Mocanu Madalina

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Aparatul de fotografiat Proiect fizica :

Aparatul de fotografiat Proiect fizica Eleva: Mocanu Madalina Andreea Clasa :a-IX-a B Profesor: Galanton Luminita Colegiul Comercial Carol i CONSTANTA

.Introducere :

. Introducere Fotografierea este captarea imaginilor prin focalizarea luminii pe o suprafata fotosensibila, cu un aparat de fotografiat.Se foloseste in arta,mediu si stiinta.

Principiul de functionare al aparatului de fotografiat:

Principiul de functionare al aparatului de fotografiat Principiul de functionare al aparatului de fotografiat a fost descoperit de pe vremea artistului si inventatorului Leonardo da Vinci, care a aratat ca pentru a proiecta o imagine este suficient un mic orificiu prin care sa treacă lumina. Cu cat este mai mic orificiul, cu atat imaginea este mai clara. Acest aparat simplu, numit "camera obscura", exista de la inceputul sec. al XVII-lea. Mai mult a durat pana a fost gasit un material fotosensibil pentru a inregistra imaginea respectiva. Aceasta problema a fost rezolvata abia in 1826 cand Joseph Niepce a descoperit ca pentru a produce un bitum sensibil la lumina poate fi folosita clorura de argint

PowerPoint Presentation:

Fizicianul si profesorul de matematica din Milano, Girolamo Cardano , introduce in gaura „o rotunjime facuta din sticla ” , o lentila convexa , obtinand o imagine mult mai luminoasa si mai clara . Urmeaza alte ameliorari , cum ar fi cea a lui Daniel Barbaro care propune in 1568 acoperirea marginilor lentilei , lasand numai o gaura mica la mijloc - diafragma de azi - pentru obtinerea unor imagini mai clare . Igantio Danti recomanda la randul lui utilizarea unei oglinzi concave pentru redresarea imaginii si in 1585 Giovani Battista Benedetti sugereaza adoptarea unei lentile biconvexe . Din descrierile facute pana acum , reiese faptul ca intr-adevar „camera obscura ” era o camera, o odaie intr -o cladire si ca imaginea putea fi vazuta numa de cei care se aflau in incapere.Cu timpul camera obscura devine mai mica, portabila , putand fi instalata chiar si intr -un cort . Dar micsorarea si portabilitatea camerei obscure merg si mai departe . Kaspar Schott publica in „ Magia optica ” prima descriere a unei mici camere obscure, formata din doua cutii din care una putin mai mica putea sa culiseze in cealalta pentru obtinerea claritatii . Imaginea formata de un tub ajustabil care continea doua lentile convexe , putea fi vazuta din exterior printr -o gaura , astfel ca nu mai era nevoie ca cineva sa intre in camera obscura . Astfel de camere din ce in ce mai mici , la care imaginea era vazuta din afara , sunt semnalate din ce in ce mai des in diferite parti.Johann Zahn prezinta desene si schite de tipuri diferite si este primul care propune utilizarea geamului mat in formarea imaginii . In 1685 aparatul a fost gata si astepta ( aparitia ) fotografiei .

Pentru a functiona, orice aparat foto, oricat de simplu, trebuie sa aiba urmatoarele parti componente::

Pentru a functiona, orice aparat foto, oricat de simplu, trebuie sa aiba urmatoarele parti componente: Corpul - O cutie perfect opaca in care sta filmul pentru a fi expus. Obiectivul - Un dispozitiv care focalizeaza razele de lumina pe film Diafragma - Un dispozitiv care controleaza cata lumina ajunge pe film Obturatorul - Un dispozitiv care controleaza cat timp este filmul expus la lumina Vizorul - Un dispozitiv folosit pentru a incadra eficient imaginea care va fi inregistrata pe film. Sistemul de transport - Un dispozitiv folosit pentru fixarea si transportul filmului.

Tipuri de aparate:

Tipuri de aparate De-a lungul timpului au aparut multe modele de aparate foto, insa marea lor majoritate se incadreaza in una dintre aceste categorii: - aparate cu vizor sau telemetru - aparate cu vizare prin obiectiv (SLR, reflex) - aparate cu doua obiective - aparate cu planfilm

Diverse aparate foto de la cele mai vechi la cele mai noi::

Diverse aparate foto de la cele mai vechi la cele mai noi :

Partile componente ale aparatului foto:

Partile componente ale aparatului foto Sa incepem cu camera obscura in care se afla filmul. Acesta este corpul aparatului. Următoarea componenta este obturatorul. Acesta poate fi situat chiar in faa ftilmului (obturator in plan focal) sau poate fi situat in obiectiv (obturator central). Obturatorul controleaza cand intra lumina in aparat si pentru cat timp impresioneaza filmul. Un aparat bun trebuie sa ofere posibilitatea de a stabili durata deschiderii obturatorului. De asemenea, trebuie sa existe un declansator care sa controleze deschiderea si inchiderea obturatorului. Obiectivul lasa lumina sa intre si focalizeaza imaginea pe film. De asemenea, obiectivul, prin distanta sa focala, influenteaza si marimea imaginii..

Partile componente ale aparatului foto:

Partile componente ale aparatului foto Diafragma controleaza cantitatea de lumina care intra in aparat. Aceasta deschidere se afla in interiorul aparatului si este controlat prin intermediul unui inel de pe obiectiv. Vizorul este fereastra din spatele aparatului prin care priveste fotograful cand compune imaginea. Sistemul de transport: desi nu este o componenta propriu-zisa a aparatului, este totusi important in functionarea acestuia. La aparatele mai vechi, acesta este o parghie in partea de sus, dreapta a corpului, insa la majoritatea aparatelor moderne sistemul este automat.

PowerPoint Presentation:

Primul aparat foto avea timpul de expunere de 8 ore? In 1949a fost vandut primul aparat de fotografiat de tip polaroid ? Daca ochii nostii ar fi o camera foto , atunici ar fi o camera de 120 de megapixeli ? Stiati ca…?

Iluminarea in fotografie:

Iluminarea in fotografie A fotografia insemna a scrie cu lumina. Principala sursa de lumina este soarele desi sursele artificiale de lumina au devenit la fel de necesare. Iluminarea se realizeaza cu ajutorul diafragmei si a timpului de expunere. Exista o cale de stabilire precisa a timpului de expunere si a diafragmei cu ajutorul folosirii exponometrului. Acesta este format dintr-un strat de celule fotosensibile care in prezenta luminii creeaza un impuls electric, masurat cu un miliampermetru. Prima operatie pentru a fixa scara exponometrului este valoarea sensibilitatii filmului, exprinmata in grade DIN sau ASA. A doua operatie consta in masurarea propriu-zisa a iluminarii si inregistrarea acestei valori. Apoi uremeaza alegerea diafragmei si a timpului de expunere cele mai convenabile, in functie de valorile indicate de exponometru.

Timpul de expunere in fotografie:

Timpul de expunere in fotografie Gama timpilor de expunere folositi astazi in fotogrfie a fost in mare masura standardizata atat pentru valorile mai mari de o secunda cat si pentru cele inferioare. Aceasta scara porneste de la cel mai lung timp posibil de realizat pe cale mecanica, 30 s, si se opreste la limita de 1/2500 s, aceste bariere nefiind de netrecut. Treapta marcata cu litera B permite fotografului realizarea unor timpi de expunere facultativi, nestandardizati. Spre exemplu o scara a timpilor de expunere poate arata astfel: B 30” 20” 15” 10” 8” 6” 4” 3” 2” 1” 2 4 8 10 20 30 45 60 90 125 250 500 750 1000 1500 2000. Din motive practice pe aparatele de fotografiat nu se scrie 1/250 ci doar 250, fractia ocupand mai mult spatiu. Folosirea inspirata a timpului de expunere constituie o modalitate de redare a miscarii. Prima modalitate si cea mai la indemana consta in folosirea unui timp de expunere oarecum lung (15, 30). Rezultatul acestei fotografii va fi un subiect in miscare neclar pe un fond prescis, clar. Cea de a doua modalitate de a reda starea de miscare a subiectului are la baza utilizarea unui timp foarte scurt (1000, 2000), in care miscarea va fi „inghetata”.

Diafragma si dimensiunea campului de profunzime:

Diafragma si dimensiunea campului de profunzime Din punct de vedere constructiv, diafragmele cel mai des intalnite sunt cele de tip „iris”, pe baza de lame metalice dispuse circular in interiorul obiectivului aparatului de fotografiat. Ca si in cazul timpilor de expunere, scara diafragmelor a fost uniformizata pentru majoritatea aparatelor de fotografiat. Intre valorile inscrise pe aparatul de fotografiat si deschiderea reala exista un raport de inversa proportionalitate. In cazul uniui obiectiv fotografic foarte luminos vom avea urmatoarea scara a diafragmelor: 1,8 2 2,8 3,5 4 5,6 8 11 16.

Legile lentilelor :

Legile lentilelor x1= distanta de la obiect la lentila X2= distanta de la imagine la lentila n= indice de refractie a lentilei r1= raza de curbura a primei fete a lantile r2= raza de curbura a celei de-s doua fete CONCUZIE:Aparatul foto are o importanta mare pentru noi , deoarece ne ajuta , ne da posibilitatea sa captam o imagine numita fotografie care avand grija de ea o avem mult timp . Aparatele foto dau oamenilor posibilitatea de inregistrare a momentelor nostime sau cu importanta aparte

Bibliografie :

Bibliografie www.wikipedia.ro www.google.ro www.e-scoala.ro www.sony.ro

authorStream Live Help