Poenaru a participat la  Revoluția de la 1848  și a făcut parte din  Comisia pentru liberarea robilor . A semnat  P. Poenaru pe primul comunicat al comisiei, din  12 iulie 1848 , alături de  Iosafa t Snagoveanul și   C. Bolliac  (document original la  Muzeul Național de Istorie a României ). Din 1856 a fost venerabilul unei  loji masonice  bucureștene .  Devine un apropiat al domnitorului  Alexandru Ioan Cuza . Dintre descendenții cunoscuți se poate aminti scriitoarea Alice Voinescu ( 1885 –  1961 ) născută la  Turnu Severin Fosta stație de metrou  * Semănătoarea *  îi poartă acum numele.

authorStream Live Help