ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 « ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ» 1821-1827 :

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 « ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ» 1821-1827 ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΣΑΖΟΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΣ

ΒΟΣΤΙΤΣΑ (ΑΙΓΙΟ) 18ος αιώνας:

ΒΟΣΤΙΤΣΑ (ΑΙΓΙΟ) 18 ος αιώνας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αρχές του 1821…… Από το 1815 πολλοί απλοί άνθρωποι, προύχοντες και κληρικοί έχουν δώσει τον όρκο της φιλικής εταιρείας στην περιοχή μας….. Στη μυστική συνέλευση της Βοστίτσας (2 6 - 30 Ιανουαρίου) ο Παπαφλέσσας με πύρινους λόγους κάμπτει δισταγμούς, εύλογες αμφιβολίες και αντιρρήσεις προεστών - κληρικών….. …..ορίζεται ως επίσημη έναρξη του αγώνα η ημέρα του Ευαγγελισμού.

Τι συμβαίνει στη Βοστίτσα και στον υπόλοιπο καζά ;:

Τι συμβαίνει στη Βοστίτσα και στον υπόλοιπο καζά ; Ο άρχοντας Ανδρέας Λόντος έχει έτοιμο στρατιωτικό σώμα 400 ανδρών και ο Δημήτριος Μελετόπουλος έχει αγοράσει μεγάλες ποσότητες μπαρούτης …..για κυνηγετικούς σκοπούς. Σολιώτης, Ορεινός, Ροδόπουλος, Γεωργομοραΐτης, Φεϋζόπουλος και άλλοι τοπικοί οπλαρχηγοί περιμένουν…….

Ανδρέας Λόντος:

Ανδρέας Λόντος

Δημήτριος Μελετόπουλος:

Δημήτριος Μελετόπουλος

Η πρώτη ντουφεκιά έπεσε 50 χιλιόμετρα μακριά από εδώ !!!!!:

Η πρώτη ντουφεκιά έπεσε 50 χιλιόμετρα μακριά από εδώ !!!!! Στις 14 Μαρτίου 1821 στο Αγρίδι Ακράτας ο Νικόλαος Χριστοδούλου (Σολιώτης) χτυπά 3 ταχυδρόμους του Χουρσίτ πασά. Η επανάσταση αρχίζει………

21 Μαρτίου 1821.Ο Ανδρέας Λόντος απελευθερώνει τη Βοστίτσα. (Αίγιο) Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΗ!!!! Δε φροντίσαμε να αναδειχτεί το γεγονός και η σημασία του.:

2 1 Μαρτίου 1821 .Ο Ανδρέας Λόντος απελευθερώνει τη Βοστίτσα. (Αίγιο ) Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΗ!!!! Δε φροντίσαμε να αναδειχτεί το γεγονός και η σημασία του. Υψώνεται η πρώτη σημαία της επανάστασης. Οι 70 τουρκικές οικογένειες της περιοχής, αποχωρούν με ασφάλεια προς τα Σάλωνα (Άμφισσα). Ο Ανδρέας Λόντος με το εκστρατευτικό σώμα των Αιγιωτών, πολιορκεί το φρούριο της Πάτρας, (25 Μαρτίου 1821)

Απρίλιος 1821.Η μάχη του Μαυρικίου:

Απρίλιος 1821.Η μάχη του Μαυρικίου Ο Χουρσίτ πασάς στέλνει το Μουσταφάμπεη να βοηθήσει την πολιορκημένη Τρίπολη. Αυτός κάνοντας ταξίδι αστραπή φτάνει στο Αίγιο και το βρίσκει έρημο. Αφού καίει και κλέβει τις σοδειές, προσπαθεί να φτάσει στην Τρίπολη από το σύντομο δρόμο των Καλαβρύτων. Ένα εκστρατευτικό σώμα 500 Τούρκων ανιχνεύει τα περάσματα και συγκρούεται διαδοχικά στο Μαυρίκι και στον Αχλαδιά με την ομάδα του Ανδρέα Ζαΐμη.

Αποτέλεσμα ήταν να μη ρισκάρουν οι Τούρκοι το πέρασμά τους από τα Καλάβρυτα, αλλά να προτιμήσουν τον παραλιακό δρόμο και να καθυστερήσουν να φτάσουν στην Τριπολιτσά.:

Αποτέλεσμα ήταν να μη ρισκάρουν οι Τούρκοι το πέρασμά τους από τα Καλάβρυτα, αλλά να προτιμήσουν τον παραλιακό δρόμο και να καθυστερήσουν να φτάσουν στην Τριπολιτσά. 12 Σεπτεμβρίου 1821 . Ο τουρκικός στόλος με επικεφαλής το ναύαρχο Ισμαήλ Γιβραλτάρ καταστρέφει το Αίγιο. Ο Λόντος καταφτάνει το απόγευμα της ίδιας μέρας από τα Σελλά, αλλά δεν προλαβαίνει τον εχθρό .

6 Ιανουαρίου 1823.Η μάχη στα Μαύρα Λιθάρια.:

6 Ιανουαρίου 1823.Η μάχη στα Μαύρα Λιθάρια. Μετά την ήττα του Δράμαλη στα Δερβενάκια ένα μέρος της στρατιάς του, με επικεφαλής το στρατηγό Ντελή Αχμέτ προσπαθεί να φτάσει στην Πάτρα. Στα Μαύρα Λιθάρια Βοστιτσάνοι, Καλαβρυτινοί και Κορίνθιοι οπλαρχηγοί αποκλείουν τους Τούρκους, οι οποίοι έχουν απώλειες. Ενώ η παράδοσή τους ήταν σίγουρη, ο Γιουσούφ πασάς έσωσε με τα πλοία του περίπου 1.800 εναπομείναντες από τις 4.000 που είχαν ξεκινήσει από την Κόρινθο. (8-2-1823)

1825. Ο Ιμπραήμ φτάνει στο Μοριά.:

1825. Ο Ιμπραήμ φτάνει στο Μοριά. Η μάχη στο Καστράκι Νωνάκριδας 2-3 Μαΐου 182 6 ΤΟ ΝΕΟ ΖΑΛΟΓΓΟ !!! Πετμεζάς και Σολιώτης προσπαθούν να σώσουν 3.000 γυναικόπαιδα που καταδιώκει ο Ιμπραήμ. Παρά τον επικό αγώνα τους 250 αιχμαλωτίζονται και 600 γυναίκες και παιδιά πέφτουν στις χαράδρες στη θέση Διπόταμα για να μην αιχμαλωτιστούν. Ακόμα και σήμερα στον Άγιο Γεώργιο του Σόλου φαίνονται οι σπαθιές του Ιμπραήμ στο πρόσωπο της εικόνας της Παναγίας!!!!!!

PowerPoint Presentation:

1826, 5-6 Μαΐου. Εμφανίζεται πιο κοντά στην περιοχή μας. (Μ.Σπήλαιο) Ο Ιμπραήμ στέλνει 600 ιππείς από τα Καλάβρυτα να καταλάβουν το Μέγα Σπήλαιο , το οποίο υπερασπίζεται ο Νικόλαος Πετμεζάς με 150 παλικάρια του. Οι υπερασπιστές της μονής είναι ξάγρυπνοι και πυροβολούν συνεχώς κατά του τακτικού αιγυπτιακού στρατού. Ο Ιμπραήμ αποφασίζει να υποχωρήσει…

Το μαρτυρικό έτος 1827:

Το μαρτυρικό έτος 1827 Την επανάσταση κλονίζουν: Εμφύλιες διαμάχες. Σύμπραξη Τούρκων-Αιγυπτίων Επιτυχίες του Ιμπραήμ. Το «προσκύνημα» Νενέκος-Γκολφίνος VS Κολοκοτρώνης

PowerPoint Presentation:

19-23 Ιουνίου 1827 . Η μεγάλη μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου. Ένα χρόνο μετά ο Ιμπραήμ βρίσκεται πάλι μπροστά στο μοναστήρι με τακτικό στρατό και ιππικό ενισχυμένο με 2.000 Έλληνες προσκυνημένους!!!!!! Ζητά την αναίμακτη παράδοση του μοναστηριού από το γέροντα ηγούμενο Δαμασκηνό υποσχόμενος τα πάντα στους μοναχούς Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ ΣΩΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

PowerPoint Presentation:

Όχι μόνο δεν παραδόθηκε το μοναστήρι, αλλά οι καλόγεροι πήραν τα όπλα και πολέμησαν επί 13 ώρες μαζί με τους υπερασπιστές στην Πανηγυρίστρα , στους Αγίους Πάντες και στο μεγάλο Πύργο Γάλλους, Τούρκους, Αιγύπτιους και Προσκυνημένους . Και όμως νίκησαν!!!!!! Είχαν 12 απώλειες με τον οπλαρχηγό της Κερπινής Ανδρέα Σαρδελιάνο, έναντι 650 αντιπάλων τους. Ο Ιμπραήμ έφυγε περίλυπος από το πεδίο της μάχης. Δεν ήταν πλέον ανίκητος……

17 Ιουλίου 1827: Η φονική μάχη του Αϊ Γιάννη. (Βερίνο) Ο Γεωργομοραΐτης, πρώην Αρματολός της Ρούμελης , οπλαρχηγός της Κουνινάς παράδειγμα αυτοθυσίας και ηρωισμού….:

17 Ιουλίου 1827: Η φονική μάχη του Αϊ Γιάννη. (Βερίνο) Ο Γεωργομοραΐτης, πρώην Αρματολός της Ρούμελης , οπλαρχηγός της Κουνινάς παράδειγμα αυτοθυσίας και ηρωισμού…. Τον Ιούλιο του 1827 οι Τούρκοι φαίνεται ότι έχουν στοχοποιήσει την περιοχή και επιτίθενται παντού. Ο Ντελή Αχμέτ με τη βοήθεια των Γκολφίνου και Νενέκου φτάνει στον Αϊ Γιάννη. (Βερίνο) Στο μοναστήρι έχουν καταφύγει πολλά γυναικόπαιδα.

PowerPoint Presentation:

Υπερασπιστές του είναι ο καπετάνιος της Μυρόβρυσης Ροδόπουλος ως επικεφαλής, ο Κουνινιώτης Γεώργιος Ανδρεακόπουλος ( Γεωργομοραΐτης ) και ο Κορίνθιος Χελιώτης με την ομάδα του που πήγαιναν στα Σελλά. Ο Γεωργομοραΐτης κρατά το κυριότερο ταμπούρι, την πιο δύσκολη θέση. Ο Ροδόπουλος βλέπει τη δυσκολία και του ζητάει να υποχωρήσει ,αλλά αυτός αρνείται .

PowerPoint Presentation:

Το μεσημέρι ξεκινά η μάχη και κρατά 10 ώρες. Αιγιώτες και Κορίνθιοι πολέμησαν ώσπου τους τέλειωσαν τα βόλια. Ο Ροδόπουλος και αρκετοί άλλοι υποχώρησαν προς την Αράχοβα μαζί με τα γυναικόπαιδα ενώ σουρούπωνε. Ο Γεωργομοραΐτης, με τους πολεμιστές του Κουνινιώτες και Μαμουσιώτες καθώς και με όσους Κορίνθιους είχαν απομείνει, κάλυψε την υποχώρηση .

PowerPoint Presentation:

Στο πεδίο της τιμής έπεσαν 75 Έλληνες και ο ίδιος ο Γεωργομοραΐτης που τράβηξε πρώτος το σπαθί του για να σταματήσει τους Τούρκους. Ήταν 64 ετών!!! Σώθηκαν μόνο 3 Κουνινιώτες. Τ o επόμενο πρωί ο Ντελή Αχμέτ μέτρησε 350 νεκρούς και άλλους τόσους Τούρκους τραυματίες!!!!!!! Τραγική ειρωνεία! Την ίδια ημέρα η γυναίκα του Γεωργομοραΐτη έφερνε στον κόσμο το γιο του…..

PowerPoint Presentation:

Η εντολή του Κολοκοτρώνη ήταν να κρατηθούν με όποιο τίμημα η Κουνινά, το μοναστήρι των Ταξιαρχών και η Φτέρη. Ο Ντελή Αχμέτ αφού βρήκε αντίσταση σ’ εκείνο το δρόμο, επιχείρησε να φτάσει στην Κουνινά από το Πετροβούνι. Όμως κι εκεί ο Λεχουρίτης και ο Φεΰζόπουλος τον αποκρούουν και γυρίζει πάλι στον κάμπο της Βοστίτσας….

Αύγουστος του 1827 και οι Τούρκοι αλωνίζουν στον κάμπο του Αιγίου. Εμφάνιση του Κολοκοτρώνη.:

Αύγουστος του 1827 και οι Τούρκοι αλωνίζουν στον κάμπο του Αιγίου. Εμφάνιση του Κολοκοτρώνη. Ο Ιμπραήμ ενισχύει το Ντελή Αχμέτ, ο οποίος ξεκινά προς την ορεινή Αιγιάλεια με σκοπό να φτάσει σε Φτέρη, Ι.Μ. Ταξιαρχών και Κουνινά από άλλο δρόμο. Στους Λαπαναγούς προσβάλλει τις ελληνικές θέσεις με 4.000 στρατό στο ύψωμα Καυκαριάς . Εδώ γενικός αρχηγός των 2.000 Ελλήνων ήταν ο Πλαπούτας και των 300 Αιγιωτών ο Δημήτριος Μελετόπουλος

PowerPoint Presentation:

Βοηθοί του οι Ροδόπουλος, Φεϋζόπουλος και Κων. Ορεινός. Ο Δημήτριος Μελετόπουλος και όλοι οι Αιγιαλείς αγωνίστηκαν με θάρρος επί δυο ημερόνυχτα και προκάλεσαν στους Τούρκους μεγάλες απώλειες, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν. Η μάχη της Καυκαριάς ήταν η τελευταία που έγινε στην περιοχή μας.

:

Η ναυμαχία του Ναβαρίνου σήμανε το τέλος του Ιμπραήμ και των συμμάχων του. Πουθενά αλλού δε γνώρισε τέτοια αντίσταση και τόσες απώλειες όσες στην περιοχή μας!!!!!!! Το Γενάρη του 1828 φτάνει ο Καποδίστριας στο Ναύπλιο. Η Αχαΐα είναι ένα από τα 7 διοικητικά διαμερίσματα που δημιουργούνται με τις επαρχίες Πατρών, Καλαβρύτων και Βοστίτσας.

:

Ο αγώνας και οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες . Ο κατακαημένος Μοριάς είναι ελεύθερος!

Φτέρη: Το κεφαλοχώρι :

Φτέρη: Το κεφαλοχώρι

Ι.Μ. Ταξιαρχών:

Ι.Μ. Ταξιαρχών

Βερίνο: Ι. Μ. Αγίου Ιωάννη:

Βερίνο: Ι. Μ. Αγίου Ιωάννη

Κουνινά: Το παλιό χωριό:

Κουνινά: Το παλιό χωριό

PowerPoint Presentation:

Τ Ε Λ Ο Σ Β Ι Β Λ Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α «ΑΙΓΙΟ. Το διαμάντι του Κορινθιακού» ΒΑΣ.Ν. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ» ΑΡ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΝΙΝΑΣ» Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,ΙΕΡΕΩΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΥΦΑΝΤΗ «ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ» «Η ΜΑΜΟΥΣΙΑ» ΛΕΩΝ. ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

authorStream Live Help