KOMUNIKASI BERKESAN--disiplinkan-pelajar

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

KOMUNIKASI BERKESAN:

KOMUNIKASI BERKESAN

Makna komunikasi:

Makna komunikasi Komunikasi berasal dari perkataan Latin communicare yang bermaksud untuk mewujudkan persamaan.

Wujudkan persamaan:

Wujudkan persamaan A B A B A B B A A

Kenapa perlu wujudkan persamaan ?:

Kenapa perlu wujudkan persamaan ? 1. Supaya ada hubungan –bentuk hubungan kemanusiaan atau hubungan professional Supaya boleh bekerjasama antara satu sama lain 3. Supaya mampu berusaha mencapai matlamat organisasi.

Bergerak menuju matlamat:

Bergerak menuju matlamat Matlamat

Model ABX:

Model ABX Theodore Newcomb menggunakan pendekatan ahli psikologi sosial untuk mengambarkan interaksi manusia. Model ini dikenali sebagai model ABX, iaitu seorang individu (A) berkomunikasi pada (B) mengenai sesuatu mesej (X).

Model ABX:

Model ABX A B X

Model ABX:

Model ABX MANUSIA - A dan B Faktor mempengaruhi manusia: latar belakang kepercayaan tahap ilmu pengetahuan kemahiran (komunikasi, kendali stres, berfikir dsb) niat keperluan matlamat

Model ABX:

Model ABX MESEJ - apa yang disampai – kandungan - bagaimana ia disampaikan

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 1. Tahu matlamat dengan jelas

Soalan berkaitan dengan matlamat:

Soalan berkaitan dengan matlamat 1. Apa matlamat anda bekerja? 2. Apa matlamat anda menjadi ahli jawatankuasa akhlak? 3. Apa matlamat yang ingin dicapai apabila anda berkomunikasi?

Visi UiTM:

Visi UiTM Menjadikan UiTM sebuah universiti unggul yang berteraskan kesarjanaan dan kecemerlangan akademik bagi menerajui dinamisme bumiputera dalam semua bidang profesional bertaraf dunia supaya terlahir graduan yang berdaya saing, global dan beretika.

Misi UiTM:

Misi UiTM Mempertingkatkan keilmuan dan kepakaran bumiputera dalam semua bidang menerusi penyampaian program profesional, penyelidikan serta penglibatan khidmat masyarakat yang berlandaskan kepada nilai-nilai murni dan etika keprofesionalan.

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 2. Mempunyai persepsi yang positif terhadap pelajar. - Persepsi berasaskan kepercayaan dalaman. Persepsi setiap individu berbeza kerana ianya dipengaruhi oleh faktor pembelajaran masa lampau individu berkenaan.

Falsafah UiTM:

Falsafah UiTM Kepercayaan bahawa: Individu mampu berusaha untuk mencapai kecemerlangan melalui pemindahan ilmu serta penerapan nilai-nilai murni bagi melahirkan graduan profesional yang berperanan membangunkan diri, ilmu, masyarakat dan negara.

asas kepercayaan saya:

asas kepercayaan saya rugi nikmat gangguan jin manusia Dapat kebahagiaan Dunia dan Akhirat Bisikan

asas kepercayaan saya:

asas kepercayaan saya Manusia asalnya baik Manusia dibentuk oleh faktor keluarga, pendidik, rakan sebaya, media dan persekitaran Manusia inginkan kebaikan Manusia boleh jadi baik

Soalan berkaitan dengan persepsi:

Soalan berkaitan dengan persepsi Siapa pelajar pada anda? “Pelajar merupakan pelanggan anda”. Apa pandangan anda terhadap kenyataan tersebut? Bagaimana anda hayati konsep mesra pelajar?

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 3. Menerima tanpa syarat Asas perhubungan dengan pelajar ialah berasaskan kasih sayang. “Sayangnya pendidik kepada pelajar Sayangnya ayah/ibu kepada anak-anak Sayangnya generasi tua kepada yang muda”

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 4. Berempati Anda meletakkan diri sebagai diri pelajar Menghayati - apa yang pelajar fikirkan, perasaannya, keperluannya, harapannya dan cita-citanya.

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 5. Bila bertanya …… Tanya soalan terbuka untuk mendapatkan maklumat. Beri masa untuk pelajar menjawab. Jangan bertanya soalan bertubi-tubi.

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 6. Ketika mendengar …. Apa yang pelajar dicakapkan (tersurat) Apa yang tidak cakapkan (tersirat) – ini dilakukan melalui pemerhatian anda pada pelajar. Lihatlah gerak badannya, mimik mukanya, jarak ruang antara pelajar dgn anda. Mendengar dengan telinga dan hati

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 7. Berkongsilah maklumat diri anda. - siapa anda - sedikit pengalaman masa lampau - harapan anda terhadap pelajar

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 8. Sabar Amat perlu dalam usaha mendisiplin pelajar Bila bersabar mampu beri maklum balas dengan tenang dan lembut tentang kesilapan dan memberi arahan yang baik bagi melakukan perkara yang betul.

Tindakan membantutkan komunikasi:

Tindakan membantutkan komunikasi Marah Mengkritik depan orang lain Menyindir Memperlekeh Memperkecilkan Memaksa ……… hanya melahirkan takut, benci, kekeliruan dan tindakan defensif

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 9. Keikhlasan dalam berkomunikasi. Bila anda ikhlas: - usaha mendapat hasil yang baik - usaha menyentuh dan membuka hati - usaha mendapat bantuan - tidak mengharapkan lain dari redhaNya

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi Tahap jangkaan perlu realistik. - Untuk merubah manusia memerlukan usaha yang berterusan. - Beri masa dan peluang untuk pelajar melakukan perubahan. - Jangan mudah kecewa dan putus asa.

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 11. Tegurkan perbuatannya bukan kritik orangnya. Gunakan mesej “saya” “Saya tidak suka tabiat kamu suka datang lewat ke kelas” bukan “Kamu ini tak gunalah asyik datang lewat ke kelas. Tak faham-faham tak elok datang lewat”

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi Beri harapan dan peneguhan yang positif - “Saya yakin kamu seorang pelajar yang bijak tetapi kalau kamu berpakaian sebegini tidak mencerminkan kamu pelajar UiTM”. - “Saya percaya kamu baik dan sukakan kebaikan. Apa yang perlu kamu ubah supaya jadi lebih baik?”.

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 13. Jelaskan antara yang betul dan salah. Dengan berbuat demikian anda mendidik dan mengingatkan semula pelajar. “Kamu ingin bercinta itu tidak salah. Ianya satu fitrah. Yang salahnya bila kamu sering berdua-duaan di tempat gelap begini.” “Cuba fikirkan bagaimana nak mengendalikan diri ketika bercinta agar tidak bertentangan dengan ajaran agama kita”.

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 14. Tegas ketika menyampaikan mesej. “action speaks louder than words” Nada suara Air muka Mesej yang disampaikan

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi Tiga komponen mesej asertif - tingkahlaku, - perasaan - kesan

Contoh mesej:

Contoh mesej “Bila bising dalam perpustakaan (tingkahlaku), saya rasa marah (perasaan) kerana perbuatan ini menggangu pengguna yang lain”.(kesan) “Kalau datang lewat ke mesyuarat (tingkahlaku), saya rasa sungguh tidak selesa (perasaan), lagi pun kena ulang semula apa yang telah dibincangkan”.(kesan)

SEKIAN:

SEKIAN

authorStream Live Help