Η βασιλεία του Όθωνα -ο Ιωάννης Κωλέττης

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Ιστορία ΣΤ΄ τάξης - Ενότητα Δ - Η Ελλάδα στον 19ο αιώνα - Κεφάλαιο 1: Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης

Comments

Presentation Transcript

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ – Τέταρτη Ενότητα Η Ελλάδα στον 19ο αιώνα Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Αποστόλη Αγγελόπουλο

Παρουσίαση του PowerPoint:

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια επιλέχθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ως βασιλιάς της Ελλάδας ο νεαρός Βαυαρός πρίγκιπας Όθωνας , ο οποίος βασίλευσε έως το 1862. Το 1844 ο Όθωνας υποχρεώθηκε να παραχωρήσει Σύνταγμα. Την ίδια χρονιά ο Ιωάννης Κωλέττης ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας. Ο Όθων Φρειδερίκος Λουδοβίκος,  ήταν Πρίγκιπας της Βαυαρίας και πρώτος Βασιλιάς του Βασιλείου της Ελλάδος, (6 Φεβρουαρίου 1832 - 23 Οκτωβρίου 1862)  με τον επίσημο τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος». Δευτερότοκος γιος του Λουδοβίκου Α’, βασιλιά της Βαυαρίας. Η βασιλεία του Όθωνα διαιρείται σε τρεις περιόδους: της αντιβασιλείας , της απόλυτης μοναρχίας και της συνταγματικής βασιλείας .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Ιωάννης Κωλέττης αναγγέλλει την εκλογή του Οθωνα . Εγχρωμη λιθογραφία. Peter Von Hess . Ο Όθωνας σε νεαρή ηλικία

Παρουσίαση του PowerPoint:

Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία επιλέγουν ως βασιλιά της Ελλάδας τον 17χρονο πρίγκιπα Όθωνα , γιο του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου. το πολίτευμα της Ελλάδας Ο ΟΘΩΝΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ την ανεξαρτησία τα σύνορα Εγγυώνται για: Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια: Το εθνόσημο την περίοδο του Όθωνα

Παρουσίαση του PowerPoint:

Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας (πατέρας του Όθωνα ) Ο Λουδοβίκος ήταν φιλέλληνας, φανατικός ελληνιστής συλλέκτης και φίλος των τεχνών. Επί βασιλείας του το Μόναχο αναδείχτηκε καλλιτεχνικά. Ο Λουδοβίκος υποστήριξε την ελληνική επανάσταση του 1821 και αναδείχθηκε σπουδαίος φιλέλληνας , ενώ ο δευτερότοκος γιος του Όθων επιλέχτηκε ως βασιλιάς της Ελλάδας το 1832

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο ' Οθωνας φτάνει στην Ελλάδα. Ιανουάριος 1833 Μέχρι να γίνει ενήλικος, για δύο χρόνια αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση τρεις συμπατριώτες του ως Αντιβασιλείς . ( Ενηληκιώθηκε στις 20-5-1835) Ο Όθωνας αποχαιρετά τους δικούς του στις 6 Δεκεμβρίου 1832

Παρουσίαση του PowerPoint:

Οι τρεις αντιβασιλείς: Άρμανσπεργκ , Μάουρερ και Έιντεκ Έιντεκ Μάουρερ Άρμανσπεργκ O Ιωσήφ Λουδοβίκος Κόμης του Άρμανσπεργκ πρόεδρος. Επί της βασιλείας του Όθωνα υπηρέτησε επί διετία ως αρχικαγκελάριος (πρωθυπουργός). Σ’ αυτόν οφείλεται ο διωγμός των βετεράνων αγωνιστών του ’21, με αποκορύφωμα την περίφημη δίκη του Κολοκοτρώνη. Ο Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ επέβλεπε τα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τα Εκκλησιαστικά καθώς και τα της Δικαιοσύνης . Ήταν επιφανής Βαυαρός νομομαθής, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Έιντεκ Κάρολος Γουλιέλμος επέβλεπε τα Στρατιωτικά και τα Ναυτικά . Γερμανός στρατιωτικός, Πολέμησε με το βαθμό του συνταγματάρχη στον Πειραιά στον στρατό του Καραϊσκάκη. Επί Καποδίστρια έγινε φρούραρχος Ναυπλίου και διαδέχθηκε τον Φαβιέρο στη διοίκηση του τακτικού στρατού. Με την κάθοδο του Όθωνα διορίστηκε μέλος της Αντιβασιλείας και τάχθηκε υπέρ της εκτέλεσης του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο ' Οθωνας φτάνει στην Ελλάδα. Ιανουάριος 1833 Μέχρι να γίνει ενήλικος, για δύο χρόνια αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση τρεις συμπατριώτες του ως Αντιβασιλείς . ( Ενηληκιώθηκε στις 20-5-1835) Το πολίτευμα της χώρας είναι η απόλυτη μοναρχία . Ο Όθωνας αποχαιρετά τους δικούς του στις 6 Δεκεμβρίου 1832

Παρουσίαση του PowerPoint:

Δ.Πλαπούτας,Α.Μιαούλης,Κ.Μπότσαρης . Η τριμελής επιτροπή υποδοχής του Όθωνα στο Μόναχο 1832

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΑΓΓΛΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ "ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ" Σ' αυτό επιβιβάστηκε ο Όθων (στο λιμάνι του Πρίντεζι ) για να έλθει στο Ναύπλιο. Το συνόδευαν 1 ρωσική και 1 γαλλική φρεγάτα και πάνω από 30 οπλιταγωγά.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η αποβίβαση του Όθωνα και του βαυαρικού στρατού στο Ναύπλιο  30 . 1 . 1833

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η Διοικητική Επιτροπή του Βασιλείου της Ελλάδας υποδέχεται τον Όθωνα στο Ναύπλιο, 1833

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Όθωνας εισέρχεται στο Ναύπλιο συνοδευόμενος από Βαυαρούς αξιωματικούς - Γερμανική λιθογραφία - Μουσείο Μπενάκη

Παρουσίαση του PowerPoint:

Υποδοχή του Όθωνα στο Ναύπλιο

Παρουσίαση του PowerPoint:

Το έργο της Αντιβασιλείας Οι Βαυαροί προσπαθούν να οργανώσουν τη διοίκηση , τη δικαιοσύνη , την εκπαίδευση την οικονομία και το στρατό . Δεκέμβριος 1834: Μεταφορά της πρωτεύουσας  από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Το ελληνικό κράτος χωρίζεται σε νομούς, επαρχίες και δήμους. Διοίκηση Διοικητικός χάρτης του 1833. Χώρισαν το κράτος σε δέκα νομούς και τους νομούς σε δήμους για να διοικηθεί καλύτερα.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η υποδοχή του Όθωνα στην Αθήνα. Βρισκόμαστε στις 28 Αυγούστου 1834 όταν ο τότε Βασιλιάς της Ελλάδος Όθωνας  αφήνει το Ναύπλιο και κάνει την επίσημη είσοδό του στη νέα πρωτεύουσα του κράτους την Αθήνα.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η Αθήνα του 1834.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η άφιξη του βασιλιά Όθωνα στην Αθήνα, από τον Peter von Hess

Παρουσίαση του PowerPoint:

Νομίσματα του Όθωνα : μιας δραχμής του 1832 και 20 δραχμών του 1833

Παρουσίαση του PowerPoint:

Το έργο της Αντιβασιλείας Ιδρύονται Διδασκαλείο και Πανεπιστήμιο στην Αθήνα (1837). Ιδρύονται σχολεία για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικά, Ελληνικά και Γυμνάσια). Εκπαίδευση Ο Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ επέβλεπε τα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τα Εκκλησιαστικά καθώς και τα της Δικαιοσύνης. Ήταν επιφανής Βαυαρός νομομαθής, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Ο Μάουρερ   ήλθε στην Ελλάδα μαζί με τον Όθωνα και ανέλαβε με ιδιαίτερο ζήλο το πλέον δυσχερέστερο έργο, όπως ομολογήθηκε αργότερα, που ήταν η οργάνωση της Δικαιοσύνης, της Εκκλησίας και της Εκπαίδευσης.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η εκπαίδευση στα χρόνια του Όθωνα Με το διάταγμα του Μαΐου  1834 ιδρύονται δημοτικά σχολεία τεταρτοετούς στοιχειώδους εκπαίδευσης και σε κάθε πρωτεύουσα επαρχίας τριετές “ελληνικό σχολείο” στο οποίο εισάγονται οι απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων. Στις πρωτεύουσες των νομών ιδρύονται “Γυμνάσια” τετραετούς φοίτησης στα οποία εισέρχονται, μετά από εξετάσεις, οι απόφοιτοι του “ελληνικού σχολείου”. Το πρώτο Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837. Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση αρρένων δασκάλων ιδρύθηκε το 1834 το Διδασκαλείο με αρχική έδρα το Nαύπλιο , σύντομα όμως μεταφέρθηκε στην Aθήνα .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Το έργο της Αντιβασιλείας Ο στρατός στελεχώνεται με Βαυαρούς αξιωματικούς. Στρατός ΒΑΥΑΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ. Ο ΟΘΩΝΑΣ ΕΦΕΡΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ 3.500 ΑΝΔΡΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΑΝ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΒΑΥΑΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ ΒΑΥΑΡΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΕΝΩ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΝ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.  Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ 1835 ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ 1836

Παρουσίαση του PowerPoint:

Την περίοδο της αντιβασιλείας η Εκκλησία της Ελλάδας αποσπάται από το Πατριαρχείο (1833 ) και γίνεται Αυτοκέφαλη (ανεξάρτητη). Το έμβλημα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Άρειος Πάγος ιδρύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1834 με βασιλικό διάταγμα και λειτούργησε ως το ανώτατο δικαστήριο του κράτους. Το όνομα προήλθε από το ομώνυμο δικαστήριο στην Αρχαία Αθήνα. το πρώτο κτίριο που  στεγάστηκε ο ` Αρειος Πάγος.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Πολλοί Έλληνες ζουν έξω από τα σύνορα του νέου κράτους και είναι ακόμα υπόδουλοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι σχέσεις του νέου κράτους με τους Τούρκους Αυτό διαταράσσει συχνά τις σχέσεις των δύο κρατών. Παρά τις δυσκολίες στις σχέσεις των δύο κρατών , το 1855 υπογράφεται η πρώτη εμπορική και ναυτιλιακή συμφωνία μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών Τούρκων,. ΒΑΥΑΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΕ ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΠΑΡΕΕΣ. Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΕΑ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΕΑ «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ»

Παρουσίαση του PowerPoint:

Αμαλία, Βασίλισσα της Ελλάδος Στις 10 Νοεμβρίου 1836 ο Όθωνας παντρεύτηκε την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβρούργου Μαρία, η οποία στη συνέχεια πήρε το όνομα Αμαλία και το ζευγάρι έφτασε στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου 1837. Η Αμαλία έλαβε το όνομα "Αμαλία, Βασίλισσα της Ελλάδος", που διατήρησε μέχρι το 1862. Ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δράση κυριότερα δείγματα των οποίων ήταν: Οι κήποι της Αθήνας, το Αμαλίειο ορφανοτροφείο , ο Πύργος της Βασιλίσσης, η πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής και σε όλη την Ευρώπη, ίδρυση ασφαλιστικού φορέα για τους ναυτικούς, το γνωστό Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο κ.ά., Καθιέρωσε ακόμα και επίσημη γυναικεία ενδυμασία ανακτόρων.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο "Πύργος της Βασίλισσας" στο Ίλιον. Η εσωτερική αυλή με το σιντριβάνι, ο πύργος και η υποβλητική του είσοδος

Παρουσίαση του PowerPoint:

Εθνικός κήπος Ο κήπος των 15,5 στρεμμάτων ήταν προγραμματισμένος με εντολή της βασίλισσας ως επιστημονικος και βοτανικός κήπος καθώς και ως ιδιωτικός. το 1839 φυτεύτηκαν 15000 καλλωπιστικά φυτά που μεταφέρθηκαν από τη Γένοβα, καθώς επίσης και με αυτοφυή είδη, που μεταφέρθηκαν από το Σούνιο και την Εύβοια. Το ενδιαφέρον της Βασίλισσας Αμαλίας για τον Κήπο ήταν τέτοιο που λέγεται ότι περνούσε τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα ασχολούμενη προσωπικά με την φροντίδα του.

Παρουσίαση του PowerPoint:

το Αμαλίειο ορφανοτροφείο

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ολόσωμος πίνακας της Βασίλισσας Αμαλίας με φορεσιά ¨Αμαλία¨ Έργο του Νικηφόρου Λύτρα. Η Βασίλισσα Αμαλία καθιέρωσε ακόμα και επίσημη γυναικεία ενδυμασία ανακτόρων. Ολόσωμο πορτραίτο του Βασιλιά Όθωνα με φουστανέλα. Έργο του Νικηφόρου Λύτρα.

Παρουσίαση του PowerPoint:

το παλάτι που έζησαν νιόπαντροι ο Όθων με την Αμαλία

Παρουσίαση του PowerPoint:

Όθων και Αμαλία έφιπποι Η λεωφορος Αμαλίας στις αρχές του 19ου αιώνα.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Όθωνας και Αμαλία στο παλάτι

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η βασίλισσα Αμαλία υποδέχεται τον πρέσβη της Γαλλίας.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η οδός Ερμού, με το ανάκτορο του Όθωνα , τη σημερινή Βουλή, στο βάθος.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Τα Παλαιά Ανάκτορα

Παρουσίαση του PowerPoint:

Τα Παλαιά Ανάκτορα είναι, από το 1929 μέχρι σήμερα, η έδρα της Βουλής των Ελλήνων . Χρησιμοποιήθηκε ως ανάκτορα από τον Βασιλιά της Ελλάδος Όθωνα και στη συνέχεια από τον Βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο τον Α΄ μέχρι το 1910 όπου μετεγκαταστάθηκε σε νεότερα, επί της οδού Ηρώδου του Αττικού, εξ ου και η ονομασία Παλαιά Ανάκτορα.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η λαϊκή δυσαρέσκεια Η αυταρχική διακυβέρνηση των Βαυαρών Οι λόγοι της δυσαρέσκειας Πολλές αποφάσεις τους δυσαρεστούν το λαό. Τα εθνικά κτήματα δεν δίνονται στους αγρότες και στους ακτήμονες. Οι περισσότεροι αγωνιστές του 1821 παραμερίζονται . Οι ληστείες που αυξάνονται στην ύπαιθρο και η ανασφάλεια που προκαλούν.

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΕΠΙΘΕΣΗ ΒΑΥΑΡΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΤΑΜΠΟΥΡΩΜΕΝΩΝ ΣΕ ΠΥΡΓΟ

Παρουσίαση του PowerPoint:

Έχοντας κατηγορηθεί για προδοσία εναντίον του (ανήλικου ακόμη) Όθωνα , ο Κολοκοτρώνης ρίχτηκε στις φυλακές του Ιτς Καλέ ( στο Ναύπλιο ) , στις 7 Σεπτέμβρη του 1833. Ο ίδιος ο Γέρος του Μοριά (που είχε φτάσει τα 63 του χρόνια), έγραψε αργότερα στα απομνημονεύματά του (όπως τα υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη·): " Μ' έβαλαν έξι μήνες μυστική φυλακή, χωρίς να δω άνθρωπο εκτός του δεσμοφύλακα . Δεν ήξερα τι γίνεται για έξι μήνες, ούτε ποιος ζει, ούτε ποιος πέθανε, ούτε ποιόν [άλλον] έχουν στη φυλακή. Για τρεις μέρες δεν ήξερα πως υπάρχω, μου φαινόταν σαν όνειρο. Ρωτούσα τον εαυτό μου αν ήμουν εγώ ο ίδιος ή άλλος κανένας. Δεν ήξερα γιατί μ' έχουν κλεισμένο. Με τον καιρό μου πέρασε απ' το νου, πως ίσως η Κυβέρνηση, βλέποντας την υπόληψη που 'χε ο λαός προς εμένα, με φυλάκισε για να μου κόψει την επιρροή. Ποτέ δεν πίστεψα πως θα φτάσουν σε τέτοιο σημείο να φτιάξουν ψευδομάρτυρες ." Ο Κολοκοτρώνης στη φυλακή του Ναυπλίου (1833)

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843

Παρουσίαση του PowerPoint:

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 Οργανώνεται επαναστατικό κίνημα Σκοπός η παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα . Επικεφαλής του στρατού είναι ο συνταγματάρχης Δημήτριος Καλλέργης και ο αγωνιστής του 1821 Ιωάννης Μακρυγιάννης . Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843

Παρουσίαση του PowerPoint:

Τη νύχτα της 2ας προς την 3η Σεπτεμβρίου 1843 επαναστατημένες μονάδες στρατού με αρχηγό τον διοικητή του ιππικού των Αθηνών, συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη, μαζί με πλήθος λαού περικυκλώνουν τα ανάκτορα και υποβάλλουν στον Όθωνα (διακρίνεται στο παράθυρο δεξιά) τα αιτήματα των επαναστατών για παραχώρηση Συντάγματος.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Δημήτριος Καλλέργης Ο Δημήτριος Καλλέργης (1803-1867) ήταν στρατιωτικός, πολιτικός και ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου. Ως οπαδός του Ρωσικού κόμματος ήταν αντίθετος με την πολιτική του Όθωνα . Τον Αύγουστο του 1843 μυήθηκε από τον Μακρυγιάννη στο κίνημα, στο οποίο ανέλαβε το στρατιωτικό μέρος. Τα μεσάνυχτα της 2ης Σεπτεμβρίου ο Καλλέργης πήγε στο στρατώνα της ίλης ιππικού Αθηνών όπου εξέθεσε την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρισκόταν το κράτος, και την ανάγκη της άμεσης επέμβασης του στρατού. Στη μία τα μεσάνυχτα ο Καλλέργης διέσχισε με 2000 στρατιώτες τους δρόμους της Αθήνας και περικύκλωσε το παλάτι ενώ ταυτόχρονα είχε δώσει εντολή να ανοίξουν την φυλακή  και να απελευθερώσουν τους κρατουμένους. Παράλληλα είχε στείλει στρατιωτικά αποσπάσματα να καταλάβουν τα υπουργεία, την Εθνική τράπεζα, το Δημόσιο ταμείο, το νομισματοκοπείο και ένα σώμα του ιππικού για να ελευθερώσει τον Μακρυγιάννη ο οποίος ήταν πολιορκούμενος στο σπίτι του.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Γιάννης Μακρυγιάννης Ο Γιάννης Μακρυγιάννης (1797 - 1864) ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στρατιωτικός και πολιτικό πρόσωπο μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Ήταν επίσης αυτοδίδακτος και συγγραφέας απομνημονευμάτων. Tο 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Συμμετείχε στη μάχη του Πέτα όπου τραυματίσθηκε ελαφρά στο πόδι και στην πολιορκία της Άρτας. Με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο πολέμησε στην κατάληψη της Αθήνας. Το 1823 συνεργαζόμενος με το σώμα του Νικηταρά συμμετείχε σε μια σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Στερεά Ελλάδα. Κατά την περίοδο της αντιβασιλείας του Όθωνα ο Μακρυγιάννης κατηγορούσε την κυβέρνηση ως απολυταρχική και ζητούσε Σύνταγμα, μ’ όλο που τον περιέβαλλαν με ιδιαίτερη εκτίμηση και του απένειμαν το βαθμό του συνταγματάρχη. Το 1840 άρχισε να οργανώνει τον αγώνα υπέρ της επιβολής του Συντάγματος και πρωτοστάτησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 για την παραχώρησή του από τη βαυαρική δυναστεία.

Παρουσίαση του PowerPoint:

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 Οργανώνεται επαναστατικό κίνημα Σκοπός η παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα . Επικεφαλής του στρατού είναι ο συνταγματάρχης Δημήτριος Καλλέργης και ο αγωνιστής του 1821 Ιωάννης Μακρυγιάννης . Τον επόμενο χρόνο , 4-3-1844 , ψηφίζεται Σύνταγμα. Το πολίτευμα της χώρας μεταβάλλεται σε συνταγματική μοναρχία. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 - Η Ανακήρυξη του Συντάγματος Λάβαρο της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο ΟΘΩΝΑΣ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - 1862 Οι αντιδράσεις κατά της βασιλείας του Όθωνα συνεχίζονται και στα επόμενα χρόνια. 1862: Ξεσπούν επαναστατικά κινήματα σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Ο Όθωνας χάνει το θρόνο του και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Μαζί με τη σύζυγό του, βασίλισσα Αμαλία, επιστρέφουν στη Βαυαρία.

Παρουσίαση του PowerPoint:

«Ναυπλιακή Επανάσταση» ή «Ναυπλιακά». Εκδηλώθηκε στο Ναύπλιο την 1η Φεβρουαρίου 1862 κατά του βασιλιά Όθωνα . Παρά την αποτυχία του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποχώρηση του Όθωνα λίγους μήνες αργότερα. Ναυπλιακή Επανάσταση

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η αναχώρηση του Όθωνα . Λαϊκή λιθογραφία, Μουσείο Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Το τραπέζι όπου υπογράφηκε η έξωση του Όθωνα . Το στέμμα του, τσακισμένο, πάνω στο τραπέζι.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Όθωνας και η Αμαλία εγκατέλειψαν την Ελλάδα στις 23 Οκτωβρίου 1862 με το αγγλικό πολεμικό Σκύλλα. Κατέφυγαν στο Μόναχο και αργότερα στη Βαμβέργη , αλλά ο Όθωνας δεν παραιτήθηκε επίσημα από τον θρόνο. Ο Όθωνας το 1865 Φωτογραφία της Βασίλισσας Αμαλίας στην εξορία σε προχωρημένη ηλικία, περ . 1870

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο τάφος του Όθωνα . Η σαρκοφάγος του  στην εκκλησία των Θεατίνων στο Μόναχο

Παρουσίαση του PowerPoint:

Κύριο θέμα της Μεγάλης Ιδέας ήταν η διεύρυνση των ελληνικών συνόρων για να περιλάβουν περιοχές με ελληνικούς πληθυσμούς που βρίσκονταν υπό ξένη κυριαρχία . Την εμπνεύσθηκε ως όρο ο πρώτος Συνταγματικός πρωθυπουργός Ιωάννης Κωλέττης στα μέσα του 19ου αιώνα και στον οποίο στήριξε ολόκληρη την πολιτική του. Αναφέρεται στην προσπάθεια επανάκτησης των χαμένων εδαφών της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και παρέμεινε ως στόχος ουσιαστικά όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι τον Αύγουστο του 1922, όταν και εγκαταλείφθηκε οριστικά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Η «ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ»

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η «ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ» Αναπτύσσεται και διαδίδεται στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα , Η «ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ» Είναι η προσπάθεια για επέκταση των συνόρων του ελληνικού κράτους και η απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων που εξακολουθούν να ζουν κυρίως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εμπνευστής  της  ¨Μεγάλης  Ιδέας¨  ήταν  ο   Ιωάννης Κωλέττης ,  ο οποίος ανάλαβε και  πρωθυπουργός το 1844 μέχρι τον θάνατό του το 1847.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Ιωάννης Κωλέττης (1773 ή 1774 - 31 Αυγούστου 1847) ήταν Έλληνας πολιτικός την εποχή της Επανάστασης του 1821. Υπήρξε ιδρυτής του Κόμματος της Φουστανέλας ή Γαλλικού Κόμματος, όπως επικράτησε να λέγεται, και πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας  (1844-1847). Ήταν ο πρώτος πολιτικός που χρησιμοποίησε επίσημα τον όρο Μεγάλη Ιδέα.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η «ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ» Αναπτύσσεται και διαδίδεται στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα , Η «ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ» Είναι η προσπάθεια για επέκταση των συνόρων του ελληνικού κράτους και η απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων που εξακολουθούν να ζουν κυρίως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εμπνευστής  της  ¨Μεγάλης  Ιδέας¨  ήταν  ο   Ιωάννης Κωλέττης ,  ο οποίος ανάλαβε και  πρωθυπουργός το 1844 μέχρι τον θάνατό του το 1847. Υποστηρικτής της ιδέας είναι και ο ίδιος ο Όθωνας .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Χάρτης της «Μεγάλης Ελλάδας»

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης 1832 Ο Όθωνας εκλέγεται βασιλιάς της Ελλάδας 3 Σεπτέμβρη 1848 Κίνημα για παραχώρηση Συντάγματος Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης 1835 Ενηλικίωση Όθωνα 1862 Αποχώρηση του Όθωνα από την Ελλάδα ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ – Τέταρτη Ενότητα Η Ελλάδα στον 19ο αιώνα Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Αποστόλη Αγγελόπουλο