Biserica Prejmer

Views:
 
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide 1: 

Să redescoperim ROMÂNIA ! Derulare automată Biserica fortificată PREJMER Prejmer Fortified Church

Slide 3: 

Construită în sec. XIII şi fortificată două secole mai târziu, biserica evanghelică din Prejmer este cea mai puternică cetate ecleziastică din Transilvania şi totodată este cel mai vechi monument gotic din Transilvania. Foarte bine conservată, biserica a fost inclusă în patrimoniul U.N.E.S.C.O., pentru valoarea ei deosebită (1999).

Slide 4: 

Localitatea Prejmer se află la 17 km distanţă de oraşul Braşov, pe drumul naţional 10, spre Buzău.

Slide 5: 

Pe la 1211, Regele Ungariei Andrei al II-lea pomeneşte într-un document adresat teutonilor numele râului Târlung, pe lângă care va creşte localitatea Prejmer. Cavalerii teutoni, care primesc drepturi asupra acestui teritoriu, sunt cei care vor ridica până la un anumit nivel biserica din Tartlau (denumirea săsească a localităţii). Lăcaşul de cult a fost construit în stilul gotic burgund introdus de cistercieni la Cârţa.

Slide 6: 

Cetatea inelară cu dublă incintă prevăzută cu turnuri, şanţ de apărare şi o amplă barbacană în dreptul intrării, a fost modificată şi extinsă în etape până în secolul XVIII. La interior, zidurile sunt căptuşite cu 275 încăperi de refugiu dispuse pe mai multe niveluri, legate intre ele prin scări. Ele erau destinate să adăpostească populaţia satului în caz de asediu.

Slide 9: 

Cetatea, clădită în formă de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri şi înalte de 12 metri, bastioane, porţi de fier şi poduri care se ridicau. Un drum de strajă, situat pe ziduri, folosea pentru aprovizionarea luptătorilor de la crenele.

Slide 10: 

Sistemul de apărare al porţiiIn partea sudică a cetăţii a fost instlat un puternic sistem de apărare a zonei de intrare. La mijlocul unui coridor boltit, lung de  peste 30m, se afla un grilaj de lemn de stejar cu aplicaţii din benzi de fier ascuţite la partea de jos. In trecut intrarea a fost aparată de mai multe astfel de grilaje culisante  şi porţi din lemn de stejar.

Slide 11: 

Mica Orgă a MorţiiO atracţie deosebită a ansamblului de apărare este mica orgă a morţii, o scândură groasă, pivotînd în jurul unui ax  din fier şi înzestrată, în ambele parţi, cu câte cinci ţevi de tragere. Concomitent cu  o serie de trageri cealaltă serie de arme putea fi încărcată direct pe gura ţevii astfel încât, prin rotirea rapidă a scândurii, să se obţină foc continuu. Cetatea se afla mereu în calea turcilor, Prejmerul fiind prima localitate importantă întâlnită după pătrunderea în Ardeal prin zona Buzăului.

Slide 12: 

Cea mai valoroasă piesă care poate fi găsită in biserica din Prejmer este altarul poliptic din jurul anului 1450, fiind astfel cel mai vechi din Transilvania. Altarul este format dintr-un triptic cu panou central şi voleuri pictate pe ambele fete. De o parte şi de alta a panoului central, care înfaţişează Rastignirea, sunt reprezentate alte scene din Patimile lui Iisus. Numele mesterului nu este cunoscut, dar se presupune că s-a format în ambianţa şcolii vieneze.

Slide 13: 

Intre 1512 - 1515 biserica suferă modificări, aripa de vest fiind prelungită şi acoperită cu o boltă în plasă.

Slide 14: 

ScoalaIn incinta fortificaţiei există şi un loc având destinaţia unei şcoli. Aici s-a predat în timpul asediilor şi în vremuri de primejdie. Primii dascăli sunt menţionaţi în 1460 si 1556. Sala de clasă e decorată cu fresce de secol XVIII şi a fost folosită până în 1853. Se pot vedea băncile, tabla, număratoarea, şi undeva, pitit stă Sf. Nicolae, marele făcător de vânătăi. Intr-o expoziţie permanentă sunt prezentate diferite unelte, aduse din satele săşeşti din Ardeal.

Slide 15: 

Church of Prejmer Lying 7km east of Brasov, the village of Prejmer (Tartlau in German) boasts a fortress with the most fortified walls of all the fortified churches of the Transylvanian Saxons. The construction of the Church of the Holy Cross began in 1218, when the church was given the floor plan of a Greek cross. The church was later adapted to the Cistercian Gothic style after 1240, when the village of Prejmer and the church started a new life under the patronage of the Cistercian Abbey in Cirta/Kerz. The church was initially fortified in the late 13th century. In the 15th century, after the Turkish invasion of 1421, it was surrounded with a wall 12m high. At the corners of this wall there were four towers, two of which still survive. More construction work was carried out in the 16th century.

Slide 16: 

Inside the fortress there are over 275 rooms on up to 4 levels. They were used for refuge and storage, and some of them now house museum exhibits. At the top level of the wall surrounding the church there is a gallery provided with holes used for shooting and pouring boiling pitch onto attackers. The fortified church of Prejmer was restored between 1964 and 1970 by the Directorate for Historical Monuments. In 1992 the Munich-based Transylvanian Saxon Foundation took over the patronage of the whole ensemble, carrying out more restoration work. The citadel of Prejmer was inscribed on the UNESCO World Heritage List in 1999;

Slide 17: 

Fotografii – internet Muzica – Gheorghe Iovu