Surse de energie

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Colegiul comercial “carol I” Constanta :

Colegiul comercial “carol I” Constanta Surse de energie Proiect realizat de:Eftei Antonina Clasa : a IX-a B

PowerPoint Presentation:

Încă de la începuturile sale omul şi-a folosit forţa muşchilor, energia mecanică a muşchilor, pentru a se apăra şi a-şi obţine hrana. După descoperirea focului a început adevărata cursă spre civilizaţie. Focul a fost folosit de om atât pentru producerea energiei termice (prepararea hranei) cât şi pentru producerea luminii în locuinţă. Omul a luptat pentru a îmblânzi forţele naturii şi a le pune în slujba sa, descoperind rând pe rând diverse surse şi modalităţi din ce în ce mai eficiente de a le exploata. Primele surse de energie au fost cele naturale numite astăzi surse de energie primară .

PowerPoint Presentation:

E nergia este o mărime care indică capacitatea unui sistem fizic de a efectua lucru mecanic când trece printr-o transformare din starea sa într-o altă stare aleasă ca stare de referință .

Unitate de masura pentru energiei:

Unitate de masura pentru energiei Energia necesita o forta - Fiecare forma de energie are propria forta Energia reprezinta o masura a lucrului mecanic produs de o forta : Unde Forta cinetica = Mass x Acceleratie [kg x m/s 2 = N] Energia = Forta x Distanta 1 Joule = 1N x 1 m

Pe măsură ce ştiinţa a evoluat, oamenii au inventat instalaţii, dispozitive, maşinării şi motoare care să utilizeze diferite forme de transfer energetic.:

Pe măsură ce ştiinţa a evoluat, oamenii au inventat instalaţii, dispozitive, maşinării şi motoare care să utilizeze diferite forme de transfer energetic . Sursă de energie primară Forma de energie musculatura (omului/animalelor) energia mecanică apa energia mecanică (hidroenergia ) vântul energia mecanică (energia eoliană) combustibilii primari (lemn, cărbune, petrol) energia chimică regăsită în urma procesului de ardere sub forma de căldură soarele energie radiantă mareele şi energia valurilor energie mecanică

PowerPoint Presentation:

E nergia hidraulică reprezintă capacitatea unui sistem fizic (apă) de a efectua un lucru mecanic la trecerea dintr-o poziție dată în altă poziție (curgere). Datorită circuitului apei în natură, întreținut automat de energia Soarelui, energia hidraulică este o formă de energie regenerabilă. Energia hidraulică este o energie mecanică formată din energia potențială a apei dată de diferența de nivel între lacul de acumulare și centrală, respectiv din energia cinetică a apei în mișcare . Exploatarea acestei energii se face actualmente în hidrocentrale, care transformă energia potențială a apei în energie cinetică. Aceasta e apoi captată cu ajutorul unor turbine hidraulice care acționează generatoare electrice care în final o transformă în energie electrică .

PowerPoint Presentation:

Energia eoliana este energia continuta de forta vantului ce bate pe suprafata pamantului vantul fiind un o miscare a aerului pe orizontala . Exploatata , ea poate fi transformata in energie mecanica pentru pomparea apei , de exemplu , sau macinarea graului , la mori ce functioneaza cu ajutorul vantului . Prin conectarea unui rotor la un generator electric, turbinele de vant transforma energia eoliana , ce invarte rotorul , in energie electrica . Cum functioneaza o turbina eoliana ? Sistemul se bazeaza pe un principiu simplu . Vantul pune in miscare palele care la randul lor actioneaza generatorul electric. Sistemul mecanic are in componenta si un multiplicator de viteza care actioneza direct axul central al generatorului electric.Curentul electric obtinut este , fie transmis spre imagazinare in baterii si folosit apoi cu ajutorulunui invertor DC-AC in cazul turbinelor de mica capacitate , fie livrat direct retelei de curent alternativ ( AC) spre distribuitori .

PowerPoint Presentation:

E nergia nucleară este una dintre cele mai folosite noi surse de energie la acest final de secol. Po ate fi produsă în două moduri: prin fisiune şi prin fuziune. Prin fisiune sunt folosiţi atomi grei cum ar fi Uraniul care se dezintegrează şi generează o mare cantitate de energie. Reacţia este instabilă şi se produce o mare cantitate de radiaţii. Rezidiurile rămase în urma reacţiilor sunt radioactive, nocive şi trebuie depozitate în condiţii speciale. Prin fuziune se folosesc atomi uşori cum ar fi hidrogenul. Sunt folosiţi izotopii hidrogenului deuteriul şi tritiul. Prin unirea atomilor se eliberează o mare cantitate de energie. Însă şi această reacţie este foarte instabilă. Avantajul este faptul că hidrogenul este prezent în cantităţi mari, nu este poluant, este reciclabil şi poate fi stocat.

Cum functioneaza o centrala nucleara?:

Cum functioneaza o centrala nucleara?

Cum functioneaza o centrala nucleara?:

Cum functioneaza o centrala nucleara?

Combustibili fosili :

Combustibili fosili Carbunele , Petrolul si Gazele Naturale sunt denumite “ combustibili fosili ” deoarece s-au format prin fosilizarea animalelor si plantelor preistorice . Ofera aproape 66% din necesarul de energie electrica si 95% din necesarul total de energie al lumii . Energie chimica > energie termica > energie mecanica > energie electrica Cum functioneaza o centrala termica ?

Energia solara:

Energia solara Soarele reprezintă sursa de energie a Pamântului, contribuind la mentinerea temperaturii planetei mult peste valoarea de aproape 0K, întâlnită în spaţiul interplanetar şi este singura sursă de energie capabilă să întreţină viaţa pe Pământ. Atmosfera terestră şi suprafaţa Pământului interacţionează cu radiaţia solară, producând o serie de t ransformări ale acesteia .

Energia mareelor :

Energia mareelor Energia mareelor este energia care poate fi captata prin exploatarea energiei potentiale rezultate din deplasarea pe verticala a masei de apa la diferite niveluri sau a energiei cinetice datorate curentilor mareici . Energia mareelor este o consecinta a actiunii fortelor gravitationale solare si lunare , precum si ca o consecinta a rotatiei terestre . Centralele mareomotrice sunt de doua tipuri:sunt de doua tipuri : centrale fara baraj care utilizeaza numai energia cinetica a curentului mareic ; centrale cu baraj care utilizeaza energia potentiala creata ca urmare a ridicarii nivelului apei in timpul fluxului .

Energia valurilor:

Energia valurilor Valurile se formeaza datorita actiunii maselor de aer aflate in miscare ( vantul ) asupra apei . Marimea valurilor generate depinde de viteza vantului , durata sa si distanta pe care actioneaza asupra apei ( lungimea de actiune ). Miscarea apei rezultata ca efect al acestei actioni poseda o energie cinetica exploatabila cu ajutorul unor tehnologii speciale . Sistemele de captare a energiei valurilor sunt de trei tipuri : - sistemul de conducte sub presiune care se bazeaza pe faptul ca o presiune exercitata asupra unei suprafete mari si transmisa prin intermediul unui lichid , prin conducte , unei suprafete mai mici multiplica forta pe unitatea de suprafata , iar aceasta forta este folosita in scopul actionarii unui generator electric; - sistemul bazat pe ascensiunea lichidului care utilizeaza ascensiunea apei sub forma de val pe o panta artificiala , actionand apoi in cadere turbina unui generator electric; - sistemul pistonului lichid care se bazeaza pe faptul ca intr -o incinta valurile produc prin miscarea lor de urcare si coborare un efect similar cu al unui piston pompand sau aspirand aerul care actioneaza turbina unui generator electric.

PowerPoint Presentation:

Milioane de ani au fost necesari pentru ca omul să atingă nivelul curent de civilizaţie. S i dacă vrem ca omenirea şi vieţuitoarele de pe Terra să continu i e să existe şi să estimăm viaţa nenumăratelor viitoare generaţii, atunci utilizarea energiei regenerabile este singura modalitate de atingere a acestui scop. O mare responsabilitate ne revine, de a păstra o lume în care oamenii, animalele, plantele şi toate organismele vii pot trăi. Fie ca acesta să fie scopul nostru comun şi scopul fiecăruia în parte.

PowerPoint Presentation:

Bibliografie : -Terra Magazin ; -www.wikipedia.ro; - Comunitati verzi ; Sfarsit !

authorStream Live Help