Proiect Energie Nucleara 2

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Colegiul Comercial Carol I, Constanta:

Referat Energie Nucleara Elev : Ariciu Catalin Prof. Coordonator : Luminita Galanton Colegiul Comercial Carol I, Constanta

Energia Nucleara       Energia Nucleară reprezintă energia eliberată în timpul fisiuni sau fuziunii nucleilor atomici.            Până în anii 1800 principalul combustibil era lemnul,energia lui derivând din energia solara înmagazinată în plante în timpul perioadei lor de viaţa.Începând cu Revoluţia Industriala,oamenii au devenit dependenţi de combustibilul fosili (cărbuni,petrol,gaze naturale) care derivă de asemenea din energia solară înmagazinată.             Arderea acestor combustibili produce reacţii chimice ce rezultă prin schimbarea structurii electronilor în atomi.O parte din energia eliberată sub formă de căldură păstrează combustibilul rămas suficient de cald pentru a întreţine reactia chimică. În timpul celui de al-II-lea război mondial, oamenii de ştiintă din Germania şi America s-au întrecut pentrua face o bombă puternică, utilizănd energia din nucleul  atomilor.În Chicago o echipă de oameni de ştiinţă condusă de profesorul italian Enrico Fermi a reuşit să provoace prima reacţie nucleară controlată.Era a bombei atomice.Ei au găsit o cale de a fisiona nucleul.În acest proces se distingea o cantitate mică de materie,dar era eliberată o cantitate mare de energie sub formă de căldură.În cazul bombei atomice procesul avea loc foarte rapid,având ca rezultat o explozie bruscă şi devastatoare de energie.În centralele nucleare  are loc acelaşi tip de reacţie , dar la o rată mai lentă și controlată cu grijă. :

Energia Nucleara Energia Nucleară reprezintă energia eliberată în timpul fisiuni sau fuziunii nucleilor atomici. Până în anii 1800 principalul combustibil era lemnul,energia lui derivând din energia solara înmagazinată în plante în timpul perioadei lor de viaţa.Începând cu Revoluţia Industriala,oamenii au devenit dependenţi de combustibilul fosili (cărbuni,petrol,gaze naturale) care derivă de asemenea din energia solară înmagazinată. Arderea acestor combustibili produce reacţii chimice ce rezultă prin schimbarea structurii electronilor în atomi.O parte din energia eliberată sub formă de căldură păstrează combustibilul rămas suficient de cald pentru a întreţine reactia chimică. În timpul celui de al-II-lea război mondial, oamenii de ştiintă din Germania şi America s-au întrecut pentrua face o bombă puternică, utilizănd energia din nucleul  atomilor.În Chicago o echipă de oameni de ştiinţă condusă de profesorul italian Enrico Fermi a reuşit să provoace prima reacţie nucleară controlată.Era a bombei atomice.Ei au găsit o cale de a fisiona nucleul.În acest proces se distingea o cantitate mică de materie,dar era eliberată o cantitate mare de energie sub formă de căldură.În cazul bombei atomice procesul avea loc foarte rapid,având ca rezultat o explozie bruscă şi devastatoare de energie.În centralele nucleare  are loc acelaşi tip de reacţie , dar la o rată mai lentă și controlată cu grijă.

PowerPoint Presentation:

Energia nucleară poate fi obţinută în 2 moduri diferite: prin fisiunea unui nucleu greu sau prin fuziunea a 2 nuclei uşori.Reacţiile de fusiune sunt dificil de menţinut pentru că cei 2 nuclei se resping,dar spre deosebire de reacţiile de fisiune,fuziunea nu creeaza produşi radioactivi. Fisiunea nu este provocată prin bombardarea unui combustibil cu neutroni.Un nucleu loveşte un altnucleu,determinându-l să se scindeze şi să emită mai mulţi neutroni.Acestea lovesc alte nuclee,provocând alte scindări şi eliberarea altor neutroni.Aceasta succesiune se numeşte reacţie în lanţ.În cazul unei bombe atomice,reacţia în lanţ i se permite să continue necontrolată.Din această cauză energia eliberată în timpul procesului de fisiune se acumulează şi provoacă o explozie violentă.La un reactor nuclear,există bare metalice de reglare care absorb o parte din nuleu,încetinând reacţia şi rata la care se eliberează energia.

PowerPoint Presentation:

În bombele atomice se folosesc explozivi obişnuiţi pentru a presa laolaltă 2 bucăţi de material fisionabil,fiecare sub masa critică.Rezultă o masă totală mai mare decât masa critică,astfel încât se produce o reacţie în lanţ şi provoacă o explozie nucleară. Reactorul nuclear a lui Enrico Fermi era format dintr-o masă de grafit şi bare de combustibil de Uraniu s-a adăugat grafit şi uraniu până când cantitatea de Uraniu a fost suficientă pentru a întreţine o reacţie în  lanţ . Grafitul avea rolul demoderator să încetinească neutronii pentru a-I face mai eficienţi în provocarea fisiunii.Asemenea neutroni se numesc neutroni termici deoarece,când sunt încetinii,ei au aproximativ aceeaşi energie ca şi energia termică a atomilor şi moleculelor din jur. Primele reactoare nucleare utilizate pe scară largă au fost construite în 1944 la Hansford,Washington,pentru producerea de armament nuclear.Combustibilul folosit este Uraniul metalic natural,iar moderatorul grafitul.Şi astăzi majoritatea reactoarelor nucleare moderne sunt reactoare cu neutroni termici pentru că ele utilizează un moderator pentru a încetini neutronii rapizi.Cele 3 moderatoare utilizate în reactoarele moderne cu neutroni termici sunt grafitul,care constă di carbon pur,apă ”grea” care conţine izotopul stabi de hidrogen numit deuteriu în locul hidrogenului obişnuit şi apă “uşoară” sau obişnuită.

PowerPoint Presentation:

Toate reactoarele nucleare moderne se bazează pe fisiunea nucleară.Un alt tip de reacţie nucleară,numită fusiune , asigură energia soarelui.La presiuni s i la temperatura de aproximativ 15 mlioane de grade celsius care există în soare,nuclei de hidrogen se combină şi determină cea mai mare parte di energia eliberată de Soare.În fusiunea nucleară două nuclee atomice cu relaţii uşoare se unesc pentru a forma unul mai greu şi eliberează energie.Cea mai uşoară reacţie de fusiune este aceea dintre 2 izotopi ai hidrogenului şi anume deuteriu şi tritiu.Tritiul este uşor de obţinut, Iar mările conţin cantităţi mari de deuteriu.Dar este nevoie de temperaturi de 100-300 de milioane centigrade în asemenea reacţi şi nici un material nu poate rezista la asemenea căldură.De aceea combustibilul trebuie ţinut departe de pereţii recipientului prin câmpuri magnetice.Dacă fusiunea nucleară va putea fi pusă în practică , ea va oferi următoarele avantaje: a)        va avea o sursă nelimitată de combustibil şi anume deuteriuldin oceane. b)        nu va exista posibilitatea de accidente în ractoarele nucleare,deoarece cantitatea de combustibil în acesta este foarte mic. c)         rezultă reziduri mult mai puţin radioactive şi mai uşor de mânuit decât cele din reacţiile de fisiune. Experimentele din anii 1990 cu un dispozitiv de fusiune pentru testări, Joint European Torus , au confirmat faptul că această tehnică funcţioneaza şi un reactor de fusiune experimental poate fi construit cândva la începutul secolului XXII.

PowerPoint Presentation:

Hiroshima si Nagasaki Totul a inceput cu Proiectul Manhattan. Acesta a fost proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare (bomba atomica) in timpul Celui de-Al Doilea Razboi Mondial de catre Statele Unite ale Americii, Regatul Unit si Canada. Ceea ce a fost denumit oficial Districtul Ingineresc Manhattan, se refera anume la perioada 1941-1946, cand proiectul s-a aflat sub controlul Corpului de Geniu al Armatei SUA, sub adminstratia Generalului Leslie R. Groves. Cercetarea stiintifica a fost condusa de fizicianul american J. Robert Oppenheimer. Proiectul a avut succes in dezvoltarea si detonarea a trei arme nucleare in 1945: o detonare de test a unei bombe cu implozie cu plutoniu pe 16 iulie (testul Trinity) langa Alamogordo, New Mexico; o bomba cu uraniu imbogatit denumita “Little Boy” pe 6 august deasupra orasului Hiroshima, Japonia; si o a doua bomba cu plutoniu, denumita “Fat Man” pe 9 august deasupra orasului Nagasaki,Japonia. Radacinile proiectului s-au aflat in temerile oamenilor de stiinta ai anilor 1930 ca Germania Nazista investiga ea insasi posibilitatea producerii armelor nucleare. Nascut dintr-un mic program de cercetare in 1939, Proiectul Manhattan a ajuns sa angreneze peste 130 000 de oameni si sa coste aproape 2 miliarde de dolari (23 miliarde, la nivelul din 2007 al dolarului, pe baza CPI). A avut ca rezultat crearea multor puncte de productie si cercetare care au operat in secret.

PowerPoint Presentation:

Bibliografie: http://www.referate-lucrari.com/referat_Energia-Nucleara-765.html http://www.descopera.org/energia-nucleara-aplicatii-si-implicatii/

authorStream Live Help