Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο

Views:
 
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο:

Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο

Φωτιά:

Φωτιά Δεν ξέρουμε πότε και πως αλλά θεωρείται η πρώτη των εφευρέσεων. 80.000 π.Χ.

Τροχός:

Τροχός 4.500 π.Χ . Η κατάκτηση του κόσμου από τον τροχό ξεκίνησε στη Σουμερία, μεταξύ Τίγρη και Ευφράτη -στο νότιο τμήμα του σημερινού Ιράκ. Οι Σουμέριοι έψηναν τούβλα και έχτιζαν δρόμους, και κάποιοι από αυτούς τους εφευρετικούς ανθρώπους κατασκεύασαν επίσης τους πρώτους τροχούς. Αυτοί αποτελούνταν από ξύλινες σανίδες, με μια τρύπα στη μέση για τον άξονα. Με τον καιρό, ο τροχός εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Μεσοποταμία, ενώ, όταν δαμάστηκε το άλογο, έγινε δυνατόν να επιτευχθούν και μεγαλύτερες ταχύτητες.

Γραφή:

Γραφή 4.000 π.Χ . Η αρχαία γλώσσα της Μεσοποταμίας -και οι ποικίλες σημιτικές παραλλαγές της- ήταν η γλώσσα των εμπόρων της εποχής, των πρώτων οργανωμένων γεωργών, αλλά και η γλώσσα αρχαίων ιατρικών-μαγικών, αστρολογικών-αστρονομικών και άλλων πρωτο -επιστημονικών Βαβυλωνιακών κειμένων . Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό το σύστημα γραφής ήταν το πρώτο οπουδήποτε στον κόσμο και οι πόλεις-κράτη στις κοιλάδες των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη (που ορίζουν την Μεσοποταμία), εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Ιράκ και τμήμα της Συρίας, θεωρούνται οι κοιτίδες τόσο της αστικής ζωής όσο και του πολιτισμού.

Αλφάβητο 2000 π.Χ.:

Αλφάβητο 2000 π.Χ. Η αλήθεια είναι ότι τα αρχαιότερα δείγματα γραφής προέρχονται από την πόλη Ουρούκ της Μεσοποταμίας του 3500 π.Χ. Πρόκειται όμως για ένα περίπλοκο σύστημα συμβόλων, γνωστό μόνο σε μια επαγγελματική τάξη γραφέων που απέκτησε τεράστια εξουσία. Τη δύναμή τους θα αμφισβητούσε άθελά του ο λαός της Ουγκαρίτ, οι Χαναναίοι, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα περίπου στο 2000 π.Χ. εφηύραν το αλφάβητο. Είτε προηγήθηκαν των Φοινίκων είτε συνυπήρξαν και αλληλοεπηρεάστηκαν, οι Χαναναίοι ήταν μάλλον οι πρώτοι που συνειδητοποίησαν ότι ο ανθρώπινος λόγος βασιζόταν σε έναν πεπερασμένο αριθμό ήχων και το μόνο που χρειαζόταν καθένας από αυτούς ήταν ένα σύμβολο. Επινόησαν τριάντα από αυτά, σφηνοειδούς μορφής.

Αλφάβητο 2000 π.Χ.:

Αλφάβητο 2000 π.Χ. Η ιδέα τους ήταν τόσο καλή ώστε επηρέασε όλα τα φωνητικά αλφάβητα των λιμανιών της Μεσογείου της εποχής: το φοινικικό, το αραβικό, το αραμαϊκό, το εβραϊκό και όσα βασίστηκαν σε αυτά. Λίγους αιώνες αργότερα, αρχαίοι Έλληνες σχολιαστές θα υποστήριζαν ότι το αλφάβητό τους έπεσε από τον ουρανό κάπου κοντά στην Έφεσο ή ότι το έφερε ο Κάδμος από τη Φοινίκη, όπως έγραψε ο Ηρόδοτος. Μετέπειτα έρευνες θα έδειχναν ότι το ελληνικό αλφάβητο είχε ως πρότυπο το φοινικικό, το οποίο οι Έλληνες γνώρισαν στα ταξίδια τους στην Ανατολική Μεσόγειο τον 9ο αιώνα π.Χ.

Ηλεκτρισμός 600 π.Χ.:

Ηλεκτρισμός 600 π.Χ. Ιστορικά ως έννοια έχει τις ρίζες του στην παρατήρηση του Θαλή του Μιλήσιου (περίπου το 600 π.Χ. ) ότι κομμάτι ήλεκτρου (κεχριμπάρι) που τρίβεται σε ξηρό ύφασμα έλκει μικρά κομμάτια άχυρου. Εξ ου και η ονομασία "ηλεκτρισμός", δηλαδή το φαινόμενο που παρατηρείται στο ήλεκτρο. Το 19ο αιώνα αναπτύχθηκαν βαθμιαία διάφορες τεχνικές εφαρμογές του ηλεκτρισμού, αλλά μόλις τον 20ο αιώνα αναγνωρίστηκε η διάχυτη παρουσία των ηλεκτρικών δυνάμεων οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στη συγκρότηση και τη συμπεριφορά της ύλης γύρω μας.

Κλεψύδρα 300 π.Χ.:

Κλεψύδρα 300 π.Χ. Η κλεψύδρα, που σημαίνει "κλέφτης του ύδατος", ήταν όργανο μέτρησης του χρόνου γνωστό στους Αιγύπτιους από την εποχή των βασιλέων των Θηβών της 18ης δυναστείας. Ήταν ένα είδος αγγείου, πήλινου ή μεταλλικού, με κυλινδρικό ή ωοειδές σχήμα. Το δοχείο αυτό είχε μία οπή μέσα από την οποία έπεφτε το νερό, το οποίο αντιστοιχούσε σε ένα χρονικό διάστημα.

Πυρίτιδα 1000 μ.Χ.:

Πυρίτιδα 1000 μ.Χ . Η Πυρίτιδα (καθαρεύουσα: Πυρίτις) κοινώς (το) μπαρούτι ή η μπαρούτη, είναι η αρχαιότερη εκρηκτική ύλη, που αποτελεί μίγμα άνθρακα, θείου και νίτρου. ήταν γνωστή στους Κινέζους ως εκρηκτικό μέσον για ανατινάξεις, πυροτεχνήματα και ίσως και για εκφοβισμό από τους πρώτους μετά Χριστό αιώνες. Περίεργες όμως αναφορές υπάρχουν και σε αρχαία ελληνικά κείμενα όσο και σε κείμενα Βιβλικών λαών.

Πυξίδα 1088 μ.Χ.:

Πυξίδα 1088 μ.Χ. Η πυξίδα (compass) (από την αρχαία ελληνική λέξη πυξίς - ίδος, που αρχικά σημαίνει ξύλινο κουτί) ή κοινώς μπούσουλας (από την ιταλική λέξη bussola) είναι όργανο με το οποίο επιτυγχάνεται ο προσανατολισμός του χρήστη, δείχνοντάς του την κατεύθυνση του Βορρά. Ιδιαίτερα όμως στη ναυσι - πλοΐα αποτελεί το σημαντικότερο "ναυτιλιακό βοήθημα" με το οποίο μετρούνται και πραγματοποιούνται τόσο οι πορείες των πλοίων όσο και οι διοπτεύσεις. Επειδή το όργανο αυτό αναπτύχθηκε εξ ανάγκης στη ναυτιλία αλλά και εκ της σημαντικότητάς του σ΄ αυτή ονομάζεται συνηθέστερα ναυτική πυξίδα.

Τυπογραφικό πιεστήριο 1450 μ.Χ.:

Τυπογραφικό πιεστήριο 1450 μ.Χ. Ο Γουτεμβέργιος θεωρείται «πατέρας» της μηχανικής εκτύπωσης. Κινητά τυπογραφικά στοιχεία είχαν ήδη κατασκευαστεί από τον Ολλανδό Λαυρέντιο Κοστέρ στο Χάρλεμ, ο Γουτεμβέργιος όμως ήταν εκείνος που συνέλαβε πρώτος την ιδέα της τυπογραφικής μεθόδου στο σύνολό της. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε πλέον σήμερα η εφεύρεση της τυπογραφίας δεν ανήκει ούτε σε κάποιο συγκεκριμένο λαό ούτε σε κάποια συγκεκριμένη χρονολογία. Αποδίδεται, όμως, στον Γουτεμβέργιο η δόξα της εφεύρεσης της μεταλλικής μήτρας, με τη οποία διευκολύνθηκε η κατασκευή κινητών μεταλλικών στοιχείων και του πιεστηρίου. Επινόησε την τυπογραφική μέθοδο στο σύνολό της: μήτρα, χυτά στοιχεία, στοιχειοθεσία, χειροκίνητο πιεστήριο και τυπογραφική μελάνη. Σε τελική ανάλυση τελειοποίησε τα μέσα που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε.

Μολύβι 1565 μ.Χ.:

Μολύβι 1565 μ.Χ. Το πρώτο μολύβι γεννήθηκε με την ανακάλυψη των ορυχείων γραφίτη, γεγονός που έλαβε χώρα το 1565 στο Κάμπερλαντ της Μεγάλης Βρετανίας. Το υλικό γραφής του μολυβιού φτιάχνεται από μείγμα γραφίτη και αργίλου, στο οποίο προστίθενται λιπαντικά και γόμα. Το μείγμα αυτό αλέθεται και σιδερώνεται για να ομογενοποιηθεί, δηλαδή περνά από μηχανές επεξεργασίας από τις οποίες βγαίνει σε μορφή μακρού νήματος. Το υλικό που φτιάχνεται μ' αυτό τον τρόπο ξεραίνεται και στη συνέχεια κόβεται και ψήνεται στο φούρνο περίπου στους 80°C. Η σύνθεση του μείγματος και η θερμοκρασία καθορίζουν τη σκληρότητα της μύτης. Για το σώμα του μολυβιού χρησιμοποιείται μια λωρίδα από ραβδωτό ξύλο. Αυτή αλείφεται με κόλλα και στο αυλάκι της τοποθετείται η μύτη. Από πάνω τοποθετείται ένα άλλο στέλεχος ραβδωτού ξύλου. Όταν συγκολλούνται τα δύο μέρη το ξύλο διαμορφώνεται έτσι ώστε να έχουμε κυλινδρικά ή εξαγωνικά μολύβια. Η τελική φάση περιλαμβάνει το βάψιμο του ξύλου.

Αλεξικέραυνο 1752 μ.Χ.:

Αλεξικέραυνο 1752 μ.Χ. Ηλεκτρικός μεταλλικός αγωγός που χρησιμοποιείται για την προστασία των σπιτιών από κεραυνούς. Όταν πέφτει κεραυνός πάνω στο αλεξικέραυνο το επικίνδυνο ρεύμα έντασης πολλών χιλιάδων αμπέρ διοχετεύεται ακίνδυνα στη γη. Το πρώτο αλεξικέραυνο κατασκεύασε το 1765 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. Τα αλεξικέραυνα αποτελούνται συνήθως από μετάλλινες ράβδους, τις οποίες βάζουμε στο πιο ψηλό μέρος της οικοδομής.

Ατμομηχανή 1769 μ.Χ.:

Ατμομηχανή 1769 μ.Χ. Γενικά ως ατμομηχανή χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε μηχανή χρησιμοποιεί την ενέργεια και πίεση του ατμού προκειμένου να παράγει έργο. Αν και απλές ατμομηχανές είχαν κατασκευαστεί ήδη από την αρχαιότητα, με γνωστότερο παράδειγμα την αιολόσφαιρα (ή ατμοστρόβιλος - η πρώτη ατμομηχανή στην ιστορία-)του Ήρωνα (Έλληνας μηχανικός και γεωμέτρης), ωστόσο ποτέ δεν βρήκαν πρακτική εφαρμογή, καθώς οι τότε κοινωνίες χρησιμοποιούσαν κυρίως την απλή μυϊκή δύναμη. Η ατμομηχανή που κατασκεύασε ο Τόμας Σέιβερι το 1698 για την άντληση νερού είναι η πρώτη μηχανή του είδους που κατασκευάστηκε για πρακτικές εφαρμογές. Επόμενος σημαντικός σταθμός ήταν η μηχανή του Τόμας Νιούκομεν , το 1712, την οποία βελτίωσε ο Τζέιμς Βατ.

Φωτογραφία 1822 μ.Χ.:

Φωτογραφία 1822 μ.Χ. Με τον όρο φωτογραφία αναφερόμαστε γενικά στη διαδικασία δημιουργίας οπτικών εικόνων μέσω της καταγραφής και αποτύπωσης του φωτός, με χρήση κατάλληλων συσκευών (φωτογραφικές μηχανές). Ετυμολογικά, η λέξη φωτογραφία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις -φως και -γραφή. Η φωτογραφία, πέρα από την τεχνική της διάσταση, αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 20ου αιώνακαθώς και ως μία μορφή τέχνης συγγενικής με την ζωγραφική.

Ποδήλατο 1839 μ.Χ.:

Ποδήλατο 1839 μ.Χ. Το 1839, ο Σκωτσέζος σιδηρουργός Κιρκπάτρικ Μακμίλαν σχεδιάζει την ‘ velocipede ’. Ο Μακμίλαν βελτίωσε την κατασκευή του Φον Ντράις , εισάγοντας τη χρήση των πεταλιών, συνδεδεμένων με ράβδους με τον οπίσθιο τροχό. Με αυτό τον τρόπο, ο αναβάτης δεν ήταν πλέον αναγκασμένος να φέρνει τα πόδια του σε επαφή με το έδαφος, κάτι που περιόριζε σημαντικά την ταχύτητα του οχήματος. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1860, ο Γάλλος Πιέρ Μισώ αλλάζει το σχέδιο της velocipede , συνδέοντας τα πετάλια απευθείας με τον μπροστινό τροχό.

Τηλέφωνο 1876 μ.Χ.:

Τηλέφωνο 1876 μ.Χ. Πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να κατασκευάσουν ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να μεταβιβάσει τον ήχο διαμέσου του ηλεκτρισμού. Αυτό το κατάφερε ο Αμερικανός φυσικός Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ το 1876. Μετά την εφεύρεση όμως του μικροφώνου από τον Αμερικανό Χίγκες το 1877, το τηλέφωνο άρχισε να εξελίσσεται και να χρησιμοποιείται για τη σύνδεση μακρινών αποστάσεων. Το μικρόφωνο αυτό περιλάμβανε μικρή ράβδο από άνθρακα η οποία περιβαλλόταν από δυο στρώματα άνθρακα. Στην αρχή μικρόφωνο και ακουστικό ήταν τοποθετημένα μαζί. Το τηλέφωνο πέρασε διάφορες εξελίξεις για να φτάσει στη σημερινή του μορφή.

Λαμπτήρας πυρακτώσεως 1879 μ.Χ.:

Λαμπτήρας πυρακτώσεως 1879 μ.Χ. Εφευρέθηκε από τον Αμερικανό Τόμας Έντισον. Περιλαμβάνει ένα λεπτό μεταλλικό νήμα, από βαρύ, δύστηκτο μέταλλο, συνήθως βολφράμιο, τυλιγμένο σε σπείρες. Αυτό φέρεται από τις άκρες του συγκολλημένο σε δύο παχύτερα σύρματα από όπου εφαρμόζεται η ηλεκτρική τάση η οποία θέτει τα ηλεκτρικά φορτία σε κίνηση και η οποία εξαναγκάζει το νήμα να φωτοβολεί από τη θέρμανσή του στους 2600°C.

Κινηματογράφος 1895 μ.Χ.:

Κινηματογράφος 1895 μ.Χ. Στη Γαλλία, οι αδελφοί Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ , βασιζόμενοι στο κινητοσκόπιο των Ντίκσον και Έντισον, εφηύραν τον κινηματογράφο ( cinematographe ) που αποτελούσε μία φορητή κινηματογραφική μηχανή, λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, έκαναν και την πρώτη δημόσια προβολή, στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή αναφέρεται από πολλούς ως η επίσημη ημέρα που ο κινηματογράφος με την σημερινή του γνωστή μορφή έκανε την εμφάνισή του. Εκείνη τη δημόσια προβολή παρακολούθησαν συνολικά 35 άτομα επί πληρωμή και προβλήθηκαν δέκα ταινίες συνολικής διάρκειας περίπου δεκαπέντε λεπτών. Οι πρώτες κινηματογραφικές ταινίες ήταν μικρής διάρκειας, παρουσιάζοντας συνήθως στατικά, μία σκηνή της καθημερινότητας.

Ραδιόφωνο 1896 μ.Χ.:

Ραδιόφωνο 1896 μ.Χ. To ραδιόφωνο είναι η συσκευή που λειτουργεί ως " ραδιοδέκτης - μετατροπέας" όπου λαμβάνοντας τις ραδιοφωνικές εκπομπές των ραδιοφωνικών σταθμών τις μετατρέπει σε ήχο. Τα ραδιοφωνικά κύματα εκπέμπονται από τον πομπό και φτάνουν στον δέκτη (δηλαδή το ραδιόφωνο). Τα κύματα αυτά αποκωδικοποιούνται από τη συσκευή και μετατρέπονται σε ηλεκτρικό ρεύμα και στην συνέχεια σε ήχο, που είναι και το τελικό αποτέλεσμα του ραδιοφώνου. Ραδιοφωνία, επίσης, θεωρείται και όλη η διαδικασία εκπομπής και λήψης ραδιοκυμάτων.

Αεροπλάνο 1903 μ.Χ.:

Αεροπλάνο 1903 μ.Χ. Οι αδελφοί Ράιτ (εφευρέτες και αεροπόροι) κατάφεραν να κατασκευάσουν αεροπλάνο που να επιτυγχάνει σταθερή πτήση και μάλιστα με επιβάτη. Διαβλέποντας τη στρατηγική του σημασία, πολλές κυβερνήσεις ανέπτυξαν το αεροπλάνο κυρίως για στρατιωτική χρήση, ιδιαίτερα κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στη διάρκεια του οποίου αναπτύχθηκαν πολύ τα καταδιωκτικά και τα βομβαρδιστικά. Στο τέλος του πολέμου οι Γερμανοί κατασκεύασαν αεροπλάνο με στροβιλοκινητήρα. Μετά τον πόλεμο κατασκευάστηκαν τα πυραυλοκίνητα αεροπλάνα.

Τηλεόραση 1925 μ.Χ.:

Τηλεόραση 1925 μ.Χ. 1928 : Η πρώτη συσκευή τηλεόρασης, που έμοιαζε περισσότερο με έπιπλο παρά με την τηλεόραση όπως την ξέρουμε σήμερα. 1935 : Η οθόνη γίνεται πιο μεγάλη αλλά το έπιπλο που την περιβάλει είναι ακόμη αρκετά μεγάλο.

Πενικιλίνη 1929 μ.Χ.:

Πενικιλίνη 1929 μ.Χ. Η πενικιλίνη είναι αντιβιοτικό που λαμβάνεται από καλλιέργειες μερικών ειδών ευρωτομυκήτων (πενικίλλιον κλπ). Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες των καλλιεργημάτων των ευρωτομυκήτων ήταν γνωστές από τα παλιότερα χρόνια. Πρώτος όμως ο Άγγλος ερευνητής Αλεξάντερ Φλέμινγκ το 1929 απομόνωσε από την πράσινη μούχλα μια ουσία που ανέστελλε τη δραστηριότητα μερικών βακτηρίων και την ονόμασε πενικιλίνη.

Ηλεκτρονικός υπολογιστής 1945 μ.Χ.:

Ηλεκτρονικός υπολογιστής 1945 μ.Χ. Ο Ούγγρος μαθηματικός Τζον φον Νόιμαν , μια εργασία του οποίου δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 1945 με τίτλο Προσχέδιο έκθεσης για τονEDVAC , όπου περιέγραφε τη λογική λειτουργία μιας υπολογιστικής μηχανής που χρησιμοποιούσε το δυαδικό σύστημα και αποθήκευε στην μνήμη της το πρόγραμμά της. Μετά από αυτή την εργασία οι σημερινοί υπολογιστές λέγονται και μηχανές αρχιτεκτονικής φον Νόιμαν .

authorStream Live Help